Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Παλιά παιχνίδια από το φωτογραφικό αρχείο της συλλογής παιχνιδίων του μουσείου Μπενάκη



Μια μαγική βόλτα πίσω στον χρόνο μέσα από το φωτογραφικό αρχείο της συλλογής παιδικών παιχνιδιών του μουσείου Μπενάκη. Ακολουθήστε μας. Ξεκινάμε με τρεις εθιμικές κούκλες από στάχυα,διακοσμημένες με φαντακτερά υφάσματα,μάλλινες φούντες,πούλιες και ψεύτικα στολίδια.Της Ελένης Πρωτόπαππα & Μαρίας Παπαβασίλη. Ελλάδα, Κάρπαθος, 1999 ύψος 22εκ., 28εκ., 30εκ.Ιστορικό: Στην Κάρπαθο την εποχή του θερισμού οι αγρότισσες έφτιαχναν τέτοιες κούκλες με τα πρώτα στάχυα που μάζευαν από το χωράφι


Καΐκι από τσίγκο με ξύλινα κατάρτια και άσπρα πανιά. Ελλάδα, μεταξύ 1930-1940 ύψος 37 εκ., μήκος 52 εκ.

Συλλογή Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας

καράβι για τα κάλαντα από ξύλο, χαρτί και πλαστικό του Γιώργου Γεωργίου Γαρλιάφα μαζί με το κουτί του που προστάτευε το καράβι σε περίπτωση βροχής. Ελλάδα, Λαμία, 1960 μήκος 52 εκ., ύψος 25 εκ.
Ιστορικό : Ο κατασκευαστής ονόμαζε τα καράβια αυτά "Μάνα"

  • Κούνια "νάκα" από δέρμα που κρεμούσαν οι αγρότισσες στα κλαριά ενός δέντρου όταν έκαναν δουλειές στο χωράφι. Ελλάδα, Μακεδονία, τέλη 19ου αιώνα μήκος 73 εκ.
    Κούκλα-νύφη από papier mache, χαρτόνι και γύψο Είναι ντυμένη με αστικό νυφικό.Τα βαπτιστικά νομίσματα στο λαιμό της έχουν την έννοια του φυλαχτού. Ιστορικό : Συνήθως αυτές οι κούκλες ήταν δώρο της νονάς στα πρώτα γεννέθλια του κοριτσιού ως συμβολικό δώρο για τον μελλοντικό γάμο και τη μητρότητα. Σύρος, 1890 υψος 22 εκ.
    Γαϊδουράκι "γουμάρα" από κλαριά δεντρου και σπάγγο του Κωνσταντίνου Γιάννου. Ελλάδα, ΚΑΠΗ Νάουσσας, 1990, 9χ9 εκ.  Κατασκευάστηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού "Ξαναφτιάχνω τα παιχνίδια των παιδικών μου χρόνων" που διοργανώθηκε από το ΚΑΠΗ Ν.Κόσμου του Ομίλου Εθελοντών. Ιστορικό : Τη "γουμάρα" την έφτιαχναν οι μητέρες στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας για το γιο τους στα τρίτα του χρόνια.
  • στρατιωτικό αεροπλάνο
  • Πολεμικό αεροπλάνο από ξύλο χειροποίητο και ζωγραφισμένο στο χέρι. Ανήκε στη συλλογή του Θάνου Βελούδιου.Ελλάδα, μεταξύ 1940-1945 μήκος 36 εκ., ύψος 16 εκ., άνοιγμα φτερών 43 εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

20+1 σπουδαίες γυναίκες μίλησαν για τη γυναίκα

8 Μαρτίου σήμερα κι η μέρα έχει κλίμα εορταστικό και άρωμα γυναίκας. Κάθε γυναίκα γιορτάζει για τα δικαιώματά της, από το δικαίωμα ψήφου μ...