Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη στο Παλαιό Φάληρο Ενας πύργος για 20.000 παιχνίδια

Image result for Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη στο Παλαιό Φάληρο
Λεωφόρος Ποσειδώνος 14 και Τρίτωνος 1 στο Τροκαντερό. Ποιος από εμάς– είτε ανεβαίνοντας προς Αθήνα, είτε κατεβαίνοντας προς την παραλιακή – δεν έχει θαυμάσει περνώντας από εκεί, τον υπέροχο πύργο Κουλούρα ή αλλιώς «Ο λευκός Πύργος των Αθηνών»;
Το μουσείο παιχνίδιών Μπενάκη φιλοξενεί τις εκθέσεις του σε κτήριο που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, είναι εκλεκτικιστικού ρυθμού με επιρροές γοτθικής αρχιτεκτονικής με αναφορές στον Ευρωπαϊκό Μεσαίωνα και στοιχεία μπαρόκ, κλασσικά και Art Nouveau.
Image result for Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη στο Παλαιό Φάληρο
Δύο οκταγωνικοί πύργοι φρουριακής μορφής με επάλξεις, δεσπόζουν στο κτήριο κληροδότημα Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα στο Μουσείο Μπενάκη.

Image result for Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη στο Παλαιό Φάληρο
Είναι κτισμένο σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1042,20 τ.μ. επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 14 και Τρίτωνος 1 στο Παλαιό Φάληρο. Το κτήριο αποτελείται από υπόγειο 291,20 τ.μ., ισόγειο 218,85τ.μ., καθώς και από όροφο 146,14 τ.μ. 
Related image
Η οικία Κουλούρα, σύμφωνα με το ευρύτερο πρόγραμμα κτηριολογικής αναβάθμισης του Μουσείου Μπενάκη, κρίθηκε το καταλληλότερο για να στεγάσει τη συλλογή των παιχνιδιών που δωρήθηκε στο Μουσείο από τη Μαρία Αργυριάδη το 1992.
Related image
Πυρήνα του Τμήματος Παιχνιδιών, το οποίο ιδρύθηκε το 1991, αποτελεί η δωρεά της Μαρίας Αργυριάδη.
Image result for Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη στο Παλαιό Φάληρο
Στις συλλογές του περιλαμβάνονται 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού – από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 – καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής.
Image result for Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη στο Παλαιό Φάληρο
Σκοπός του Τμήματος είναι να καλύψει όλες τις εκφράσεις και πτυχές του θέματος Παιδί και Παιχνίδι, ερευνώντας τόσο το παιχνίδι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο και την καθημερινή ζωή του παιδιού στην παραδοσιακή και αστική ελληνική κοινωνία.
Η ενότητα της ελληνικής συλλογής περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά αντικείμενα και παιχνίδια από τους αρχαίους, τους ρωμαϊκούς και τους βυζαντινούς χρόνους, χειροποίητα παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια και αντικείμενα του 18ου-20ού αι., λαϊκά πανηγυριώτικα και αστικά εμπορικά του 20ού αι., ομαδικές παιδιές, επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και εθιμικά εποχιακά παιχνίδια.
Related image
Ξεχωριστό σύνολο αποτελούν οι ανακατασκευές λαϊκών παιχνιδιών των αρχών του 20ού αι., από μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων).
1
Η ενότητα της ευρωπαϊκής συλλογής αποτελείται από κούκλες και παιχνίδια, αστικά και λαϊκά, της περιόδου από τον 17ο έως τον 20ό αι., τα οποία προέρχονται κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες του 19ου και 20ού αι. με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
929863_ΑΛΟΓΟ_ΜΑΝΗΣ_ΤΠΠ_2384
Βιβλία-μελέτες που αφορούν το Παιδί και το Παιχνίδι, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, στοιχεία για Έλληνες κατασκευαστές παιχνιδιών, 3.000 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και εκπαίδευσης ή γενικά πληροφοριακά, συνθέτουν μια εξειδικευμένη βιβλιοθήκη για κάθε ενδιαφερόμενο.
1
Η συλλογή, καθώς και το πλούσιο αρχειακό υλικό, στεγάζεται στο κτήριο της οικίας Κουλούρα.
1
Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις για εκπαιδευτικές επισκέψεις στην σελίδα του Μουσείου Παιχνιδιών και στην σελίδα του στο facebook εδώ.
Image result for Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη στο Παλαιό Φάληρο
Διαβάστε ακόμα στο Παίζουμε μαζί ένα εξαιρετικό άρθρο για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα σήμερα εδώ.
Organ donor tattoo I'm honor of my uncle :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

20+1 σπουδαίες γυναίκες μίλησαν για τη γυναίκα

8 Μαρτίου σήμερα κι η μέρα έχει κλίμα εορταστικό και άρωμα γυναίκας. Κάθε γυναίκα γιορτάζει για τα δικαιώματά της, από το δικαίωμα ψήφου μ...