Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

ΗΠΑ Πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη

 

Αν έπρεπε να διαλέξω μια πόλη που με εντυπωσίασε περισσότερο από κάθε άλλη, χωρίς δυσκολία θα επέλεγα τη Νέα Υόρκη. Δεν είναι τυχαίο ότι και τις 3 φορές που την επισκέφτηκα (2005, 2008 και 2022) κατάφερε να με συναρπάσει το ίδιο. Είναι τα εμβληματικά κτίρια που έχεις δει σε ταινίες και σειρές και δε θα πιστεύεις ότι τα βλέπεις από κοντά, οι θεόρατοι ουρανοξύστες που δε θα σταματήσεις να τους χαζεύεις, τα αμέτρητα μουσεία και γκαλερί για να επισκεφτείς, τα ασυναγώνιστα πολυκαταστήματα για να ψωνίσεις και γενικά η ενέργεια που βγάζει η πόλη που ποτέ δε κοιμάται. Αυτά και άλλα τόσα πράγματα κάνουν τη Νέα Υόρκη συναρπαστική και επομένως έναν προορισμό που πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε μια φόρα στη ζωή σου.

Στο άρθρο μου θα προσπαθήσω να δώσω συμβουλές για όσους πρόκειται να επισκεφτούν για πρώτη φορά τη Νέα Υόρκη σχετικά με το ταξίδι, τη διαμονή, τα κορυφαία αξιοθέατα, καταστήματα και εστιατόρια που πρέπει να επισκεφτούν.

Περιεχόμενα

Λίγα λόγια για τη Νέα Υόρκη
Πριν το ταξίδι
Απαραίτητα Έγγραφα
Εισιτήρια
Νόμισμα – Συνάλλαγμα
Ποια εποχή να πας στη Νέα Υόρκη
Πόσες μέρες χρειάζεσαι στη Νέα Υόρκη
Jet Lag
Πού να μείνεις
Αξιοθέατα στη Νέα Υόρκη
Midtown Manhattan
Downtown Manhattan
Uptown Manhattan
Brooklyn
Bronx
Harlem
Top 10 Πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Νέα Υόρκη

Λίγα λόγια για τη Νέα Υόρκη

Η Νέα Υόρκη αποτελείται από πέντε δήμους: το Μανχάταν, το Μπρούκλιν, το Κουίνς, το Μπρονξ και το Στέιτεν Άιλαντ. Όλα είναι νησιά εκτός από Bronx. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν 1000(!) γέφυρες που ενώνουν τους δήμους μεταξύ τους. Με περισσότερους από 8,5 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελεί την μεγαλύτερη σε πληθυσμό και την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο μεγαλύτερος δήμος είναι το Κουίνς, ο πιο γνωστός και τουριστικός δήμος είναι το Μανχάταν, ο πιο ανερχόμενος και hipster δήμος είναι το Μπρούκλιν,  ο πιο κακόφημος και φτωχός δήμος είναι το Μπρονξ ενώ ο πιο μικρός και τουριστικά αδιάφορος δήμος είναι το Στέιτεν Άιλαντ.

Όσοι επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά μένουν συνήθως στο Μανχάταν αφού εκεί βρίσκονται τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης. Πολλοί μάλιστα ταυτίζουν τη Νέα Υόρκη με τον Μανχάταν.

💡 travelfox trivial: Το όνομα της πόλης, Manahatta, το έδωσαν οι πρώτοι κάτοικοι Lenape και σήμαινε η πόλη των πολλών λόφων. Πράγματι, από χάρτης της εποχής φαίνεται ότι το Μανχάτταν ήταν κάποτε ένα λοφώδες μέρος, με 573 λόφους συνολικά!

Αν και χαοτική πόλη, είναι από τις πιο εύκολες πόλεις για να προσανατολιστείς χάρη στη ρυμοτομία της και την απλή ονομασία των οδών της. Οι κάθετοι δρόμοι είναι λεωφόροι και έχουν ονόματα αριθμών (1η, 2η, 3η λεωφόρος κτλ) με αρίθμηση από τα ανατολικά προς τα δυτικά ενώ οι οριζόντιοι δρόμοι είναι οι οδοί με αρίθμηση από τον νότο προς τον βορρά. Επομένως αν είσαι στην 5η λεωφόρο και θες να πας στη 2η λεωφόρο αρκεί να κινηθείς δυτικά 3 μπλοκ ενώ αν είσαι στη 36η οδό και θες να πας στην 31η οδό αρκεί να κινηθείς νότια 5 μπλοκ. Επιπλέον, δίπλα στην  αρίθμηση έχουν το γράμμα W ή Ε για να δηλώσουν αν η οδός είναι ανατολικά ή δυτικά της 5ης λεωφόρου. Αν ψάχνεις π.χ την “E 54 Street” θα τη βρεις ανατολικά μετά την 5η λεωφόρο ενώ αν ψάχνεις την “W 33 Street” θα τη βρεις δυτικά της 5ης λεωφόρου. Πόσο πιο απλό?

Πριν το ταξίδι

Απαραίτητα Έγγραφα

Για να ταξιδέψει κάποιος στη Νέα Υόρκη χρειάζεται διαβατήριο και ταξιδιωτική άδεια ESTA. Πλέον η βίζα δεν είναι απαραίτητη. Η αίτηση ESTA μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά ανά πάσα στιγμή πριν από το ταξίδι, και αφού εγκριθεί, θα ισχύει για διάστημα δύο ετών ή μέχρι τη λήξη του διαβατηρίου (όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο). Η έγκριση γίνεται συνήθως μέσα σε 72 ώρες. Στη δική μου περίπτωση έγινε μέσα σε 24 ώρες.

💡 travelfox tip: Κάνε την αίτηση για esta πριν κλείσεις τα αεροπορικά εισιτήρια αν πρόκειται για ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Διαφορετικά, μπορείς να κλείσεις εισιτήρια χωρίς να έχεις esta και να κάνεις την αίτηση μια εβδομάδα πριν ταξιδέψεις. 

Όλοι οι αιτούντες που ζητούν μια ηλεκτρονική άδεια ταξιδίου χρεώνονται για τη διεκπεραίωση της αίτησης $4,00. Εάν η αίτηση εγκριθεί θα χρεωθεί ένα πρόσθετο ποσό US $17,00 στη μέθοδο πληρωμής σας. Εάν απορριφθεί η έγκριση της ταξιδιωτικής σας άδειας, θα χρεωθείτε μόνο για την επεξεργασία της αίτησής σας (US $4,00).

💡 travelfox tip: Σου προτείνω να κάνεις την αίτηση για esta στην επίσημη ιστοσελίδα για να αποφύγεις αυξημένα κόστη και απάτες από ψεύτικα site. Εγώ πάνω στη βιασύνη μου (αποφάσισα να ταξιδέψω για Νέα Υόρκη μέσα σε 3 μέρες) μπήκα κατά λάθος σε συνεργαζόμενο site το οποίο ευτυχώς ήταν νόμιμο αλλά πλήρωσα 60 ευρώ αντί για 21 δολάρια.

Για την επίσημη ιστοσελίδα για ESTA πάτησε εδώ.

Κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο, οι επιβάτες περνούν πρώτα από έλεγχο διαβατηρίων και έπειτα παραλαμβάνουν τις αποσκευές τους. Στον έλεγχο ζητείται μόνο το διαβατήριο (ηλεκτρονικά βλέπουν ότι υπάρχει esta) και σου κάνουν κάποιες ερωτήσεις για τον σκοπό του ταξιδιού σου. Η όλη διαδικασία ελέγχου με την αναμονή διαρκεί περίπου 40′-60′.

Εισιτήρια

Το αεροπορικό ταξίδι για πτήσεις που πετάνε απευθείας για Νέα Υόρκη διαρκεί περίπου 11 ώρες ενώ η επιστροφή περίπου 10 ώρες. Οι αεροπορικές εταιρείες που πετάνε απευθείας είναι οι Emirates (προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Νιου Τζέρσει, Newark) και Delta Airlines (JFK). Η καλύτερη τιμή στην οικομονική θέση για απευθείας πτήσεις είναι γύρω στα 700 ευρώ με την Emirates και 900 ευρώ με τη Delta.

💡 travelfox tip: το Newark Liberty International Airport απέχει 30′ από το κεντρικό Μανχάταν. Είναι πιο μικρό αεροδρόμιο σε σύγκριση με το JFK και επομένως έχει λιγότερη αναμονή για τον έλεγχο διαβατηρίων. Επίσης, η διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο έχει λιγότερη κίνηση.

Τα δρομολόγια της Emirates είναι πολύ βολικά γιατί φτάνεις τοπική ώρα βράδυ στη Νέα Υόρκη οπότε κοιμάσαι απευθείας και μειώνεται η επίδραση του jet lag. Επίσης η επιστροφή είναι αργά το βράδυ και κερδίζεις όλη την ημέρα στη Νέα Υόρκη.

Νόμισμα – Συνάλλαγμα

Το νόμισμα των ΗΠΑ είναι το αμερικάνικο δολάριο US $. Μπορείς να κάνεις συνάλλαγμα είτε στην Ελλάδα είτε στη Νέα Υόρκη. Γενικά, μπορείς να χρησιμοποιείς παντού την χρεωστική / πιστωτική σου κάρτα (καταστήματα, εστιατόρια, ταξί, μουσεία κτλ) και επομένως να μην χρειαστείς πολλά μετρητά. Στο τελευταίο μου ταξίδι δεν έκανα καθόλου συνάλλαγμα και χρησιμοποίησα αποκλειστικά την κάρτα μου. Η μόνη στιγμή που χρειάστηκα δολάρια ήταν για να αγοράσω αναμνηστικά δώρα από έναν πλανόδιο πωλητή.

Ποια εποχή να πας στη Νέα Υόρκη

Η καλύτερη εποχή από άποψη καιρού για να πας Νέα Υόρκη είναι από Σεπτέμβριο μέχρι αρχές Νοεμβρίου και από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο. Ειδικά το φθινόπωρο τα χρώματα στο Central Park είναι φανταστικά.

Πόσες μέρες χρειάζεσαι στη Νέα Υόρκη

Φτάσαμε στη κρίσιμη ερώτηση που κάνεις όταν σχεδιάζεις κάθε σου ταξίδι και που η απάντηση της επηρεάζει κατά το μεγαλύτερο μέρος τον προϋπολογισμό του συνολικού ταξιδιού. Πόσες μέρες είναι αρκετές άραγε για να δεις τη Νέα Υόρκη?

Αν δεν υπήρχε περιορισμός στα χρήματα και στον χρόνο που μπορείς να αφιερώσεις θα σου έλεγα 10 μέρες είναι ο τέλειος αριθμός για να μπορέσεις να δεις την πόλη με την ησυχία σου, να κάνεις ψώνια και να συνέλθεις και από το jet lag της πτήσης.

Αν όμως υπάρχουν πρακτικοί περιορισμοί τότε οτιδήποτε πάνω από 5 ημέρες είναι αρκετό για να δεις τα βασικά αξιοθέατα και να πάρεις μια γεύση από την πόλη.

💡 travelfox experience: Προσωπικά, την πρώτη φορά που την επισκέφτηκα έμεινα μια εβδομάδα, και τις επόμενες φορές έμεινα 5 μέρες. 

Jet lag μετά το ταξίδι στη Νέα Υόρκη

Η Νέα Υόρκη είναι 7 ώρες πίσω από την Ελλάδα. Επομένως, τις πρώτες δυο μέρες που θα φτάσεις στη Νέα Υόρκη θα νυστάζεις από το απόγευμα και θα ξυπνάς νωρίς το πρωί.

Πού να μείνεις

Αν ταξιδεύεις πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη τότε σίγουρα πρέπει να επιλέξεις να μείνεις στο Μανχάταν.

Το Μανχάταν χωρίζεται σε Uptown, Midtown και Downtown, τα οποία υποδιαιρούνται σε περισσότερες από 50 γειτονιές, όπως το Upper East Side, Upper West Side, το Hells Kitchen, το Chinatown, το Chelsea, το Greenwich Village, το Harlem, το TriBeCa, το Soho, το NoLiTa κ.α

Η πιο βολική περιοχή για να μείνεις είναι σίγουρα το Midtown ή το Κεντρικό Μανχάταν όπως αλλιώς λέγεται. Το Κεντρικό Μανχάταν εκτείνεται από την 34η οδό έως την 59η οδό και από την 3η λεωφόρο έως την 8η λεωφόρο. Οποιοδήποτε ξενοδοχείο ανάμεσα στους δρόμους αυτούς είναι μια καλή επιλογή για να είσαι κοντά στα περισσότερα αξιοθέατα και εστιατόρια της πόλης. Οι γειτονιές που ανήκουν στο Midtown είναι: Midtown West, Midtown East, Hells Kitchen, Little Brazil, Hudson Yards και Murray Hill.

Για να βρεις ξενοδοχεία στο Κεντρικό Μανχάταν μπες στην πλατφόρμα του booking.com εδώ.

Εγώ και τις 3 φορές που επισκέφτηκα τη Νέα Υόρκη έμεινα σε ξενοδοχεία του Κεντρικού Μανχάταν:

Αν ψάχνεις πιο ήσυχες γειτονιές που όμως είναι κοντά στο κέντρο αλλά και σε μαγαζιά και εστιατόρια, σου προτείνω το Greenwich Village και το Soho που ανήκουν στο Downtown Manhattan. Για να βρεις ξενοδοχεία στο Greenwich Village μέσω  booking.com πάτησε εδώ. Για να βρεις ξενοδοχεία στο Soho μέσω  booking.com πάτησε εδώ.

Αν θες πιο οικονομικά ξενοδοχεία τότε ψάξε ξενοδοχεία στο Μπρούκλιν αλλά θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να χρησιμοποιείς καθημερινά τον υπόγειο σιδηρόδρομο. Για ξενοδοχεία στο Μπρούκλιν μέσω  booking.com πάτησε εδώ.

Αξιοθέατα στη Νέα Υόρκη

Η Νέα Υόρκη έχει τόσα πολλά πράγματα να κάνεις και τόσα αξιοθέατα να επισκεφτείς που όλα εξαρτώνται από το χρόνο που έχεις στη διάθεση σου και την όρεξη σου να περπατήσεις αυτή την πόλη. Γιατί αν μη τι άλλο πρέπει να περπατήσεις στη Νέα Υόρκη για να τη δεις και να νιώσεις την ενέργεια της.

Οι στίχοι του τραγουδιού “Empire State Of Mind” άλλωστε τα λένε όλα:

“In New York Concrete jungle where dreams are made ofThere’s nothin’ you can’t do Now you’re in New York These streets will make you feel brand newBig lights will inspire youLet’s hear it for New YorkNew York, New York”

Η λίστα με τα αξιοθέατα είναι ατέλειωτη, αναφέρω τα πιο βασικά μνημεία με τυχαία σειρά ανά περιοχή:

Midtown Manhattan

Αξιοθέατα: Times Square, Flatiron, Madison Square Park, Καθεδρικός Ναός Αγίου Πατρικίου, Δημόσια Βιβλιοθήκη Νέας Υόρκης, Τερματικός σταθμός Γκραντ Σέντραλ, Rockefeller Center, γήπεδο Madison Square Garden, High Line.

Μουσεία: MoMa (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), Intrepid Sea, Air & Space Museum

Εμβληματικοί Ουρανοξύστες: Empire State Building, Chrysler Building, MetLife Building, Top of the Rock, Edge, SUMMIT One Vanderbilt.

Rooftop bars & restaurants: Refinery RooftopCastell Rooftop LoungeThe Skylark, UpstairsOphelia Lounge NYC

Πολυκαταστήματα: Nordstrom, Bergdorf Goodman, Saks Fifth Avenue, Macy’s, Bloomingdale’s

Downtown Manhattan

Αξιοθέατα: Washington Square Park, το Δημαρχείο της Νέας Υόρκης, Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (Wall Street), Brooklyn Bridge, Battery Park (σημείο αναχώρησης για το Άγαλμα της Ελευθερίας), Άγαλμα της Ελευθερίας.

Μουσεία: The National September 11 Memorial & Museum, Whitney Museum of American Art

Εμβληματικοί Ουρανοξύστες: One World Observatory

Μην χάσεις: Βόλτα στις ήσυχες γειτονιές του Greenwich Village και του Soho. Ιδανικές για χαλαρή βόλτα, ψώνια και φαγητό. Στο Greenwich Village θα βρεις και την εμβληματική πολυκατοικία από τη σειρά Friends αλλά και το διαμέρισμα της Carrie Bradshaw στη σειρά Sex & the City.

Απέφυγε: τις τουριστικές περιοχές Chinatown και Little Italy.

💡 travelfox trivial: Το Κάτω Μανχάταν είναι το παλαιότερο μέρος της πόλης και τα ονόματα των δρόμων αποτελούν ενδείξεις για το τι μπορεί να συνέβαινε εκεί στο παρελθόν. Η Wall Street για παράδειγμα είχε έναν τοίχο. Η Pearl Street ήταν η τοποθεσία ενός τεράστιου σωρού από κοχύλια στρειδιών, το οποίο αργότερα χρησιμοποιήθηκε για την ασφαλτόστρωση του δρόμου.

Uptown Manhattan

Αξιοθέατα: Central Park

Μουσεία: The Metropolitan Museum of Art (MET), Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Brooklyn

Αξιοθέατα: Williamsburg Bridge, Domino Park, Dumbo, Brooklyn Bridge

Μην χάσεις: μια βόλτα στο Domino Park για να απολαύσεις τη θέα προς το Μανχάταν.

Harlem

Αξιοθέατα: Apollo Theater

Μουσεία: The National Jazz Museum in Harlem

Εστιατόρια: Sylvia’s (φημίζεται για το καλύτερο τηγανητό κοτόπουλο) , Red Rooster

Bronx

Κακόφημη περιοχή που δεν θα σου πρότεινα να την επισκεφτείς μόνος σου. Εγώ την επισκέφτηκα με οργανωμένη εκδρομή μέσα από το Get Your Guide που συνδύαζε Χάρλεμ, Μπρονξ, Κουίνς και Μπρούκλιν. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Αξιοθέατα: Βοτανικός Κήπος της Νέας Υόρκης, Bronx Zoo, Yankee Stadium, Shakespeare Steps (εκεί γυρίστηκε η σκηνή του Τζόκερ), γκράφιτι σε διάφορα σημεία της πόλης με πιο γνωστό το I Love the Bronx.

💡 travelfox trivial: Αν δεις δεμένα παπούτσια σε καλώδια τηλεφώνου σημαίνει ότι στη γειτονιά υπάρχει συμμορία.  

Top 10 Πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Νέα Υόρκη

Αν έπρεπε να διαλέξω 10 πράγματα για να κάνει κάποιος είτε επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά είτε για δέκατη θα ήταν τα παρακάτω:

1. Να ανέβεις σε έναν ουρανοξύστη για να απολαύσεις τη θέα από ψηλά.

Οι επιλογές είναι αρκετές σε μια πόλη που μετράει πολλούς ουρανοξύστες και που συνεχίζει να αποκτάει κάθε χρόνο και νέα κτίρια στη συλλογή της. Κλειδί για την επιλογή σου είναι η τοποθεσία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ουρανοξύστη που προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από την κλασική επιλογή του Empire State Building. Πέρα από την επιλογή του ουρανοξύστη, σημαντική είναι και η ώρα που θα επιλέξεις να ανεβείς ψηλά. Κατά την άποψή μου, η καλύτερη ώρα να ανεβείς σε ουρανοξύστη είναι λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα ώστε να έχεις τα καλύτερα χρώματα στον ουρανό και να μείνεις μέχρι να σκοτεινιάσει.
Empire State Building
: Η πιο κλασική επιλογή. Εμβληματικό κτίριο σήμα κατατεθέν της πόλης. Το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο του Μανχάταν και ο εξωτερικός χώρος στον 86ο όροφο, με τη μεταλλική περίφραξη σε σχήμα διαμαντιού, δεν έχει γυαλί, κάτι που τον κάνει ιδανικό για φωτογραφίες. Τα εισιτήρια ξεκινάνε από $44 για τον 86ο όροφο και $79 για τον 102ο όροφο.

💡 travelfox trivial: Για 40 χρόνια ήταν το ψηλότερο κτίριο της Νέας Υόρκης. Μετά την κατάρευση των Δίδυμων Πύργων το 2001, πήρε πάλι την πρώτη θέση την οποία κράτησε μέχρι το 2012. Σήμερα είναι το 7ο ψηλότερο κτίριο της πόλης. Όταν το κτίριο άνοιξε το 1931, λιγότερο από το 25% των γραφείων ήταν κατειλημμένα. Μάλιστα, του είχαν δώσει το παρατσούκλι “Empty State Building”.

💡 travelfox info: Η ανάβαση στον 102ο όροφο δεν αξίζει τα επιπλέον χρήματα αφού η θέα δεν διαφοροποιείται σημαντικά και επίσης ο χώρος είναι κλειστός με γυαλί σε αντίθεση με τον εξωτερικό χώρο του 86ου ορόφου.

One World ObservatoryΤο ψηλότερο κτίριο στο δυτικό ημισφαίριο προσφέρει θέα 360 μοιρών της πόλης από τον 102ο όροφο. Η τοποθεσία του βέβαια δεν είναι ιδανική, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στο κάτω άκρο του Μανχάταν και είναι απομακρυσμένο από την υπόλοιπη πόλη και τα άλλα διάσημα κτίριά της. Επίσης, ο χώρος παρατήρησης είναι κλειστός σε αντίθεση με το Empire State Building. Τα εισιτήρια ξεκινάνε από $44.


Top of the RockΤο Top of the Rock βρίσκεται στο Rockefeller Center που είναι στην καρδιά του Midtown, οπότε η τοποθεσία είναι πολύ καλή και δεν υπάρχει γυαλί (στον 70ο όροφο) για να περιορίσει τις φωτογραφίες σου. Έχει παρόμοια θέα με το Empire State Building αλλά σε χαμηλότερο ύψος (όροφοι παρατήρησης 67ος, 69ος και 70ος). Μην σας ξεγελάσεις το όνομά του, λοιπόν, αφού πρόκειται για το χαμηλότερο observation deck της πόλης. Τα εισιτήρια ξεκινάνε από $34 με πρόσβαση στους 3 ορόφους.

SUMMIT One Vanderbilt: Νεοαποκτηθέν κτίριο, άνοιξε τις πόρτες του το 2021, ιδανικό για τους Instagrammers. Οι αίθουσές του είναι επενδυμένες με γυαλί όπου μπορείς να βγάλεις ινσταγκραμικές φωτογραφίες αλλά συνάμα το κάνουν απαγορευτικό για επίσκεψη τις μεσημεριανές ώρες λόγω της απίστευτης ζέστης που έχει μέσα. Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα αλλά αν δεν έχεις σου δίνουν μιας χρήσης. Επίσης, ειναι υποχρεωτικό να βάλεις ένα προστατευτικό κάλυμα στα παπούτσια σου για να μην χαράξεις το γυαλί που υπάρχει στο πάτωμα.

Η καλύτερη ώρα να το επισκεφτείς είναι τις απογευματινές και βραδινές ώρες όπου φωτίζεται και αποκτάει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον. Στα θετικά είναι η τοποθεσία του, ακριβώς δίπλα στο Chrysler Building, χαρίζοντας μοναδική θέα προς το Chrysler αλλά και το Empire State Building και το υπόλοιπο Midtown. Επίσης, διαθέτει και εξωτερικό χώρο χωρίς γυαλί με εξωτερικό μπαρ για να απολαύσεις ένα ποτό αν θέλεις.

Τα εισιτήρια ξεκινάνε από $39 και φτάνουν τα $59 αν θες να ανεβείς και άλλους 12 ορόφους με ένα εξωτερικό γυάλινο (τι άλλο?) ασανσέρ.

EdgeΑν το SUMMIT One Vanderbilt είναι για τους Instagrammers, το Edge είναι για τους λάτρεις της περιπέτειας. Διαθέτει ένα εντυπωσιακό μπαλκόνι σε τριγωνικό σχήμα που αιωρείται 100 ορόφους πάνω από τους δρόμους της πόλης, προσφέροντας εκπληκτική θέα στο Μανχάταν. Το δάπεδο, μάλιστα, σε ένα σημείο είναι γυάλινο για να μπορείς να κοιτάξεις προς τα κάτω (100 όροφοι έτσι?) και να βγάλεις απίστευτες φωτογραφίες. Τα εισιτήρια ξεκινάνε από $40.

Για αυτούς που λατρεύουν την περιπέτεια και δεν φοβούνται τα ύψη, υπάρχει η δυνατότητα αναρρίχησης (City Climb NYC) στο εξωτερικό τμήμα του ουρανοξύστη. Στο Apex, θα είστε στα 1.271 πόδια, το υψηλότερο υπαίθριο κατάστρωμα παρατήρησης στο δυτικό ημισφαίριο και θα νιώσετε σαν τον Spiderman. Η εμπειρία αυτή θα σου κοστίσει $185.

2. Να περπατήσεις νύχτα στην Times Square

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Νέα Υόρκης είναι η πλατεία Times Square με τις λαμπερές διαφημιστικές πινακίδες. Αν και μαζεύει πολύ κόσμο όλες τις ώρες τις ημέρας και ειδικά το βράδυ, αξίζει να περάσεις μια βόλτα από εκεί και να χαζέψεις τα φώτα της. Μπορείς να συνδυάσεις τη βόλτα με μια παράσταση σε ένα από τα 40 θέατρα του Broadway που βρίσκονται στους δρόμους δίπλα από την πλατεία. Εάν βρίσκεσαι στη Νέα Υόρκη παραμονή Πρωτοχρονιάς, μπορείς να παρακολουθήσεις τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς και να δεις τη διάσημη κρυστάλλινη σφαίρα Waterford της πόλης να κατεβαίνει από τον στύλο του One Times Square.

3. Να δεις μια παράσταση στο Broadway

Με περισσότερα από 40 θεατρικές παραστάσεις, το Broadway της Νέας Υόρκης είναι το πλέον κατάλληλο μέρος στον κόσμο για να παρακολουθήσεις ένα θεατρικό έργο ή ένα μιούζικαλ. Τα περισσότερα θέατρα παίζουν εδώ και χρόνια την ίδια παράσταση. Από τις πιο γνωστές είναι: The Phantom of the Opera, The Lion King, Wicked, Hairspray, Mamma Mia! και πολλά άλλα. Εκτός από τα μιούζικαλ, υπάρχουν και πολλά θεατρικά έργα που ανανεώνονται κάθε χρόνο όπου παίζουν και ηθοποιοί αναγνωρίσιμοι από τηλεοπτικές σειρές ή κινηματογραφικές ταινίες.
Μπορείς να ψάξεις για τις θεατρικές παραστάσεις στο Broadway στην επίσημη ιστοσελίδα εδώ. Τα εισιτήρια είναι γενικά πολύ πιο ακριβά από τα θεατρικά εισιτήρια στην Ελλάδα. Η εμπειρία όμως είναι ανάλογη της τιμής και το αξίζει απόλυτα. Μπορείς να βρεις φτηνά εισιτήρια για παραστάσεις της ίδιας μέρας στα περίπτερα TKTS στην Times Square και το Lincoln Center αλλά συνήθως για λιγότερο δημοφιλείς παραστάσεις σε εισιτήρια που τους έχουν περισσέψει.

4. Να κάνεις βόλτα στο Central Park

 

Το πιο γνωστό πάρκο στον κόσμο από ταινίες και σειρές είναι το Central Park. Δε γίνεται λοιπόν να είσαι στη Νέα Υόρκη και να μην επισκεφτείς το πάρκο αυτό για να ξεφύγεις λίγο από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης. Το πάρκο εκτείνεται από την 59η (Midtown) έως την 110η οδό (Χάρλεμ) και από την 5η μέχρι την 8η λεωφόρο. Ο καλύτερος τρόπος να το δεις είναι να νοικιάσεις ποδήλατο. Στις εισόδους του πάρκου θα βρεις πολλές εταιρείες που νοικιάζουν ποδήλατα. Στο πάρκο θα δεις πολλά αγάλματα, γέφυρες, μνημεία, παιδικές χαρές, λίμνες, χώρους εστίασης και άθλησης. Με τόσες επιλογές μπορείς να περάσεις από 2 ώρες μέχρι μια ολόκληρη μέρα στο Central Park.

5. Να διασχίσεις τη γέφυρα του Μπρούκλιν


Η γέφυρα του Μπρούκλιν είναι από τις πιο εικονικές γέφυρες του κόσμου και φυσικά σήμα κατατεθέν της Νέας Υόρκης. Η ιστορία πίσω από την κατασκευή της γέφυρας έχει πολύ ενδιαφέρον και μπορείς να την διαβάσεις εδώ. Η γέφυρα ενώνει το Μανχάτταν με το Μπρούκλιν και είναι αποκλειστικά για πεζούς. Σου προτείνω να την διασχίσεις σε όλο το μήκος της και να το συνδυάσεις με μια επίσκεψη στο Μπρούκλιν. Επίσης, εκτός από την ημέρα, έχει πολύ ενδιαφέρον να την περπατήσεις τη νύχτα και να απολαύσεις τα νυχτερινά φώτα της πόλης.

6. Να επισκεφτείς τουλάχιστον τρία μουσεία

Η Νέα Υόρκη διαθέτει περίπου 145 μουσεία ανάμεσα στα οποία βρίσκονται μερικά από τα πιο διάσημα μουσεία στον κόσμο. Αν και εγώ προτιμάω πάντα να περπατάω μια πόλη αντί να μπαίνω σε μνημεία, στη Νέα Υόρκη αξίζει να επισκεφτείς τουλάχιστον τρία μουσεία. Τα αγαπημένα μου στη λίστα είναι:

Μητροπολιτικό μουσείο – The MET (US$ 25): είναι το μεγαλύτερο μουσείο της πόλης και αυτό με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Στις αίθουσές του θα βρεις εκθέματα από όλους τους πολιτισμούς του κόσμου με πιο εντυπωσιακά αυτά της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ρωμαϊκής εποχής. Υπολόγισε ένα τρίωρο τουλάχιστον για να το επισκεφτείς.


Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – MoMa (US$ 25): Αν σου αρέσει η τέχνη δε γίνεται να μην επισκεφτείς το MoMa. Μερικά από τα πιο γνωστά έργα τέχνης φιλοξενούνται στις αίθουσες του 4ου και 5ου ορόφου όπως η Έναστρη Νύχτα του Van Gogh, Persistence of Memory του Σαλβαδόρ Νταλί, τα Νούφαρα του Μονέτ, Campbell’s Soup Cans του Αντυ Γουόρχολ και πολλά άλλα.

9/11 Memorial Museum (US$ 29): Το Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου έχει πάνω από 11.000 αντικείμενα, τα οποία περιλαμβάνουν μαρτυρίες επιζώντων, φωτογραφίες, αντικείμενα που κάποτε ανήκαν σε μερικούς από τους 3000 νεκρούς στην τρομοκρατική ενέργεια, έργα τέχνης για τη μνήμη των θυμάτων, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια, τους υπόλοιπους πυλώνες των Δίδυμων Πύργων , αλλά και οπτικοακουστικό υλικό που έφτιαξαν οι τρομοκράτες.

Τα συναισθήματα που σου δημιουργεί η επίσκεψη στο μουσείο αυτό είναι τόσο έντονα που θα σου μείνει σίγουρα αξέχαστη. Μετά την επίσκεψη στο μουσείο, σου προτείνω να κάνεις μια βόλτα στο νότιο τμήμα του Μανχάτταν για να αποφορτιστείς.

7. Να πας στην Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης

Από τα πιο όμορφα κτίρια της Νέα Υόρκης κυρίως εσωτερικά είναι η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Βρίσκεται στην 5η λεωφόρο ανάμεσα στη 41η και 42η οδό. Η είσοδος είναι φυσικά ελεύθερη αλλά για να μπεις μέσα στην αίθουσα με τα βιβλία καλό είναι να κρύψεις τη φωτογραφική σου μηχανή και να ακολουθήσεις τους κανόνες ησυχίας.

8. Να φας bagel περπατώντας στους δρόμους της πόλης

Το πιο γνωστό street food της πόλης είναι το bagel. Πρόκειται για ένα στρογγυλό ψωμάκι με μια τρύπα στη μέση που το γεμίζεις με ό,τι σου αρέσει, κοτόπουλο, μοσχάρι, γαλοπούλα ή απλώς μόνο με λαχανικά. Πλέον και το ψωμάκι βγαίνει σε διάφορες ποικιλίες: ολικής άλεσης, πολύσπορο, σικάλεως κτλ. Το πιο ωραίο μαγαζί στο Midtown Manhattan για να φας bagel είναι το “Pick a Bagel

9. Να πας σε ένα rooftop bar restaurant για ένα ποτό ή φαγητό.

Εκτός από το να ανέβεις σε έναν ουρανοξύστη για να δεις τη θέα από ψηλά, στη λίστα με τα must do είναι και το να απολαύσεις ένα δείπνο ή ένα ποτό σε ένα από τα πολλά rooftop bar restaurants της Νέας Υόρκης.

 

Η προκράτηση είναι απαραίτητη ακόμα και για ποτό και καλό είναι να γίνει τουλάχιστον 15 μέρες πριν για να έχεις επιλογές. Αυτά που επισκέφτηκα εγώ και τα προτείνω είναι τα εξής:
Refinery Rooftop
Castell Rooftop Lounge
The Skylark, Upstairs
Ophelia Lounge NYC

10. Να περπατήσεις στη High Line

Μια πολλή όμορφη διαδρομή που μπορείς να περπατήσεις είναι η High Line. Πρόκειται για την μετατροπής μιας παλιάς γραμμής τρένου σε ένα πάρκο που διασχίζει κτίρια μέσα στην πόλη. Υπάρχουν παγκάκια, παλιά τμήματα του σιδηροδρόμου εκτεθειμένα και πολλά δέντρα.  Η διαδρομή ξεκινάει από την 30η οδό στο Hudson Yards και εκτείνεται μέχρι την Gansevoort St στο Greenwich Village. Είναι ένας υπέροχος τρόπος λοιπόν για να πας από το Midtown στο Greenwich Village. Επίσης, στην πλατεία Hudson Yards θα δεις μερικά από τα πιο εντυπωσιακά πρόσφατα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα της Νέας Υόρκης όπως το Vessel, Edge, Shed.

Η διαδρομή διαρκεί περίπου 20′. Σου προτείνω την ίδια μέρα να επισκεφτείς την Chelsea Market και την περιοχή Greenwich Village.
💡 travelfox tip: Στο Greenwich Village θα βρεις και την εμβληματική πολυκατοικία από τη σειρά Friends αλλά και το διαμέρισμα της Carrie Bradshaw στη σειρά Sex & the City.

Καλό σου ταξίδι,

VIA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

20+1 σπουδαίες γυναίκες μίλησαν για τη γυναίκα

8 Μαρτίου σήμερα κι η μέρα έχει κλίμα εορταστικό και άρωμα γυναίκας. Κάθε γυναίκα γιορτάζει για τα δικαιώματά της, από το δικαίωμα ψήφου μ...