Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Είναι το γέλιο σου που γράφει μουσική

Συναισθηματική νοημοσύνη 
Καλλιεργήστε την στο παιδί σας για να ενσωματωθεί στο κοινωνικό σύνολο, να αντεπεξέλθει στα εμπόδια της ζωής και να έχει μια όμορφη και ευτυχισμένη ζωή.Το μωράκι σας ήρθε επιτέλους στον κόσμο. Τώρα, κρατώντας το στην αγκαλιά σας, θαυμάζοντας το πόσο όμορφο και αξιολάτρευτο είναι, αναρωτιέστε αν θα είναι και έξυπνο! Θα είναι καλός μαθητής, θα γίνει ένας άξιος ενήλικας, ικανός να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ζωής; 



Θυμηθείτε, όμως, ότι έξυπνα δεν είναι μόνο τα παιδιά που διαπρέπουν στα μαθηματικά και εντυπωσιάζουν τους πάντες με τις σχολικές επιδόσεις τους. Έξυπνα είναι και τα παιδιά που διαθέτουν αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα και που είναι σε θέση να κατανοούν τόσο τα δικά τους συναισθήματα, όσο και τα συναισθήματα των άλλων. Διαθέτουν με άλλα λόγια υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. 

Με υπομονή, επιμονή, γνώση για της ανάγκες του και πολλή αγάπη για το παιδί, προσόντα δηλαδή που κάθε γονιός διαθέτει, μπορείτε να το βοηθήσετε να αναπτύξει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα του χαρίσουν την επιτυχία στη μετέπειτα επαγγελματική και προσωπική του ζωή.

Τι είναι, όμως, αυτή η περιβόητη συναισθηματική νοημοσύνη;

Είναι η ικανότητα της αντίληψης του εαυτού μας, αλλά και των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων. Είναι η ενσυναίσθηση, η κοινωνικότητα, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων αλλά και η υγιής μαχητικότητα.Εξάλλου, όποιος θέλει να επιτύχει στη ζωή, πρέπει να κατέχει το αλφάβητο των συναισθημάτων. 


Φυσικά, η συναισθηματική νοημοσύνη δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση με τη συνεχή υποχωρητικότητα, ούτε με την επιθυμία να είμαστε αγαπητοί σε όλους. Αντιθέτως, συχνά είναι απαραίτητο να βάζουμε όρια τόσο στον εαυτό μας, όσο και στους συνανθρώπους μας. Είναι σημαντικό να ασκούμε κριτική αντί να δεχόμαστε τους πάντες όπως είναι.Όποιος, όμως, διαθέτει συναισθηματική νοημοσύνη, ξέρει να αντιμετωπίζει τις συγκρούσεις, χωρίς να αφήνει πίσω του νικητές και χαμένους.

Ποια είναι, όμως, η διαφορά με τη νοημοσύνη;

Τη νοημοσύνη την έχουμε, τη συναισθηματική νοημοσύνη τη μαθαίνουμε.Σίγουρα θα έχετε συναντήσει αρκετούς ανθρώπους που, παρά τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης που διαθέτουν, αποτυγχάνουν τόσο στην κοινωνική όσο και στην προσωπική τους ζωή και αντιθέτως ανθρώπους με «κοινό νου», που τα καταφέρνουν παντού και κυρίως στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει τη σημασία της συναισθηματικής σταθερότητας. Όταν το μυαλό και η καρδιά βρίσκονται σε αρμονία, η πρόοδος του ατόμου είναι αναμενόμενη. 
Ιδιαίτερα στην περίπτωση των παιδιών είναι σημαντικό να βρουν τη θέση τους στον κοινωνικό τους περίγυρο και να είναι αποδεκτά από τους συνομηλίκους τους.

Ποιος είναι ο ρόλος του γονέα στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης του παιδιού;

Ευτυχώς, όμως, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα χάρισμα που αποκτάται, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί, αρκεί να καλλιεργήσετε στο παιδί σας την αυτοπεποίθηση. 

Ο ρόλος σας, λοιπόν, είναι καθοριστικός τα πρώτα χρόνια της ζωής του, αφού την περίοδο αυτή διαμορφώνεται η προσωπικότητά του και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη μελλοντική πορεία του.

Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας

Δεν αρκεί να προσφέρετε στο παιδί σας όποιο παιχνίδι σας ζητάει και να του κάνετε όλα τα χατίρια. Πιο σημαντικό είναι να καλύπτετε τις συναισθηματικές ανάγκες του. Αφιερώστε του περισσότερο χρόνο! 

Συζητήστε μαζί του 

 Ενθαρρύνετέ το να συζητάει μαζί σας για το πώς αισθάνεται και να του μιλάτε και εσείς για τα δικά σας συναισθήματα. 
Κατανοήστε τη συμπεριφορά του.

Συχνά, επειδή το παιδί δεν είναι σε θέση να εκφράσει με λόγια τα προβλήματά του, το κλειδί βρίσκεται στη συμπεριφορά του. Πίσω, λοιπόν, από τις δυσκολίες στον ύπνο, τη διατροφή, τις σχέσεις με τους συνομηλίκους του στο σχολείο, την επιθετικότητα, το ψέμα ή την κλοπή, είναι πιθανό να κρύβεται η ανάγκη του για περισσότερη προσοχή και φροντίδα. 

Κάθε φορά που βοηθάτε το παιδί σας να κατανοήσει και σιγά-σιγά να ελέγξει τα αρνητικά συναισθήματα που το κατακλύζουν, όπως θυμός, οργή, άγχος, αναπτύσσετε τη συναισθηματική του νοημοσύνη.

Ένα παιδί με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης μπορεί να καταφέρει εκπληκτικά πράγματα!
  • Να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα συναισθήματά του.
  • Να καταφέρνει να ηρεμεί μόνο του και να διατηρεί τις ισορροπίες του.
  • Να είναι κοινωνικό και να δημιουργεί γερές φιλίες.
  • Να αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα.

Βοηθήστε το παιδί να διαμορφώσει την προσωπικότητά του και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του

Τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο έχουν όχι μόνο τη δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση να ενθαρρύνουν και να στηρίζουν το παιδί σε όλες πτυχές της καθημερινότητάς του. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και πίστη στη ζωή μόνο αν βιώσει τη χαρά μετά από μια επιτυχημένη προσπάθειά του. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να μάθει να σέβεται τον εαυτό του και να έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.
Αφήστε το να κάνει λάθη!

Ακόμα και σε περίπτωση που αποτύχει σε κάτι, καλό είναι να αναγνωρίζετε την προσπάθειά του και να το ενισχύετε λέγοντάς του πως αν επιμείνει λίγο περισσότερο, την επόμενη φορά θα τα καταφέρει καλύτερα. 

Φροντίστε, ωστόσο, να συμφιλιωθείτε πρώτοι εσείς με τις ενδεχόμενες αποτυχίες του μικρού σας και να τις αντιμετωπίζετε ως κάτι φυσικό και όχι ως τη συντέλεια του κόσμου! Μόνο έτσι θα το βοηθήσετε να αποκτήσει περισσότερο θάρρος και να παίρνει πρωτοβουλίες, χωρίς να αγχώνεται υπερβολικά για το αποτέλεσμα.

Απλά παιχνίδια που θα βοηθήσουν το παιδί μου να αποχτήσει αυτοπεποίθηση, εκφράζοντας τα συναισθήματά του!

 Καθόμαστε μαζί με το παιδί μας και συζητάμε μαζί του γεγονότα της ημέρας που το επηρέασαν π.χ. το γεγονός οτι τσακώθηκε με ένα φίλο του, ένας καβγάς μέσα στο σπίτι, έναν φόβο που έχει, τη χαρά του για μια επιτυχία στο σπίτι ή το σχολείο...

Του δίνουμε τα αρκουδάκια των συναισθημάτων και του ζητάμε να μας πει πως ένιωσε... 
Το ίδιο παιχνίδι μπορείτε να το παίξετε με αφορμή τα συναισθήματα ηρώων από αγαπημένα παραμύθια του παιδιού σας...Τα παιδιά, μαθαίνουν με αυτόν τον τρόπο να μπαίνουν στη θέση των άλλων...

 

Αυτή, η παρέα στο χέρι του, μπορεί να το βοηθήσει να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του!Νιώθει χαρά, φόβο, λύπη, οργή; Παίζουμε μαζί και το βοηθάμε να εκφραστεί.Αφορμή μπορεί να είναι προσωπικά βιώματα του παιδιού ή και αποκαλύψεις σχετικά με συναισθήματα που βιώσαμε, εμείς, οι γονείς σαν παιδιά. Στα παιδιά αρέσει πολύ να μαθαίνουν λεπτομέρειες της ζωής των γονιών τους, αρκεί να έχουμε, πρώτα, εμείς, επεξεργαστεί συναισθηματικά καταστάσεις...

 
Ο κύβος των συναισθημάτων! Ζητάμε από το παιδί μας να τον ρίξει και να φέρει τυχαία κάποιο συναίσθημα. Ύστερα, ζητάμε να μας εξηγήσει πως λέγεται αυτό το συναίσθημα, πότε το ίδιο νιώθει έτσι, πως προσπαθεί να το αντιμετωπίσει, πως μπορεί να βρει λύσεις...
 
Το Παίζουμε μαζί, προτείνει, ακόμα, να πάτε με το παιδί σας στο Μουσείο Συναισθημάτων! 


Τι είναι το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας; Είναι ένα διεθνώς μοναδικό, διαδραστικό μουσείο, που χρησιμοποιεί τα εκθέματα του, το παιχνίδι και τα παραμύθια για να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων!... ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη. Ιδρύθηκε το 2006, ανήκει στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και είναι μέλος του «HANDS ON EUROPE» διεθνούς συμβουλίου παιδικών μουσείων.

Δείτε, ακόμα, έξυπνα παιχνίδια που μπορούν να  προάγουν την συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας!

Πασχαλινές κατασκευές για παιδιά

Ήρθε η ώρα για φανταστικές παιδικές κατασκευές που θα γεμίσουν δημιουργικά και τον χρόνο των παιδιών σας! 15 παιδικές πασχαλινές κατασκευές ...