Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

«Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική» Μία μοναδική έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο»Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στις 11:00, ανοίξε τις πόρτες της στο κοινό η έκθεση «Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική», που έρχεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και θα φιλοξενηθεί στον «Ελληνικό Κόσμο» μέχρι το Φεβρουάριο του 2013. Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ξεκινά συνεργασία με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ως υποστηρικτή της έκθεσης.
Απώτερος στόχος των δύο φορέων είναι η ευρύτερη συνεργασία στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και δράσεων που αφορούν σε τομείς ενδιαφερόντων τους, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, οι κλιματικές αλλαγές κτλ. 
Η πολυετής πείρα του «Ελληνικού Κόσμου» στην οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και την επιστημονική κατάρτιση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου σε θέματα που αφορούν τα ζώα και τη φύση, δημιουργούν τις βάσεις για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων σχετικά με το περιβάλλον.
Στο πλαίσιο της παρούσας συνεργασίας, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι επισκέπτες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου θα έχουν έκπτωση 10% στην έκθεση της Ανταρκτικής του «Ελληνικού Κόσμου» με την επίδειξη του εισιτηρίου τους και αντίστροφα, ώστε να είναι πιο προσιτή η πρόσβαση του κοινού και στους δύο φορείς. 
Η έκθεση-υπερπαραγωγή «Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική», που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, έχει κάνει ήδη τεράστια επιτυχία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, αλλά και στην Ισπανία και την Τουρκία, όπου έχει παρουσιαστεί, συγκεντρώνοντας συνολικά περισσότερους από μισό εκατομμύριο επισκέπτες.
Η έκθεση, σε έκταση 700 τ.μ., αποκαλύπτει τα μυστήρια της παγωμένης ηπείρου μέσα από μεγάλη ποικιλία πηγών. Σχεδιασμένη για οικογένειες και σχολεία και χάρη στην αξιοποίηση προηγμένης τεχνολογίας, προσφέρει στους επισκέπτες τη μοναδική εμπειρία να γίνουν «ειδικοί» στην Ανταρκτική και να εργαστούν στο μεγαλύτερο φυσικό εργαστήριο της ανθρωπότητας.
Η έκθεση αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής και ήταν μέρος των δράσεων με τις οποίες συμμετείχε το Ηνωμένο Βασίλειο στο Διεθνές Πολικό Έτος (2007-2008). Περιλαμβάνει μια σειρά από πραγματικά αντικείμενα και σενάρια, που επιτρέπουν στους επισκέπτες να αισθανθούν και να «δοκιμαστούν» σε πολικές θερμοκρασίες. 

Μέσα από διαφορετικές προκλήσεις και δραστηριότητες ζουν στις ακραίες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες εκεί και προσπαθούν να επιβιώσουν στην πιο ανεμώδη και παγωμένη ήπειρο του πλανήτη μας. Σε έναν προσομοιωμένο σταθμό εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες υπό το μηδέν, οδηγούν οχήματα χιονιού (snowmobile), κάνουν βουτιά στην παγωμένη θάλασσα, δοκιμάζουν τις αντοχές τους στο σκοτάδι και μελετούν τα άγρια ζώα της Ανταρκτικής! 
Στις ενότητες της έκθεσης ο επισκέπτης ανακαλύπτει επίσης την καθημερινή ζωή στην Ανταρκτική: έναν καταυλισμό, διαδραστικά μοντέλα, γραφήματα με πληροφορίες, οπτικοακουστικό υλικό, εργαστήρια, ζώα, σκελετούς και φυτά, απολιθώματα, χάρτες, επιστημονικά εργαλεία, κατάλληλα ρούχα και εξοπλισμό. 
Η έκθεση συνοδεύεται, προαιρετικά, από την ταινία «Θόλου» «Παγωμένοι Κόσμοι», που θα προβάλλεται στη «Θόλο», το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου». 
Η ταινία, μια παραγωγή της Evans & Sutherland και του Μουσείου Φυσικών Επιστημών του Χιούστον, με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμσαϊρ, είναι ένα περιπετειώδες ταξίδι με κατεύθυνση τις περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής. Στόχος είναι ο θεατής να ανακαλύψει τα οικοσυστήματα που αναπτύσσονται εκεί και να εντοπίσει πώς η επιβίωσή τους είναι συνδεδεμένη με τη δική μας.
Η έκθεση και η ταινία, εκτός από οικογένειες, απευθύνονται επίσης σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου καθώς και σε παιδιά Νηπιαγωγείου. 
Τηλέφωνο επικοινωνίας για επισκέψεις σχολείων: 212 254 0100 http://school.hellenic-cosmos.gr/
 Διάρκεια έκθεσης έως Φεβρουάριο 2013
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ.: 212 254 0000
 Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 09:00-13:30
Παρασκευή 09:00-20:00
Σάββατο 11:00-16:00
Κυριακή 10:00-18:00
ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ.: 212 254 0000
Kαταστήματα Public
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ 
Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια), στάση Σχολή Kαλών Τεχνών
914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση Σχολή Kαλών Τεχνών
Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το. Θα το εκτιμούσα. :)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...