Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

«Η Αθήνα Ελεύθερη». Ο εορτασμός της απελευθέρωσης από του Ναζί με επιμορφωτικά σεμινάρια, παραστάσεις, συναυλίες και ιστορικούς περιπάτους. Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων...

Η απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τις ναζιστικές δυνάμεις θα εορταστεί για τρίτη χρονιά με τις εκδηλώσεις «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη». Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη του αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό κατά την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και η διάχυση της σχετικής με την περίοδο επιστημονικής γνώσης. 
Φωτογραφία του χρήστη Η Αθήνα Ελεύθερη.
Όλο τον Οκτώβριο θα είναι ανοιχτή έκθεση για την περίοδο της Κατοχής και θα γίνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, ιστορικοί περίπατοι, συναυλίες, δημόσιες συζητήσεις και άλλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Κεντρικός τόπος των εκδηλώσεων είναι ένα κτήριο με ιδιαίτερο συμβολισμό για την ιστορία της Αθήνας, το Κτίριο 6, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας. Σε αυτόν τον τόπο μαρτυρίου αντιστασιακών κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών, θα φιλοξενηθεί από 1 έως και 29 Οκτωβρίου 2017 η έκθεση «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση». 
Φωτογραφία του χρήστη Η Αθήνα Ελεύθερη.
Στο ίδιο κτίριο οι επισκέπτες θα περιηγηθούν και φέτος στην έκθεση κόμικς «Ένα γλυκό ξημέρωμα. Ιστορίες κόμικς για την κατοχική Αθήνα». Οι εκθέσεις είναι καθημερινά ανοικτές στο ευρύ κοινό και συμπληρώνονται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την Κατοχή, που απευθύνεται σε μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου (για οργανωμένες ξεναγήσεις σχολείων και ομάδων ενηλίκων, τηλ. 210 3735253).... 


Επιπλέον, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου και το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στον ίδιο χώρο, στο Κτίριο 6, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, φιλοξενούνται δύο επιμορφωτικά σεμινάρια με τίτλο «Στα βάθη του καθημερινού»: Προσεγγίζοντας την κοινωνία της περιόδου 1940-44 στη διδακτική πράξη». 
Φωτογραφία του χρήστη Η Αθήνα Ελεύθερη.
Και στις δύο συναντήσεις οι εκπαιδευτικές δράσεις περιλαμβάνουν παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού και βιωματικά εργαστήρια και θα δώσουν τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της Ιστορίας (για δήλωση συμμετοχής, τηλ. 210 3735253). 
Στο πλαίσιο των επιστημονικών δράσεων η φετινή διοργάνωση έχει εντάξει σειρά ομιλιών-συζητήσεων από επιστήμονες, οι οποίοι θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα της ιστορίας της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης. 
Φωτογραφία του χρήστη Η Αθήνα Ελεύθερη.
Το «Χρονικό της Απελευθέρωσης της Αθήνας» (Δευτέρα 9 Οκτωβρίου), οι τρεις συναντήσεις με τίτλο «Ιστορίες της Κατοχής μέσα από τα αρχεία» (Τετάρτη 11, Τετάρτη 18 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου) και η συζήτηση με τίτλο «Δημόσια Ιστορία και Χώρος. Αθήνα: από τη λήθη στη μνήμη» (Δευτέρα 23 Οκτωβρίου) θα πραγματοποιηθούν στο Κτίριο 6, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας.
Φωτογραφία του χρήστη Η Αθήνα Ελεύθερη.
 Όλες οι ομιλίες – συζητήσεις ξεκινούν στις 7 το απόγευμα. Οι συναυλίες Στη φετινή διοργάνωση του «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη» οι συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί μας καλούν να μάθουμε, να θυμηθούμε και να διαδώσουμε το μήνυμα της Αντίστασης ενάντια στον φασισμό. 
Φωτογραφία του χρήστη Η Αθήνα Ελεύθερη.
Αναλυτικά οι μουσικές εκδηλώσεις: «Τα Τραγούδια της Κατοχής»: Μία μουσική παράσταση με τραγούδια και κείμενα για τη δοκιμασία του ελληνικού λαού κατά την περίοδο της Κατοχής, θα παρουσιαστεί την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στη Μάντρα του μπλόκου της Κοκκινιάς και την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στο Εργοστάσιο της Ηλεκτρικής (ΔΕΗ), στο Κερατσίνι (ώρα έναρξης: 20:00). «Αθήνα, ανοχύρωτη πόλη»: Η κεντρική συναυλία της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στο Κτίριο 6, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης: 19:00). 
Φωτογραφία του χρήστη Η Αθήνα Ελεύθερη.
Ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Ματούλα Ζαμάνη θα παρουσιάσουν μία μουσική παράσταση σε επιλογή κειμένων του Φοίβου Δεληβοριά και του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, μεταφέροντας μουσικά το κλίμα των ημερών της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα. «Αθήνα ελεύθερη – Ένα μουσικό ταξίδι στην Αθήνα του 1944»: Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης») επετειακή συναυλία (ώρα έναρξης: 20:30). 
Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής θα παρουσιαστεί η βιωματική παράσταση «Ο Κύκλος των “μάταιων” πράξεων», με ελεύθερη είσοδο (ώρα έναρξης: 19:00), η οποία είναι αφιερωμένη στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους Ναζί την Πρωτομαγιά του 1944. 
Φωτογραφία του χρήστη Η Αθήνα Ελεύθερη.
Ιστορικοί Περίπατοι
Οι ιστορικοί περίπατοι περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης δίνοντας την ευκαιρία στους Αθηναίους και τους Πειραιώτες να περπατήσουν στην πόλη τους και να γνωρίσουν άγνωστα τοπόσημα της Αθήνας και του Πειραιά. 
Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, με αφετηρία τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης μας οδηγεί στην πόλη σε μια περιήγηση για την Αντίσταση και τον Δωσιλογισμό στην κατεχόμενη Αθήνα. 
Φωτογραφία του χρήστη Η Αθήνα Ελεύθερη.
Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, με αφετηρία την είσοδο του ναού της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά, η ιστορικός Ευαγγελία Μπαφούνη ακολουθεί τα ίχνη του Βομβαρδισμού του Πειραιά στις 11 Ιανουαρίου 1944, από τα συμμαχικά αεροπλάνα. 
Φωτογραφία του χρήστη Η Αθήνα Ελεύθερη.
Τέλος στις φετινές δράσεις του «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη» εντάσσεται και ο Δρόμος μνήμης και τιμής: Μπλοκ 15 – Σκοπευτήριο Καισαριανής, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Εκκίνηση: Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, Καραϊσκάκης Α΄- Μπλοκ 15, στις 9 το πρωί. 
Φωτογραφία του χρήστη Η Αθήνα Ελεύθερη.
Τερματισμός: Σκοπευτήριο Καισαριανής
Δήλωσησυμμετοχής: https://goo.gl/forms/5VrKxBJHJZvAzvLC3
Τη διοργάνωση ανέλαβε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη» στο www.freeathens44.org και στο Facebook https://www.facebook.com/freeathens44/... 
Φωτογραφία του χρήστη Η Αθήνα Ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

20+1 σπουδαίες γυναίκες μίλησαν για τη γυναίκα

8 Μαρτίου σήμερα κι η μέρα έχει κλίμα εορταστικό και άρωμα γυναίκας. Κάθε γυναίκα γιορτάζει για τα δικαιώματά της, από το δικαίωμα ψήφου μ...