Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Μια σύγχρονη Κιβωτός του Νώε «λειτουργεί» στη Νορβηγία

Image result for Μια σύγχρονη Κιβωτός του Νώε «λειτουργεί» στη Νορβηγία
Στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Κύκλο, βαθιά μέσα σε ένα βουνό, φιλοξενείται το παγκόσμιο απόθεμα σπόρων και φυτών. Έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τις ανάγκες της ανθρωπότητας, σε περίπτωση του εφιαλτικού σεναρίου μιας παγκόσμιας καταστροφής. Ονομάζεται Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ ή αλλιώς Κρύπτη της Αποκάλυψης.
Όλα βρίσκονται παγωμένα σε βάθος 130 μέτρων και μπορούν να μείνουν ανέπαφα για 200 χρόνια, ακόμη και κοπεί το ρεύμα. Το θησαυροφυλάκιο αυτό άνοιξε το 2008 και μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 860.000 δείγματα από 4000 διαφορετικά φυτά από όλο τον κόσμο.
Και έχει ήδη λειτουργήσει. Στα τέλη του 2015, ερευνητές από την Συρία, έχουν αποσύρει τους σπόρους που είχαν καταθέσει, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ελλείψεις που υπήρχαν, εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών που επέφερε ο πόλεμος.
Ήταν η πρώτη ανάληψη από την Τράπεζα της Αρκτικής. Χιλιάδες σπόροι μεταφέρθηκαν μυστικά στο Μαρόκο και τον Λίβανο.
Image result for Μια σύγχρονη Κιβωτός του Νώε «λειτουργεί» στη Νορβηγία
Το θησαυροφυλάκιο χρηματοδοτήθηκε από την νορβηγική κυβέρνηση και τον οργανισμό Crop Trust. Ανοίγει μόνο τρεις με τέσσερις φορές κάθε χρόνο για να γίνουν νέες καταθέσεις.
Related image
Εδώ κάθε χώρα έχει το χώρο της, παρά τις διεθνείς σχέσεις. Ακόμη και η Βόρεια Κορέα έχει τη δική της κατάθεση:
Image result for Μια σύγχρονη Κιβωτός του Νώε «λειτουργεί» στη Νορβηγία
«Προφανώς τους ενδιέφερε πολύ για να κάνουν αυτή την κατάθεση. Αυτό αποδεικνύει την αληθινή παγκόσμια λειτουργία αυτού του θησαυροφυλακίου σπόρων. Όσον αφορά αυτή την κρύπτη, η πολιτική δεν έχει καμιά σημασία. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των σπόρων» δήλωσε ο Μπράιαν Λάινοφ, εκπρόσωπος της Crop Trust.
Οι τελευταίες αφίξεις ήταν από την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αυστραλία είναι η τέταρτη σε ποσότητα συνεισφοράς χώρα του κόσμου, καθώς έχει αποθηκεύσει περισσότερους από 10.000 ποικιλίες σπόρων. Υπάρχουν πέντε πόρτες με ειδικούς κωδικούς που καθιστούν απροσπέλαστη την κρύπτη:
Related image
«Έχουμε όλους αυτούς τους ελέγχους, εάν κάποιος προσπαθεί να εισβάλλει μέσα. Δεν έχει συμβεί όμως ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος θέλει να διαρρήξει την κρύπτη. Δεν υπάρχει αυτή η μορφή παραβατικότητας εδώ» εξήγησε η Μπέντε Νέβερνταλ, διευθύντρια του Παγκόσμιου Θησαυροφυλακίου Σπόρων.
Η κρύπτη έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντέχει σεισμούς αλλά και κάθε είδους άλλη φυσική καταστροφή.
Image result for Μια σύγχρονη Κιβωτός του Νώε «λειτουργεί» στη Νορβηγία
Υπάρχει αρκετός χώρος στο θησαυροφυλάκιο για να αποθηκευτούν 4,5 εκατομμύρια δείγματα, δηλαδή περισσότεροι από 2 δις σπόροι. Μοιάζει σαν μια μοντέρνα εκδοχή της Κιβωτού του Νώε, που έχει στόχο να διαφυλάξει το μέλλον της ανθρωπότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

20+1 σπουδαίες γυναίκες μίλησαν για τη γυναίκα

8 Μαρτίου σήμερα κι η μέρα έχει κλίμα εορταστικό και άρωμα γυναίκας. Κάθε γυναίκα γιορτάζει για τα δικαιώματά της, από το δικαίωμα ψήφου μ...