Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έδωσε την πρώτη συναυλία στην Ελλάδα με ταυτόχρονη διερμηνεία στην νοηματική

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έδωσε την πρώτη συναυλία στην Ελλάδα με ταυτόχρονη διερμηνεία στην νοηματική
Μία πρώτη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής μουσικής σκηνής γράφτηκε την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Ρεματιάς. Η συναυλία που παρουσίασε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017-Νύχτες Αλληλεγγύης», έγινε το πρώτο ζωντανό μουσικό γεγονός που, χάρη στη συνεργασία της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία με τον Δήμο Χαλανδρίου, έδωσε τη δυνατότητα σε κωφούς/ές και βαρήκοους/ες να απολαύσουν ισότιμα τη μουσική.
Image result for συναυλία ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ
 Η συναυλία παρουσιάστηκε με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από τη Θεοδώρα Τσαποΐτη, η οποία βρισκόταν στη σκηνή δίπλα στους μουσικούς, και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για κωφούς/ές και βαρήκοους/ες, που χειριζόταν η Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, αποδίδοντας γραπτώς όχι μόνο τους στίχους των τραγουδιών, αλλά και όσα λέγονταν ζωντανά επί σκηνής. 
Image result for συναυλία ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ
 Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αγκάλιασε με θέρμη την πρωτοβουλία του Δήμου Χαλανδρίου και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, παρουσιάζοντας μαζί με τους μουσικούς που βρίσκονταν στη σκηνή τη Θεοδώρα Τσαποΐτη. «Έχουμε μεγάλη χαρά και συγκίνηση σήμερα για αυτήν εδώ τη συναυλία. Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία μάς βοήθησε και μας τίμησε και εξαιτίας της γίνεται η πρώτη, κάτω από αυτούς τους όρους, καθολικά προσβάσιμη συναυλία στην Ελλάδα. 
Image result for συναυλία ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ
Είναι μία σπουδαία στιγμή για μας εδώ» είπε απευθυνόμενος στο κοινό ο αγαπημένος ερμηνευτής. Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της αναγνώρισης της διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα για την ισότιμη συμμετοχή των κωφών και στην καθυστέρηση της κοινωνίας μας να ενσωματώσει τις απαιτούμενες υπηρεσίες προσβασιμότητας σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής εν έτει 2017. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χαλανδρίου, οι υπηρεσίες που παρέχονταν στη συναυλία δεν ωφέλησαν, ωστόσο, μόνο κωφούς/ές και βαρήκοους/ες. 
Όλοι οι θεατές απόλαυσαν την ευκαιρία να έχουν γραμμένους τους στίχους των τραγουδιών στην οθόνη των υπέρτιτλων και να μπορούν να τραγουδούν μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη τα αγαπημένα τους τραγούδια. Την ίδια ώρα, χάρη στη φροντίδα των ανθρώπων του Δήμου Χαλανδρίου και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, σε ένα θέατρο ασφυκτικά γεμάτο, δεν απειλήθηκε η πρόσβαση των ανάπηρων θεατών και των εμποδιζόμενων προσώπων, όπως και κανενός άλλου θεατή, κάνοντας τη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη μία πραγματικά προσβάσιμη εκδήλωση για όλες και όλους. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σέργιος Γκάκας, σημειώνει σχετικά: «Ο Δήμος Χαλανδρίου έκανε με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σε αυτήν τη συναυλία μία πραγματικά καλή αρχή. Αυτό μόνο χαρά και ικανοποίηση μπορεί να μας γεμίζει σήμερα. Δεν βιαζόμαστε, όμως, να φουσκώσουμε από υπερηφάνεια. Ο δρόμος για μία προσβάσιμη πόλη από όλους και όλες είναι μακρύς. Έχουμε, όμως, αποφασίσει να τον περπατήσουμε μαζί με τις ανάπηρες και τους ανάπηρους συμπολίτες μας και να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να τον κάνουμε λιγότερο δύσβατο για όλους και όλες. 
Related image
Όσον αφορά, δε, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, η πρόθεση των καλλιτεχνών που παρουσιάζουν τη δουλειά τους να συνεργαστούν με τον Δήμο και την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία για την προσβασιμότητα του περιεχομένου των παραστάσεών τους θα αποτελεί στο μέλλον και κριτήριο για την επιλογή τους». Από την πλευρά της, η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία τονίζει: «Χθες το βράδυ στη Ρεματιά, με τη συνεργασία του Αλκίνοου Ιωαννίδη και του Δήμου Χαλανδρίου, εξασκήσαμε ένα ΔΙΚΑΙΩΜΑ που παραβιάζεται εδώ και χρόνια. Το δικαίωμα όλων των πολιτών για ισότιμη πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή! Ταυτόχρονα, μας δόθηκε η ευκαιρία συνεκπαίδευσης καλλιτεχνών και κοινού στην "άγνωστη χώρα της αναπηρίας" με στόχο τη συμπερίληψη και τη διεύρυνση αυτής της προσπάθειας, προκειμένου να φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο να είναι όλες οι εκδηλώσεις καθολικά προσβάσιμες και να μην αποκλείεται ΚΑΝΕΙΣ και ΚΑΜΙΑ! Είμαστε περήφανοι/ες για το αποτέλεσμα και ευχαριστούμε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Δήμο Χαλανδρίου που συμπορεύτηκαν ένθερμα δίπλα μας σε αυτό το εγχείρημα!». Δείτε βίντεο από την συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη

Κόνιτσα - Μονή Στομίου - Δρακόλιμνη - Κορυφή Γκαμήλα Μια πανέμορφη ορειβατική διαδρομή.Η διαδρομή είναι απλά μαγική και αρχίζει από την Κόνιτσα. Ξεκινώντας από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας, ακολουθείτε το χωματόδρομο για τη Μονή Στομίου Στομίου, όπου φθάνετε σε 2 ώρες. Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί την πανέμορφη θέα στην Δρακόλιμνη.

Από την Μονή Στομίου μετά από ανηφορική πορεία σε παλιό χωματόδρομο διάρκειας μισής ώρας ακολουθείτε ανηφορικό μονοπάτι στα δεξιά, το οποίο διασχίζει πυκνό και σχεδόν πραγματικά παρθένο δάσος με οστρυές, πεύκα, έλατα και οξιές. Ύστερα από 2 ώρες, στο τελειώμα της μεγάλης ανηφόρας, βρίσκεστε σε ξέφωτο με εκπληκτική θέα. Ακολουθείτε λίγο πολύ οριζόντιο πανέμορφο μονοπάτι, σκαμένο στις πλαγιές της χαράδρας με κατεύθυνση δυτική για 1,30 ώρα, έως ότου φτάστε στη ράχη της Νταβάλιστας.
Αυτό το τμήμα της διαδρομής γίνεται στη σκιά αιωνόβιων δέντρων (οξιές, έλατα, σφενδάμια κά) και κατά διαστήματα το μονοπάτι διασχίζει εγκάρσια απότομα λούκια που κατεβαίνουν από ψηλά, τα οποία και διατηρούν χιόνι έως τον Ιούνιο. Σε 30 λεπτά προσεγγίζετε το λούκι της Νταβάλιστας, από όπου με ανάβαση 1,30 ώρας μέσα από την κοίτη του, καταλήγετε στο δυτικό άκρο του οροπεδίου των λιμνών, στα 1750μ υψόμετρο, όπου πλέον δεν υπάρχει δενδρώση βλάστηση.
Συνεχίζετε για άλλα 40 λεπτά με κατεύθνση νότια, διασχίζοντας το οροπέδιο και στη συνέχεια έχετε τρεις εναλλκτικές λύσεις. Αριστερά μπορείτε να κετευθυνθείτε στα 2050μ στη Δρακόλιμνη (1,20 ώρα), δεξιά στο Ορειβατικό καταφύγιο της Αστράκας στα 1950μ (σε 40 λεπτά) και από εκεί στο χωριό Πάπγκο σε άλλες 2,30 ώρες κατάβαση και τέλος ευθεία, αρχικά ανάμεσα από τις ορθοπλαγιές της Αστράκας και τις πλαγιές του Πλόσκου ανηφορίζετε για 1 ώρα και κατόπιν στρεφόμενοι ανατολικά καταλήγετε στην κορυφή της Γκαμήλας έπειτα από 1,30 ώρα πορείας ακόμα.
Image result for δρακόλιμνη της γκαμήλα
Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη με κίτρινο τετράγωνο με μαύρο πλαίσιο σε κίτρινο φόντο έως το οροπέδιο των λιμνών. Από εκεί και πάνω ακολουθείτε το Ο3 έως το οροπέδιο Ρομπόζι και στη συνέχεια κόκκινες κουκίδες και απλούς αραιούς πυργίσκους με πέτρες έως την κορυφή. 
Βαθμός δυσκολίας: υψηλός. Χρόνος πορείας: 9,30 ώρες (για Δρακόλιμνη). Σήμανση: πρόχειρη με πινακίδες κίτρινο- μαύρο. Υψομετρική διαβάθμιση: 450μ- 2497μ.

Image result for δρακολιμνη φωτογραφιεσImage result for δρακολιμνη φωτογραφιεσ

Image result for δρακολιμνη φωτογραφιεσ  γκαμήλα

Image result for δρακολιμνη φωτογραφιεσ

Το μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο επιβραδύνει την περιστροφή της Γης…


Η Κίνα έχει κατασκευάσει ένα τεχνικό θαύμα, το φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον ποταμό Γιανγκτσέ, στην επαρχία Χουμπέι, που έχει το μέγεθος του Βασιλείου του Μπαχρέιν. Έχει ύψος 180 μέτρα, μήκος 2.335 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στον κόσμο όσον αφορά στις εγκατεστημένες μονάδες (22.500 MW). Όσον αφορά στην ετήσια παραγωγή ενέργειας έρχεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά το φράγμα Ιταϊπού, που βρίσκεται στα σύνορα της Βραζιλίας με την Παραγουάη.
Η συνολική επιφάνεια της δεξαμενής είναι 1.045 τ.χλμ και μπορεί να πλημμυρίσει μια συνολική έκταση γης 632 τ.χλμ. Ο όγκος του συγκεντρωμένου νερού υπολογίζεται σε 39,3 κυβικά χλμ., ενώ το βάρος του είναι περίπου 42 δισεκατομμύρια τόνοι! Ώρα για ένα γρήγορο μάθημα Φυσικής. Υπάρχει κάτι που ονομάζεται ροπή αδράνειας και εκφράζει την κατανομή των υλικών σημείων ενός περιστρεφόμενου σώματος ως προς τον άξονα περιστροφής του.
Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μιας μάζας από τον άξονα περιστροφής της τόσο πιο αργά περιστρέφεται. Στο πατινάζ, για παράδειγμα, οι αθλητές μαζεύουν τα χέρια τους κοντά στο σώμα τους πριν από μια γρήγορη περιστροφική κίνηση ενώ οι δύτες γίνονται μια «μπάλα» για να κάνουν μια γρήγορη εναέρια τούμπα.
Η συγκέντρωση τόσο μεγάλης ποσότητας νερού, 180 μέτρα ψηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας, θα αυξήσει τη ροπή αδράνειας της Γης. Το αποτέλεσμα; Θα επιβραδυνθεί η περιστροφή της. Βέβαια, το αποτέλεσμα της επιβράδυνσης αυτής είναι μικροσκοπικό και όπως υπολόγισαν επιστήμονες της NASA προσθέτει μόνο 0,06 μικροδευτερόλεπτα (1 μικροδευτερόλεπτο = 1 εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου).


Η συνταγή που έχει γίνει viral: Γευστικό κέικ σοκολάτας με μόνο 2 υλικά! (video)

Η συνταγή που έχει γίνει viral: Γευστικό κέικ σοκολάτας με μόνο 2 υλικά! (video)
Η μαγειρική είναι μόδα και οι συνταγές που ξεχωρίζουν πάντα κάνουν το γύρο του Διαδικτύου. Και όχι μόνο γιατί το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξαιρετικά νόστιμο αλλά και γιατί μπορεί η όλη παρασκευή να είναι εξαιρετικά... απλή. Οπως δηλαδή είχε συμβεί με την παρακάτω συνταγή. Ενα κέικ σοκολάτας που φτιάχνεται μόνο με δύο υλικά! Ποια είναι αυτά; Σοκολάτα και αβγά.

Συγκεκριμένα απαιτούνται:

165 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος και
3 αυγά
Εκτέλεση:
Χωρίζουμε τα αβγά, τους κρόκους από το ασπράδι.
Το μπολ με το ασπράδι το βάζουμε στο ψυγείο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Βγάζουμε τα ασπράδια από το ψυγείο, αφού τα έχουμε αφήσει ένα τέταρτο και τα χτυπάμε στο μίξερ για να γίνουν μαρέγκα.
Κατεβάζουμε τη σοκολάτα από τη φωτιά και την ανακατεύουμε για να κρυώσει γρηγορότερα.
Μόλις πέσει η θερμοκρασία προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε ο ένα τρίτο της μαρέγκας και ανακατεύουμε απαλά.
Βάζουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε ακόμη πιο απαλά, μια φορέ με μια σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα, βάζουμε λίγο κακάο ή αλεύρι για να μην κολλήσει το κέικ και ρίχνουμε το μείγμα.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 με 40 λεπτά, στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Οταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.
Αν θέλουμε για διακόσμηση, το πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη, ή βάζουμε από πάνω μερικές φράουλες.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...