Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Παύλιανη: Το «μυστικό» χωριό για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου -Με όμορφες πινελιές, ωραία μονοπάτια και φάρμες

 

Κάτι λιγότερο από τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα, εκεί που ξεκινά ο υπέροχος Εθνικός Δρυμός Οίτης, βρίσκεται η Παύλιανη που για πολλά χρόνια ήταν το... μυστικό για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου. Το μυστικό πλέον έχει διαρρεύσει, αλλά η Παύλιανη παραμένει ένα ήσυχο, περιποιημένο, πεντακάθαρο και καλλιτεχνικό χωριό, που διαμόρφωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοί του. Στα πέριξ, συναντιούνται τα Βαρδούσια με την Οίτη και την Γκιώνα, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο έξω βρίσκεται το χωριουδάκι που λέγεται Αθανάσιος Διάκος - πρώην Άνω Μουσουνίτσα - σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, είναι ο παράδεισος όσων λατρεύουν τις αυθεντικές γεύσεις, κρέας και τυροκομικά.

Το υπέροχο φυσικό Πάρκο στις πηγές του Ασωπού
Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Παύλιανης, αποτελεί το φυσικό πάρκο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού, το οποίο είναι μία μοναδική περίπτωση του πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η αγάπη για τον τόπο καταγωγής. Και οι κάτοικοι της Παύλιανης έχουν απεριόριστη για το χωριό τους.

Είναι όλοι τους άνθρωποι με θετική ενέργεια που με μεράκι, χιούμορ και φαντασία έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ένα χωριό το οποίο επισκέπτονται όχι μόνο οι λάτρεις της πεζοπορίας, αλλά και οικογένειες. Τα δε πιτσιρίκια, ξετρελαίνονται.


Αιώρες, ξυλοκρέβατα, φωλιές, τελεφερίκ πάνω από το ποτάμι, μουσικές γέφυρες, τούνελ, μυστικά μονοπάτια με ευφάνταστες πινακίδες με πληροφορίες και οδηγίες καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, καλούν τα μικρά παιδιά να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία στο Πάρκο και τους μεγάλους να ξαναγίνουν για λίγο παιδιά. Από το χωριό ξεκινούν επίσης πολλές μικρές ή μεγάλες διαδρομές για πεζοπορία, όπως αυτή που οδηγεί στον «Θρόνο του Δία» με μια πανοραμική θέα έως τον Μαλιακό Κόλπο, αλλά και αυτή που οδηγεί στον «σιδερένιο Θρόνο», μια κατασκευή 550 κιλών σιδήρου και ειδικών λαμών αλλά και 800 ωρών οικειοθελούς εργασίας, που παραπέμπει στο δικό μας Game Of Thrones και που πήρε σάρκα και οστά τον Απρίλιο του 2019.




Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες όμως δεν σταματούν στο φυσικό Πάρκο και τις πεζοπορίες. Περπατώντας στα στενά της Άνω Παύλιανης, θα συναντήσετε πολλές ζωγραφιές και έξυπνα σκίτσα που έχουν δώσει νέα ζωή και νόημα σε τοίχους, κάδους σκουπιδιών, εγκαταλελειμμένα σπίτια ή ακαλαίσθητες τεχνικές «παρεμβάσεις», μετατρέποντας τη βόλτα στο χωριό σε ένα διαδραστικό καλλιτεχνικό μονοπάτι.
Τα αιωνόβια δέντρα οδηγούν και στον ακόμη πιο φαντασμαγορικό Εθνικό Δρυμό, ενώ ο ανηφορικός δρόμος θα σας φέρει οδηγώντας μπροστά στα μικρότερα γραφικά χωριουδάκια της ορεινής Φωκίδας, με τελικό σταθμό τον Αθανάσιο Διάκο, όπως προαναφέραμε.


Διαμονή και φαγητό
Θα απολαύσετε εξαίσιες τοπικές σπεσιαλιτέ στο Ελατος και στην ταβέρνα της Λίτσας στην καρδιά της Άνω Παύλιανης ή πρωινό και γλυκό στο Μαντάμια Cafe. Θα μείνετε στα ατμοσφαιρικά και αρχοντικά δωμάτια του Kerasia & Elatos Houses, μέσα στη φύση ή αν είστε μεγάλη παρέα στην παραθεριστική κατοικία Ξύλο & Παράδοση που προσφέρει μπαλκόνι και θέα στο βουνό. Eξαιρετική επιλογή και το Αγρόκτημα Βασιλικιά που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.010 μέτρων, στην είσοδο της Παύλιανης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

20+1 σπουδαίες γυναίκες μίλησαν για τη γυναίκα

8 Μαρτίου σήμερα κι η μέρα έχει κλίμα εορταστικό και άρωμα γυναίκας. Κάθε γυναίκα γιορτάζει για τα δικαιώματά της, από το δικαίωμα ψήφου μ...