Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Το μυστήριο με τα σχέδια κάτω από το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Η Παναγία των Βράχων»

Μια άγνωστη σύνθεση του Λεονάρντο ντα Βίντσι ανακαλύφθηκε κάτω από ένα από τα διασημότερα έργα ζωγραφικής του, την Παναγία των Βράχων και θα αποτελέσει το επίκεντρο μιας πρωτοποριακής έκθεσης αφιερωμένης στον Λεονάρντο από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, στο πλαίσιο των εορτασμών και των πολυάριθμων εκδηλώσεων για τα 500 χρόνια από τον θάνατό του.

Τα σχέδια που αποκαλύφθηκαν κάτω από τον πίνακα αποκαλύπτουν μια εντελώς διαφορετική σύνθεση, από αυτή που είχε ο Ντα Βίντσι στο μυαλό του, όταν άρχισε να σχεδιάζει τον πίνακα. Με τον τίτλο «Η Παναγία των Βράχων» υπάρχουν δύο έργα, το ένα εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου και το άλλο στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Διαφέρουν μεταξύ τους σε λεπτομέρειες που αφορούν τα χρώματα και την τεχνική. Σύμφωνα με τον πιο έγκυρο μελετητή των έργων του Ντα Βίντσι Μάρτιν Κεμπ, ο πίνακας έχει δημιουργηθεί από τον ίδιο τον ντα Βίντσι, αν και είναι πιθανό να δέχτηκε δευτερεύουσες παρεμβάσεις στο εργαστήριο του καλλιτέχνη. Οι συντηρητές του πίνακα εδώ και χρόνια είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ζωγράφος έκανε αναδιάταξη των προσώπων στον πίνακα, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και με την πιο πρόσφατη αποκάλυψη των σχεδίων κάτω από τη βασική σύνθεση που βλέπουμε με γυμνό μάτι. Ο πίνακας μετά από πολλές αγοραπωλησίες κατέληξε στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου το 1880.Τα σχέδια που αποκαλύφθηκαν κάτω από τον πίνακα

Κάτω από το έργο αποκαλύφθηκαν σκίτσα του Θείου Βρέφους μαζί με έναν άγγελο. «Τα αρχικά σχέδια είχαν σημαντικές διαφορές σε σχέση με το ολοκληρωμένο έργο και παραμένει μυστήριο για ποιο λόγο εγκατέλειψε ο Ντα Βίντσι την πρώτη του σύνθεση», ανέφερε εκπρόσωπος της Πινακοθήκης.

Ειδικοί μελέτησαν επί μήνες με εξειδικευμένες τεχνικές απεικόνισης -φασματοσκοπία φθορισμού ακτίνων Χ και υπέρυθρη και υπερφασματοπική απεικόνιση- το αρχικό σχέδιο που δημιουργήθηκε από υλικό που περιέχει ψευδάργυρο για να ανακαλύψουν τις διαφορές στο αριστούργημα. Το έργο κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα τοποθετηθεί στο ισόγειο της Πινακοθήκης του Λονδίνου σε ένα χώρο διαμορφωμένο σε εκκλησία προκειμένου οι επισκέπτες να μπορούν να τη φανταστούν στην αρχική της θέση. Ο λόγος για τον οποίο ο Λεονάρντο εγκατέλειψε την ιδέα της αρχικής του σύνθεσης παραμένει ένα μυστήριο, ένα ακόμα μυστήριο που περιβάλλει τα έργα του καθώς και τον βαθμό συμμετοχής του στην ολοκλήρωσή τους, όταν πλέον το εργαστήριό του απασχολούσε δεκάδες βοηθούς.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...