Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Πώς να μάθετε το παιδί σας να γράφει!


lets-explore
Το παιδί σας δείχνει ενδιαφέρον για τα γράμματα; Θέλετε να μάθετε το παιδί σας να γράφει; Η μάθηση γίνεται, τώρα, παιχνίδι! Μια πολύ όμορφη ιδέα αφού έχετε δείξει στο παιδί σας τα γράμματα είναι να πάρετε μία σακούλα, να την γεμίσετε με χρώμα και  να την κλείσετε καλά. Ύστερα, δώστε στο παιδί σας μία μπατονέτα να σχηματίσει σχέδια και γράμματα. Θα του αρέσει πολύ! 
Εάν πάλι έχετε ένα δίσκο, γεμίστε τον με χρώμα και ζητήστε από το παιδί σας να γράψει πάνω του γράμματα. Ένα καταπληκτικό παιχνίδι που θα το κάνει να ανυπομονεί να γράψει. 
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε σε μία λεκάνη με ρύζι ή με όσπρια, φακές. Στην αρχή δοκιμάστε να γράψετε όποια λέξη το παιδί σας θέλει. Ή το όνομά του. Πολλές φορές για να το μάθει. 
creativeconnectionsforkids
Σιγά - σιγά δοκιμάστε να σχεδιάσετε όλα τα γράμματα, κεφαλαία και μικρά. Ύστερα, φτιάξτε συλλαβές και λέξεις.   Η εξάσκηση γίνεται πολύ διασκεδαστική και με αφρό ξυρίσματος που μέσα του θα έχετε προσθέσει χρώματα. 
Εάν πάτε στην παραλία  μην ξεχάσετε να μαζέψετε με το παιδί σας άμμο. Σε κάθε παιδί αρέσει να γράφει πάνω στην άμμο. Γράψτε το μήνυμα που άφησε ένας ναυαγός στο νησί του, ένας πειρατής ή ότι άλλο διασκεδαστικό, σκεφτείτε. 
Κι ύστερα, γράψτε στο τετράδιό σας. Όλοι, ξεκινήσαμε να γράφουμε κάπως έτσι. Να έχετε υπομονή. Μιλήστε στο παιδί σας για τις γραμμές. Εμείς παίζουμε κι αυτό το παιχνίδι. Παίρνει η κόρη μου από το κουτί της παιχνίδια τα βάζει σε βαλιτσάκια στο χαρτί και γράφει πώς λέγονται. 
Μην πιέζετε καθόλου το παιδί σας όταν γράφει.Όσο αναπτύσσει την λεπτή κινητικότητα τόσο θα γράφει καλύτερα γράμματα, μέσα στις γραμμές.
Ζητήστε από το παιδί σας να αναγνωρίζει γράμματα με οποιαδήποτε ευκαιρία, να αντιγράφει λέξεις, να γράφει μηνύματα. Μια ωραία ιδέα είναι να φτιάξετε ένα βάζο με τα όνειρά σας γραμμένα σε μικρά χαρτάκια. Η μάθηση μπορεί να είναι συναρπαστική!
Καλή διασκέδαση!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το. Θα το εκτιμούσα. :)


7 σχόλια:

  1. Τι υπέροχες ιδέες. Ζέφη περιμένουμε κι άλλα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα. Φιλιά Κατερίνα, Νίκαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ΄ευχαριστώ πολύ! Θα γράψω πολλά άρθρα σχετικά με το θέμα. Καλό παιχνίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ πολύ ωραίες ιδέες!! Ευχαριστώ...θα τις χρησιμοποιήσω σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζεφη απο ποια ηληκια μπορει να ξηεκινησει το μικρο μας να γραφει γραμματακια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαρτάται από το παιδί και την εκπαίδευση που έχει σπίτι του...Εάν αρχίσει - γιατί το θέλει και του φαίνεται παιχνίδι- μπορεί να το κάνει και σε πολύ μικρή ηλικία... Το παν είναι να κάνει κάτι γιατί το ευχαριστεί...Το μόνο που σαν μαμά με προβληματίζει είναι ότι εάν ξέρει πολλά μπαίνοντας στο σχολείο ίσως και τονίζω το ίσως να το βρει βαρετό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα πάντα αρχίζουν με την ζωγραφική, τα σχέδια...και με την καλλιέργεια του προφορικού λόγου. Διαβάζουμε πάρα πολλά παραμύθια. Πάρα πολλά...Μαθαίνουμε τα γράμματα να τα αναγνωρίζουμε, ότι υπάρχουν κεφαλαία και μικρά, και μετά τα γράφουμε....Κι ύστερα τα γράμματα γίνονται συλλαβές και λέξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν στα 4-5. Π.χ. το όνομά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πασχαλινές κατασκευές για παιδιά

Ήρθε η ώρα για φανταστικές παιδικές κατασκευές που θα γεμίσουν δημιουργικά και τον χρόνο των παιδιών σας! 15 παιδικές πασχαλινές κατασκευές ...