Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Πρωτομαγιά με το παιδί μου!


mademoiselle
Πρωτομαγιά αύριο! Η άνοιξη μύρισε πλέον για τα καλά και η φύση μας καλεί για εξορμήσεις. Ευκαιρία λοιπόν για βόλτα στην εξοχή, ημέρα ξεκούρασης για την πλειοψηφία των εργαζομένων. 
Μια υπέροχη ευκαιρία να οργανώσετε με την οικογένειά σας μια μικρή κοντινή απόδραση και να κάνετε πικ -νικ κάτω από τα δέντρα μαζεύοντας λουλούδια και φτιάχνοντας, παρέα με το παιδί σας ένα μαγιάτικο στεφανάκι! 

Αλήθεια πώς έφτασε το έθιμο αυτό σ'εμάς; Στην αρχαία Ελλάδα, τα στεφάνια έτσι κι αλλιώς στόλιζαν κάθε εκδήλωση (θρησκευτική ή μη) του ιδιωτικού ή του δημόσιου βίου. 


Την πρωτομαγιά συνήθως επέλεγαν να κατασκευάζουν και να τοποθετούν επάνω στις πόρτες τους, στεφάνια από κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, τα οποία διακοσμούσαν με άνθη ή στάχυα αλλά και κρεμμύδια ή σκόρδα (για την αποτροπή του κακού). 


Ένας άλλος τρόπος κατασκευής στεφανιών ήταν με τη χρήση ευλύγιστων κληματόβεργων, πάνω στις οποίες τοποθετούνταν κλαδάκια από αμυγδαλιές, συκιές ή ροδιές . 
dealmaecoracao
Πολλές φορές, αρκετοί προτιμούσαν να μην φτιάξουν καν στεφάνια αλλά να κρεμάσουν στις εξώπορτες τους ματσάκια από κλαδιά ελιάς, νεραντζιάς ή πορτοκαλιάς μαζί με διάφορα λουλούδια και φυτά για να αποτρέψουν το “κακό” να μπει στο σπίτι τους, όπως σκόρδα ή ακόμα και τσουκνίδες. 
Πάρτε λοιπόν, κάθε μέσο και αποδράστε για λίγη ώρα με την οικογένειά σας στο όνειρο! Δεν έχει σημασία που. Στην θάλασσα ή στο βουνό θα είναι υπέροχα με καλή παρέα και μιλήστε στο παιδί σας για την διπλή γιορτή...των λουλουδιών αλλά και των εργατών.

Τα εργατικά συνδικάτα της ΗΠΑ και του Καναδά , το 1886 , σε μια εποχή που η καθορισμένη ημερήσια διάρκεια εργασίας ήτανε οι 12 έως 14 ώρες την ημέρα , αποφασίζουν μονομερώς ότι από 1η Μάη 1886 και έπειτα οι εργάτες θα δουλεύουν 8άωρο. Καλούν σε γενική απεργία για την 1η Μάη, μέρα στην οποία περίπου μισό εκατομμύριο εργάτες βγαίνουν στο δρόμο , σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Αμερικής και διεκδικούν το δικαίωμά τους σε μια πιο ανθρώπινη ζωή.


Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε στο Σικάγο, μια πόλη που τότε αποτελούσε το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Στις 3 Μάη 1886, στο Σικάγο η αστυνομία παίρνει εντολή να πυροβολήσει εν ψυχρώ , τραυματίζει δεκάδες εργάτες ενώ δολοφονεί τέσσερις. Οι εργάτες του Σικάγο καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Haymarket.

Με βασικό αίτημα το οκτάωρο εργασίας -το κεντρικό σύνθημα «8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση και μόρφωση, 8 ώρες ύπνος» η απεργία κινητοποίησε περί τις 100.000 απεργούς στο Σικάγο κυρίως και συνδυάστηκε με υπαίθριες διαδηλώσεις, συμπλοκές με την Αστυνομία, θύματα και συλλήψεις.Σήμερα, περισσότερο από ποτέ τα αιτήματα της Πρωτομαγιάς είναι πιο επίκαιρα...

Γνωστός στους διάφορους πολιτισμούς με διαφορετικά ονόματα, ο Μάιος ονομάστηκε έτσι από τη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια) της οποίας το όνομα προήλθε με τη σειρά του από την ελληνική λέξη Μαία, τροφός και μητέρα. 

ruemag
Η Μάγια ταυτίστηκε και με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία, μητέρα του Ερμή στον οποίο και αφιερώθηκε ο μήνας. Ήδη από τους Ρωμαίους, η αρχή του μήνα σηματοδοτούνταν από τον εορτασμό της Αγαθής Θεάς ενώ σε όλη τη διάρκειά του τελούνταν γιορτές συνδεδεμένες με την ευφορία των αγρών.

Όπου και να πάτε με το παιδί σας να περάσετε όμορφα! Να παίξετε πολύ και να του πείτε όλες αυτές τις όμορφες ιστορίες...για τους αγώνες, τα λουλούδια και την ζωή που έχει αξία να την ζεις. Καλή Πρωτομαγιά σε όλους! 


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το. Θα το εκτιμούσα. :)

1 σχόλιο:

  1. Ακόμη ένα υπέροχο άρθρο! Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για την Εργατική Πρωτομαγιά και τον Μήνα Μάιο! Καλά να περάσεις και εσύ αύριο! Καλή πρωτομαγιά να έχουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

20+1 σπουδαίες γυναίκες μίλησαν για τη γυναίκα

8 Μαρτίου σήμερα κι η μέρα έχει κλίμα εορταστικό και άρωμα γυναίκας. Κάθε γυναίκα γιορτάζει για τα δικαιώματά της, από το δικαίωμα ψήφου μ...