Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Μαγειρεύουμε παραμύθια με την Γραμματική της Φαντασίας !




 
Από τότε  που η Αντριάνα ήταν μωρό, άκουγε κάθε μέρα παραμύθια. Γιατί τα παραμύθια είναι μαγικά....Και τα παιδιά τα λατρεύουν.Όταν, πριν χρόνια, ήμουν φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό, μια καλή νεράιδα με είχε επισκεφτεί και μου  έκανε δώρο το βιβλίο του Ροντάρι την Γραμματική της Φαντασίας. 

Το είχα βάλει στη βιβλιοθήκη μου και είχε μείνει σκονισμένο σε ένα ράφι του μυαλού μου...Αλλά όταν αποχτάς ένα παιδί, αυτό ναι, μάλιστα, είναι μια επίσκεψη θεϊκή και πρέπει να την ευχαριστείς κάθε μέρα.

 Γιατί ένα παιδί κάνει τη ζωή μοναδική. Έτσι, κάθε μέρα, μπαίνουμε με την Αντριάνα στην μαγική κουζίνα των παραμυθιών, ανοίγουμε τον τσελεμεντέ μας, την γραμματική της φαντασίας τουΡοντάρι και παίζουμε παιχνίδια, μέσα από τα οποία μαγειρεύουμε τα δικά μας παραμύθια.  

Πάμε λοιπόν! Πώς θα φτιάξουμε τα δικά μας παραμύθια.
  • Ξεκινάμε από λέξεις ή αντικείμενα
Λέμε στο παιδί να σκεφτεί μια λέξη. Βάζουμε κι εμείς μια στο μυαλό μας. Μετά, συνδυάζοντας τις δύο λέξεις, ξεκινάμε μια ιστορία.Π.χ. μια μέρα που καθάριζα με την ηλεκτρική σκούπα  σκέφτηκα και φτιάξαμε με την Αντριάνα ένα παραμύθι με μία μαγική σκούπα που κατάπινε όλα, όσα την ενοχλούν. Ξέρετε τι μου είπε οτι καταπίνει; Το σκοτάδι, τους κροκόδειλους και τις κακές μάγισσες των παραμυθιών!
  • Χρησιμοποιούμε τους ήχους
Μπορούμε να ηχογραφήσουμε διάφορους ήχους της καθημερινότητας. Τον αέρα, την θάλασσα, την βροχή... 

  • Τι θα συνέβαινε αν...
Το παραμύθι μας ξεκινά από μια φανταστική υπόθεση, κατά προτίμηση αρκετά ακραία ή παράλογη. Τι θα συνέβαινε αν έβρεχε ο ουρανός καραμέλες...Αυτά και άλλα πολλά παίζουμε και για να δείτε και να μάθετε  περισσότερα  στο βιβλίο 


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το. Θα το εκτιμούσα. :)


1 σχόλιο:

Πασχαλινές κατασκευές για παιδιά

Ήρθε η ώρα για φανταστικές παιδικές κατασκευές που θα γεμίσουν δημιουργικά και τον χρόνο των παιδιών σας! 15 παιδικές πασχαλινές κατασκευές ...