Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Το παιδί μου δεν θέλει να πάει στο σχολείο!


Μήπως το παιδί σας δεν θέλει να πάει στο σχολείο; Ένας πολύ καλός τρόπος να αλλάξει γνώμη γι' αυτό είναι το παιχνίδι. Μία εξαιρετική ιδέα είναι  να πάρετε μία χαρτόκούτα και να φτιάξετε, μέσα της, ένα σχολείο! 
pinkandgreenmama
Τους τοίχους μπορείτε να τους διακοσμήσετε με πράγματα που συνήθως οι δάσκαλοι διακοσμούν την τάξη τους, π.χ. έναν χάρτη, τα γράμματα, τους αριθμούς ζωγραφιές, κανόνες ή ότι άλλο φανταστείτε! 
pinkandgreenmama

Ζητήστε από το παιδί σας να φτιάξετε το σχολείο μαζί! Το παιχνίδι αρχίζει. Αρχίστε να μιλάτε μαζί τους και να κάνετε υποθετικούς διαλόγους που περιγράφουν καταστάσεις που το ίδιο βιώνει αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί. Αυτό είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι για να μαθαίνετε πώς περνάει το παιδί σας στο σχολείο. 


Το ερώτημα είναι γιατί δεν θέλει να πάει σχολείο. Πολλά παιδιά από την είσοδό τους στο σχολείο παθαίνουν μικρό ή μεγάλο σοκ, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνα τους την κοινωνία του σχολείου, τον κόσμο τους δηλαδή. 


Έναν κόσμο που δεν είναι πια μόνο δικός τους, αλλά το «βασίλειό» τους θα πρέπει να τον μοιραστούν και με άλλους αγνώστους, αρχικά.Η συναισθηματική ισορροπία, η ασφάλεια και η θαλπωρή που θα αισθανθεί το παιδί στο σπίτι του αποτελούν πηγές για να ξεπεραστούν δύσκολες καταστάσεις, όπως είναι η ένταξή του σχολείο. 


Μήπως το παιδί σας δεν παίζει αρκετά με άλλα παιδάκια;Πρέπει να του σταθείτε σαν σύντροφος. Μέχρις ότου το παιδί αναπτύξει καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, είναι σημαντικό να του προσφέρετε συντροφικότητα. Επισκεφθείτε μαζί μουσεία, πάρκα και διάφορους φίλους ή συγγενείς σας και στο τέλος της ημέρας συζητήστε για όλα όσα κάνατε.Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει πώς θα προσεγγίσει τα άλλα παιδιά ή θα μπει στην ομάδα τους. Αυτό θα βοηθήσει πολύ στην προσαρμογή του στο σχολείο. 

Συναισθηματική ασφάλεια ένα παιδί αισθάνεται όταν οι επαφές του με τους γονείς είναι ουσιαστικές, αληθινές και γνήσιες.Και σκεφτείτε, η προσαρμογή δεν είναι καθόλου εύκολη κι ίσως αυτό που κάνει σήμερα, να μην το κάνει αύριο... 

Μήπως το παιδί σας δεν θέλει να πάει στο σχολείο; Παραμείνετε ήσυχοι και συνεχίστε να παίζετε!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το. Θα το εκτιμούσα. :)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...