Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Πάστα Φλώρα, η αγαπημένη

Η συνταγή (για ένα ταψί 28 εκ.) 250 γρ. βούτυρο 1 αβγό και ένα κρόκο για επάλειψη 250 γρ. ζάχαρη 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του άρωμα της αρεσκείας μας (βανίλια, πορτοκάλι, λεμόνι, αμύγδαλο) 500 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας.
Λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις λιώσει το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με σύρμα, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Προσθέτουμε το αβγό και το άρωμα και συνεχίζουμε το χτύπημα. 
Ρίχνουμε το αλεύρι σε δόσεις, και αρχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Θέλουμε η ζύμη μας να είναι μαλακή, ίσα ίσα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπωλ, και ελαφρώς υγρή. Παίρνουμε τα 3/4 της ζύμης και τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί, δημιουργώντας τον πάτο της τάρτας. Βάζουμε τη ζύμη στο κέντρο του ταψιού και με τις παλάμες μας τη σπρώχνουμε προς τα τοιχώματα του ταψιού, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο ύψος, όσο γίνεται. Φτάνοντας προς την άκρη του ταψιού, σπρώχνουμε και λίγο ακόμα να ανεβεί προς τα τοιχώματα για ένα εκατοστό περίπου, για να "θωρακίζει" τη μαρμελάδα. 
Αν δούμε ότι δε φτάνει η ζύμη για να καλύψει όλο το εύρος που θέλουμε, κάνουμε "μπαλώματα" με λίγα κομμάτια ζύμης ακόμα. Ρίχνουμε πάνω από τον στρωμένο με ζύμη πάτο, τη μαρμελάδα και την απλώνουμε με μια σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού, φροντίζοντας πάλι να έχει ίδιο ύψος παντού. Παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη και φτιάχνουμε μπαστουνάκια, τα οποία και τοποθετούμε στη σειρά, κάθετα και οριζόντια πάνω από τη μαρμελάδα. Ανακατεύουμε τον κρόκο και λίγο νεράκι και με ένα πινέλο περνάμε τα μπαστουνάκια για να γυαλίσουν στο ψήσιμο. Ψήνουμε την πάστα φλώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πασχαλινές κατασκευές για παιδιά

Ήρθε η ώρα για φανταστικές παιδικές κατασκευές που θα γεμίσουν δημιουργικά και τον χρόνο των παιδιών σας! 15 παιδικές πασχαλινές κατασκευές ...