Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Αφήστε το παιδί σας να κάνει λάθη


Παρατηρώντας τα παιδιά σας να κάνουν λάθη δεν είναι μια ευχάριστη διαδικασία και πολλές φορές μπορεί να ραγίζει η καρδιά σας. Ωστόσο, από την άλλη μεριά τους δίνετε την ευκαιρία να μάθουν από αυτά. Η διαδικασία αυτή αποτελεί σημαντικό μέρος της ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών, αφού στο μέλλον θα γνωρίζουν πως πρέπει να πράξουν μετά από ένα λάθος τους.
Συνήθως τα μικρά παιδιά δεν τους νοιάζει να κάνουν λάθη, μόνο καθώς μεγαλώνουν αρχίζουν και έχουν συναισθήματα ντροπής. Όσα φοβούνται να κάνουν γκάφες, γίνεται μόνο εξαιτίας των γονιών τους. Δεν υπάρχει όμως, λόγος να κάνετε τα μικρά σας να νιώθουν φόβο, κάθε φορά που αποτυγχάνουν σε κάτι. Αντ αυτού πρέπει να τους δίνετε την ευκαιρία, να επανορθώνουν το λάθος τους, ώστε να μη το ξανακάνουν και να μάθουν από αυτό. Εξάλλου τα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά από όσο νομίζουμε και ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να τους δώσετε, είναι η ανεξαρτησία να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Εσείς απλά θα είστε δίπλα τους για να τα στηρίξετε, όταν χρειαστούν τη βοήθεια σας.
Αφήνοντας τα παιδιά σας να κάνουν λάθη, δεν ενισχύετε μόνο τη αποφασιστικότητα τους, αλλά τα βοηθάτε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Έτσι θα μάθουν να προσπαθούν και να μην τα περιμένουν όλα έτοιμα από εσάς. Και μην ανησυχείτε αν δεν είστε ο ήρωας τους, είναι προτιμότερο να έχουν ήρωα τον ίδιο τους τον εαυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

20+1 σπουδαίες γυναίκες μίλησαν για τη γυναίκα

8 Μαρτίου σήμερα κι η μέρα έχει κλίμα εορταστικό και άρωμα γυναίκας. Κάθε γυναίκα γιορτάζει για τα δικαιώματά της, από το δικαίωμα ψήφου μ...