Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Πώς θα φτιάξουμε βραχιολάκι του Μάρτη!

MarchBracelet_icon2
Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» φοριέται κυρίως από τα παιδιά για να προστατεύει τα πρόσωπά του από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.
MarchBracelet_icon1
Ο "Μάρτης" φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κατοχός του.
MarchBracelet_icon4
"Μάρτη" δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι. Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι 6 κλωστές κόκκινου και 1 άσπρου χρώματος καθώς και έναν δίσκο, τον οποίο θα φτιάξουμε μόνη μας από ένα σκληρό χαρτόνι. Παίρνουμε τα 7 κομμάτια μαλλιού/νήματος ή κλωστής και τα δένουμε όλα με έναν κόμπο στη μια τους άκρη. 
MarchBracelet_icon6
Περνάμε τις δεμένες μας κλωστές μέσα από την τρύπα του δίσκου. Συγκεκριμένα, έχοντας τοποθετήσει τις κλωστές μας παίρνουμε την κλωστή που βρίσκεται 3 υποδοχές πίσω από την κενή υποδοχή του δίσκου, δηλαδή από την κενή υποδοχή-σημείο 0 μετράμε 1,2,3 και παίρνουμε την κλωστή άσπρου χρώματος (βλέπε σημείο 3), την οποία ακολούθως τοποθετούμε στην κενή υποδοχή του δίσκου (βλέπε σημείο 0):Επαναλαμβάνουμε συνεχώς την ίδια διαδικασία, δηλαδή παίρνουμε την κλωστή που βρίσκεται 3 υποδοχές πίσω από την κενή υποδοχή του δίσκου, τώρα είναι κλωστή κόκκινου χρώματος, και την τοποθετούμε στην κενή υποδοχή. Γυρίζουμε και πάλι αριστερόστροφα τον δίσκο μας ώστε η κενή υποδοχή να βλέπει προς τα κάτω …κοκ.
 MarchBracelet_icon8
MarchBracelet_icon9

Ο Μάρτης πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars = Άρης). Είναι ο πρώτος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου και αντιστοιχεί με τον Ελαφηβολιώνα των Αρχαίων Ελλήνων. 

MarchBracelet_icon7
via
Εάν πάλι σας φαίνεται δύσκολη η παραπάνω κατασκευή δοκιμάστε αυτήν που είναι πανεύκολη! (δείτε το βίντεο)

Καλή επιτυχία εάν δοκιμάσετε να φτιάξετε τον Μάρτη σας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

20+1 σπουδαίες γυναίκες μίλησαν για τη γυναίκα

8 Μαρτίου σήμερα κι η μέρα έχει κλίμα εορταστικό και άρωμα γυναίκας. Κάθε γυναίκα γιορτάζει για τα δικαιώματά της, από το δικαίωμα ψήφου μ...