Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι

 

Κάθε σκηνοθέτης έχει κρυφές ή φανερές επιρροές και αδυναμίες.
Η επιλογή του Φελίνι αποτελείται από 10 ταινίες δημιουργών που στάθηκαν αφορμή για να να ξεκινήσει να κάνει σινεμά και του έδιναν έμπνευση για τα σενάριά του. Στη λίστα υπάρχει και μία αυτο-αναφορά, αλλά ποιος θα μπορούσε να αποκλείσει τον συγκεκριμένο τίτλο σε μία λίστα αγαπημένων ταινιών;

01. «Το Τσίρκο» (The Circus) του Τσάρλι Τσάπλιν (1928)

Η ιστορία του «Σαρλό», που ως άκακος αλητάκος προσπαθώντας να ξεφύγει από την αστυνομία θα γίνει μέλος του πολύχρωμου θιάσου σε ένα τσίρκο, αποτελεί μία από τις πρώτες αναμνήσεις του Ιταλού σκηνοθέτη.

02. Οποιαδήποτε ταινία από την φιλμογραφία των αδερφών Μαρξ ή του διδύμου του Χοντρού και του Λιγνού

Ανάμεσα στο 1921, όταν και ξεκίνησε η κινηματογραφική «καριέρα» του Χοντρού και του Λιγνού μέχρι και το 1957 που έληξε, πρόλαβαν να δώσουν στίγμα και οι αδερφοί Μαρξ που έδρασαν μονάχα για μια δεκαετία, παίζοντας και γράφοντας τα σενάριά τους.

 
03. «Η Ταχυδρομική Άμαξα» (Stagecoach) του Τζον Φορντ (1939) Ένα ταξίδι στην Άγρια Δύση με έναν εγκληματία μέσα σε μία άμαξα καταλήγει ως ένα ταξίδι αυτογνωσίας των επιβατών, που θα καταφέρουν να δουν πέρα από τα σκονισμένα τοπία του Φορντ.

04. «Rashomon» του Ακίρα Κουροσάβα (1950)

Με το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ Βενετίας, αυτή η ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη έμελλε να τον ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Με την ιστορία να επικεντρώνεται άτακτα στις μαρτυρίες 4 αντρών μετά τον φόνο ενός άνδρα και τον βιασμό της γυναίκας του, ο Κουροσάβα βουτάει σε επικίνδυνα νερά και αναμοχλεύει τις μύχιες σκέψεις της ανθρώπινης ψυχής.

 
05. «H Διακριτική Γοητεία της Μπουρζουαζίας» (The Discreet Charm of the Bourgeoisie) του Λουίς Μπουνιουέλ (1972) Ένα λανθασμένο ραντεβού για δείπνο θα φέρει αντιμέτωπους έξι φίλους της ανώτερης τάξης, αποτυπώνοντας το σουρεαλιστικό σύμπαν του Ισπανού σκηνοθέτη.  
06. «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλει Κιούμπρικ (1968) Το ταξίδι του «μάστορα» της Έβδομης Τέχνης προς το διάστημα ήταν και εκείνο που θα τον κατέτασσε ανάμεσα στους σημαντικότερους του σινεμά, και δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα ενός άλλου auter.  
11:05 1/8 Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι Με αφορμή την επανέκδοση του αριστουργηματικού «8½» στις αίθουσες, δημοσιεύουμε τη λίστα με τις αγαπημένες ταινίες του κορυφαίου σκηνοθέτη. Κάθε σκηνοθέτης έχει κρυφές ή φανερές επιρροές και αδυναμίες. Η επιλογή του Φελίνι αποτελείται από 10 ταινίες δημιουργών που στάθηκαν αφορμή για να να ξεκινήσει να κάνει σινεμά και του έδιναν έμπνευση για τα σενάριά του. Στη λίστα υπάρχει και μία αυτο-αναφορά, αλλά ποιος θα μπορούσε να αποκλείσει τον συγκεκριμένο τίτλο σε μία λίστα αγαπημένων ταινιών; 01. «Το Τσίρκο» (The Circus) του Τσάρλι Τσάπλιν (1928) Η ιστορία του «Σαρλό», που ως άκακος αλητάκος προσπαθώντας να ξεφύγει από την αστυνομία θα γίνει μέλος του πολύχρωμου θιάσου σε ένα τσίρκο, αποτελεί μία από τις πρώτες αναμνήσεις του Ιταλού σκηνοθέτη. Το τρέιλερ του «Τσίρκου» 02. Οποιαδήποτε ταινία από την φιλμογραφία των αδερφών Μαρξ ή του διδύμου του Χοντρού και του Λιγνού Ανάμεσα στο 1921, όταν και ξεκίνησε η κινηματογραφική «καριέρα» του Χοντρού και του Λιγνού μέχρι και το 1957 που έληξε, πρόλαβαν να δώσουν στίγμα και οι αδερφοί Μαρξ που έδρασαν μονάχα για μια δεκαετία, παίζοντας και γράφοντας τα σενάριά τους. Σκηνή από την «Σούπα Πάπιας» των αδερφών Μαρξ 03. «Η Ταχυδρομική Άμαξα» (Stagecoach) του Τζον Φορντ (1939) Ένα ταξίδι στην Άγρια Δύση με έναν εγκληματία μέσα σε μία άμαξα καταλήγει ως ένα ταξίδι αυτογνωσίας των επιβατών, που θα καταφέρουν να δουν πέρα από τα σκονισμένα τοπία του Φορντ. Το τρέιλερ της «Ταχυδρομικής Άμαξας» 04. «Rashomon» του Ακίρα Κουροσάβα (1950) Με το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ Βενετίας, αυτή η ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη έμελλε να τον ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Με την ιστορία να επικεντρώνεται άτακτα στις μαρτυρίες 4 αντρών μετά τον φόνο ενός άνδρα και τον βιασμό της γυναίκας του, ο Κουροσάβα βουτάει σε επικίνδυνα νερά και αναμοχλεύει τις μύχιες σκέψεις της ανθρώπινης ψυχής. Το τρέιλερ του «Rashomon» 05. «H Διακριτική Γοητεία της Μπουρζουαζίας» (The Discreet Charm of the Bourgeoisie) του Λουίς Μπουνιουέλ (1972) Ένα λανθασμένο ραντεβού για δείπνο θα φέρει αντιμέτωπους έξι φίλους της ανώτερης τάξης, αποτυπώνοντας το σουρεαλιστικό σύμπαν του Ισπανού σκηνοθέτη. Το τρέιλερ της «Διακριτικής Γοητείας της Μπουρζουαζίας» 06. «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλει Κιούμπρικ (1968) Το ταξίδι του «μάστορα» της Έβδομης Τέχνης προς το διάστημα ήταν και εκείνο που θα τον κατέτασσε ανάμεσα στους σημαντικότερους του σινεμά, και δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα ενός άλλου auter. Το (νέο) τρέιλερ του «2001: η Οδύσσεια του Διαστήματος» 07. «Paisan» του Ρομπέρτο Ροσελίνι (1946) Τι είναι αυτό που μένει όταν ένας πόλεμος λήξει; Αυτή ήταν η θεματική του Ροσελίνι στο «Paisan». Η ταινία μεταφέρει την πλοκή της στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (χρονικά ταιριάζει με τα γυρίσματα της ταινίας) στην Ρώμη, όπου οι Αμερικανοί κατακτητές θα χρειαστεί να συμβιώσουν με τους απελευθερωμένους Ιταλούς.

 
08. «Τα Πουλιά» (The Birds) του Άλφρεντ Χίτσκοκ (1963) Έχοντας ήδη παραδώσει τον «Δεσμώτη του Ιλίγγου» και το «Ψυχώ», κερδίζοντας προσωπικά στοιχήματα καλλιτεχνικής και εμπορικής αποδοχής, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ πειραματίζεται με μια ιστορία τρόμου, όπου επιθέσεις πουλιών σπέρνουν τον πανικό σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό και ο θύτης (για πρώτη φορά στις ταινίες του) δεν είναι ξεκάθαρα απτός. Και αυτό είναι ακόμα πιο τρομακτικό. 09. «Άγριες Φράουλες» (Wild Strawberries) του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1957) Ένας συνταξιούχος γιατρός ταξιδεύει με την έγκυο νύφη του από τη Στοκχόλμη σε μια παρακείμενη πόλη, για να παραλάβει ένα τιμητικό βραβείο. Στη διαδρομή θα συναντήσει εμπόδια, πειρασμούς και επισκέπτες που θα τον οδηγήσουν σε έναν εκβιαστικό απολογισμό της ζωής του.  
10. «8 1/2» του Φεντερίκο Φελίνι (1963) Κι όμως μέσα στη λίστα με τις 10 αγαπημένες του ταινίες, ο Φελίνι κρατάει μια θέση και για μια δική του ταινία. Το «8 1/2» γυρισμένο στις αρχές του '60 αφηγείται τις ιστορίες του σκηνοθέτη Γκουίντο Ανσέλμι (Μαρτσέλο Μαστρογιάνι) που προσπαθώντας να βρει την έμπνευση για τη νέα του ταινία, θα αποδομήσει τις αναμνήσεις του και εν τέλει ολόκληρη την ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πασχαλινές κατασκευές για παιδιά

Ήρθε η ώρα για φανταστικές παιδικές κατασκευές που θα γεμίσουν δημιουργικά και τον χρόνο των παιδιών σας! 15 παιδικές πασχαλινές κατασκευές ...