Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Αφήστε το παιδί σας να ζωγραφίσει, ελεύθερα.


Η μικρή Aelita είναι μόλις 4 ετών.Έχει κατακτήσει την εύνοια των κριτικών τέχνης και την αποδοχή της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας. 
Πρωτοεμφανίστηκε στα καλλιτεχνικά δρώμενα το 2009 –σε ηλικία ενός έτους- σε γκαλερί της Μελβούρνης. Η πρώτη της έκθεση στη Νέα Υόρκη φιλοξενήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην γκαλερί Agora κι είχε τίτλο «The Prodigy of Color».Να είμαι ειλικρινής οι μεγάλοι τίτλοι με προβληματίζουν. 
Μόλις, είδα το βίντεο, το μόνο που σκέφτηκα...το όνειρο κάθε παιδιού, να μπει σ'ένα δωμάτιο και να το αφήσουμε ελεύθερο να δημιουργήσει. Αυτό που λείπει από το κόσμο μας είναι η φαντασία. Παντού στερεότυπα. "Είσαι καλός, κακός".
Τα παιδιά μας, οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες του κόσμου. Ας πιστέψουμε και ας τα αφήσουμε ελεύθερα να δημιουργήσουν τον κόσμο με τα δικά τους χρώματα. Αυτά ξέρουν καλύτερα τον κόσμο. Βλέπουν πολύχρωμα δέντρα, ουρανούς χαράς και δρόμους παραμυθιών.
 
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το. Θα το εκτιμούσα. :)

11 σχόλια:

  1. Ύπεροχα όλα! Μας ταξιδεύεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικό!!!
    Έτσι θα πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να πειραματίζονται, να εξερευνούν, να γωρίζουν υλικά κλπ.. και όχι να τα κατευθύνουμε στα δικά μας (στενά) περιθώρια....Πολύ όμορφο βίντεο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα τα παιδιά να δημιουργήσουν..ότι θέλουν! Τους το οφείλουμε, ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :) Μακάρι να έχουμε την δύναμη να το κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οντως πολλες στιγμες βλεποντας το βιντεακι αναρωτηθηκα αν θα μπορουσα να το κανω κι εγω στο παιδι μου .Μερικα πραγματα ειναι τοσο απλα και μεις τα κανουμε τοσο περιπλοκα !!!Ευχαριστουμε για τα ωραια πραγματα που μας δειχνεις παντα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζεφη μου, πραγματικά, μακάρι να εχουμε την δύναμη να το κάνουμε...γιατι να πρέπει να τα φρενάρουμε πάνω στην έκφραση τους? αχ αχ...οι μαμάδες ξέρουν την απάντηση :(
    (όταν κάνω παρατήρηση στην μικρή μου, να προσέχει να μην λερώσει, πονάω, αλήθεια πονάω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ολα αυτα κανουν τα παιδακια σε αυτη ιδιως την ηλικια. Πειραματισμους με υλικα, χρωματα και υφες!
    Ζηλευω που αυτη η μικρη δειχνει να εχει την απολυτη ελευθερια να εκφραστει ετσι! Ζηλευω και το οτι υπαρχει αυτος ο τεραστιος χωρος, τα τοσα χρωματα και προφανως οχι αλλα παιδια στην οικογενεια!
    Την ωρα που χυνει ενα ολοκληρο μπουκαλι κοκκινη μπογια, σχεδον φωναξα να σταματησει!!! Τοσο κολλημενη μαμα ειμαι κι εγω...κι αυτο με ενοχλει για τον εαυτο μου!
    Μακαρι να μην με ενοιαζαν τοσο καποια πραγματα και να ειχα τετοια υποδομη που να μην χρειαζεται να περιοριζω τα μικρα μου γιατι δεν θα μπορω να τους αντικαταστησω αυτα που θαχουν χαλασει μετα απο τοση ελευθερια!
    Γιατι παιδια και ζημιες πανε μαζι...δυστυχως!
    Γενικα παντως προσπαθουμε να κανουμε διαφορα ετσι ωστε να αναπτυσσουν πολυπλευρα τον χαρακτηρα και τις δεξιοτητες τους.
    Φιλια Ζεφη μου κι ευχαριστω για το βιντεακι!
    Θα το θυμαμαι οταν παω να ξαναπαρω μπογιες και χαρτια, οταν θα ειμαι ετοιμη να φωναξω "στοπ" και να κοψω την ελευθερια της εκφρασης τους.... ;ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ! ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ» ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΕΛΕΙ. ΑΡΑ ΠΟΣΟ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ 5 ΞΥΛΟΜΠΟΓΙΕΣ ΚΑΙ 5 ΜΑΡΚΑΔΟΡΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΖΕΡΟ ΧΑΡΤΙ Α4; ΘΩΜΑΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ! ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ» ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΕΛΕΙ. ΑΡΑ ΠΟΣΟ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ 5 ΞΥΛΟΜΠΟΓΙΕΣ ΚΑΙ 5 ΜΑΡΚΑΔΟΡΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΖΕΡΟ ΧΑΡΤΙ Α4;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα πολύ όμορφα αλλά ειδικά το έργο που έφτιαξε με τη μάσκα είναι πάρα πολύ καλό! Έχει πολύ καλή αίσθηση των χρωμάτων. Σίγουρα πάντως πρέπει κάποιος από τους γονείς να είναι καλλιτέχνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχο το βίντεο, υπέροχη η μικρή και οι δημιουργίες της! Μακάρι να είχαμε κι εμείς τέτοιο χώρο και τόσα πολλά χρώματα! Από ποια ηλικία τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν δαχτυλομπογιές να κάνουμε ένα πείραμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

20+1 σπουδαίες γυναίκες μίλησαν για τη γυναίκα

8 Μαρτίου σήμερα κι η μέρα έχει κλίμα εορταστικό και άρωμα γυναίκας. Κάθε γυναίκα γιορτάζει για τα δικαιώματά της, από το δικαίωμα ψήφου μ...