Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Φτιάχνουμε λαζαράκια!


Μυρωδάτα ψωµιά-κούκλες που θα ενθουσιάσουν τους µικρούς και τους κάπως...µεγαλύτερους. Είναι παλιό έθιµο να τα φτιάχνουν το Σάββατο του Λαζάρου. Η συνταγή είναι από το gastronomos.gr.

Υλικά
1.200 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι ξερή µαγιά
2 κουτ. γλυκού αλάτι
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
3 κουτ. σούπας λάδι
µερικά ολόκληρα γαρίφαλα

Προετοιμασία 1 ώρα Αναμονή 45΄ + 35΄ Ψήσιμο 50΄

Διαδικασία Βάζουµε σε µια λεκάνη το αλεύρι, τη µαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο, τα ανακατεύουµε και τα περιβρέχουµε µε 1½ ποτήρι χλιαρό νερό. Αρχίζουµε να ζυµώνουµε. Αν η ζύµη είναι σκληρή, προσθέτουµε λίγο-λίγο χλιαρό νερό και συνεχίζουµε το ζύµωµα µέχρι να γίνει ελαστική, αλλά όχι πολύ µαλακή, για να µη χάσουν τα λαζαράκια το σχήµα τους στο ψήσιµο. 

Προσθέτουµε το λάδι και ζυµώνουµε έως ότου αφοµοιωθεί στη ζύµη. Τη σκεπάζουµε και την αφήνουµε κατά μέρος µέχρι να διπλασιαστεί, γύρω στα 45 λεπτά. Μετά τη ζυµώνουµε λίγο για να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουµε σε 4 ίσα κοµµάτια. Στρώνουµε ένα µεγάλο ταψί µε λαδόχαρτο και το πασπαλίζουµε µε λίγο αλεύρι.

Παίρνουµε το ένα κοµµάτι ζύµης και το πλάθουµε πρώτα µπάλα και µετά ένα µακρόστενο ρολό, µια πιθαµή. Πιέζουµε µε τον αντίχειρα λίγο πιο κάτω από την άκρη του ρολού για να σχηµατιστεί το κεφαλάκι. Κάνουμε το ίδιο με άλλα δύο κομμάτια ζύμης, σχηματίζοντας τα σώματα από τα τρία λαζαράκια.

Χωρίζουµε το τελευταίο κοµµάτι ζύµης σε τρία µέρη (ένα για το κάθε λαζαράκι) και πλάθουμε το καθένα σε κορδόνι. Τα πιέζουµε ελαφρώς να γίνουν κάπως πλακέ. Με αυτά θα σχηματίσουμε τα μαντίλια στα λαζαράκια ως εξής: περνάμε το κορδόνι πάνω από το κεφαλάκι, το σταυρώνουµε µπροστά, το φέρνουμε γύρω από το σώμα και το ενώνουμε μπροστά, στη μέση, σαν ζώνη (βλ. φωτογρ.)

Ακουµπάµε τα λαζαράκια στο ταψί, με απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν. Τα πιέζουµε ελαφρώς να µην είναι πολύ φουσκωτά. Καρφώνουµε 2 γαρίφαλα στη θέση των µατιών και 2 - 3 κολλητά στη θέση του στόµατος. Τα σκεπάζουµε και τα αφήνουµε κατά μέρος γύρω στα 35 λεπτά.

Τα τρυπάµε εδώ κι εκεί µε ένα ξύλο από σουβλάκι και τα ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 170 ° C για περίπου 50 λεπτά.

Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το. Θα το εκτιμούσα. :)


Μαθήτρια της Νάξου ξεχώρισε σε διαγωνισμό της Google!


Η Αμαλία Πιλίντσι από το Δημοτικό σχολείου του Αγίου Αρσενίου Νάξου (με δάσκαλο της τον Νίκο Βιντζηλαίο) είναι η μαθήτρια που ξεχώρισε στον ανοιχτό διαγωνισμό της Doodle 4 Google που σκοπό είχε να ενθαρρύνει τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργητικότητα τους και να σχεδιάσουν το λογότυπο της Google. 
Στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν 8.200 συμμετοχές από 2.234 σχολεία από όλη την Ελλάδα! Αξίζει να δείτε όλα τα έργα των παιδιών. Ψηφίστε το doodle που σας αρέσει μέχρι τις 7 Μαΐου εδώ.
Η Αμαλία, κέρδισε μια θέση από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού στα 15 doodles της κατηγορίας 1η – 3η Δημοτικού και στα 6 doodles που ξεχώρισαν από όλες τις κατηγορίες!

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Google φέρνει το διαγωνισμό Doodle 4 Google στην Ελλάδα, μέσω του οποίου οι μαθητές της χώρας σχεδιάζουν το δικό τους doodle και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το. Θα το εκτιμούσα. :)


Πώς να φτιάξετε πανέμορφα, πασχαλινά καλαθάκια με άδεια κουτιά από τυρί!


Εάν έχετε άδεια κουτάκια από τυρί, μπορείτε να φτιάξετε με το παιδί σας πανέμορφα καλαθάκια και να στολίσετε τα αυγά σας το Πάσχα. Καλή διάσκεδαση!Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το. Θα το εκτιμούσα. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...