Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Πάσχα στην Αθήνα -Ένα ανοιξιάτικο ταξίδι στα καλύτερα σημεία της πόλης Μοναδικές εμπειρίες για όσους περάσουν τις πασχαλινές ημέρες στην πρωτεύουσα

Όσοι παραμείνετε στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και δεν αποδράσετε σε κάποιο χωριό ή νησί της Ελλάδας ή σε κάποιον προορισμό του εξωτερικού, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα περάσετε ένα αδιάφορο Πάσχα.

Ίσα ίσα που θα «γλιτώσετε» από όλες τις προετοιμασίες και τη φασαρία τους. Από το σούβλισμα του αρνιού, που εάν κάτι πάει στραβά θα μείνετε νηστικοί, από την παρασκευή του κοκορετσιού που όσο νόστιμο και εάν είναι, είναι αρκετό κουραστικό στην προετοιμασία του και απαιτεί υπομονή, από την αναστάτωση της φιλοξενίας συγγενών και φίλων που θα έχουν καταφθάσει στο εξοχικό αλλά και από τις ορδές του κόσμου που κατακλύζουν νησιά και χωριά. Η Αθήνα, ναι, μπορεί να συμπεριληφθεί στους «μια χαρά» προορισμούς για Πάσχα. Τι κάνουμε, λοιπόν, Πάσχα στην Αθήνα;

Βόλτες

Όσοι μείνετε στην Αθήνα για Πάσχα αλλά αναζητάτε τη φύση της άνοιξης μπορείτε να βολτάρετε στα πάρκα της πόλης. Το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με τον μεσογειακό του κήπο να μοσχοβολά, είναι μια πολύ καλή επιλογή όχι μόνο για να περπατήσετε αλλά και για ποδηλατάδα. Πιο κεντρικά τώρα, ο Εθνικός Κήπος είναι αγαπημένο σημείο για περπάτημα στο πράσινο ενώ εάν έχετε παιδάκια μπορούν να δουν τις πάπιες, την μικρή λίμνη που είναι γεμάτη νεροχελώνες αλλά και να παίξουν στην παιδική χαρά.


Επίσης, πολύ καλή επιλογή για περπάτημα και τρέξιμο είναι φυσικά και το Πεδίο του Άρεως στο οποίο μπορείτε παράλληλα να κάνετε και τις αγορές σας, καθώς μέχρι τις 17/4, θα λειτουργεί το Πασχαλινό Χωριό όπου μπορείτε να βρείτε λαμπάδες, διακοσμητικά, βιβλία και πολλά ακόμα. Εγώ θα ανέβαινα και μέχρι του Φιλοπάππου για να απολαύσω τη θέα στην πόλη.

Μουσικές εκδηλώσεις και παραστάσεις

Καταρχάς, μπορείτε να παρακολουθήσετε διάφορα θεάματα σχετικά και μη με το Πάσχα με πολύ λιγότερο κόσμο. Τη Μεγάλη Δευτέρα, λοιπόν, το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει την πασχαλινή συναυλία «Του μοιρολογιού το μύρο» αφιερωμένη φυσικά στο μοιρολόι. Ο Γιώργος Κωτσίνης μαζί με μια ομάδα Ελλήνων μουσικών παρουσιάζουν την εξέλιξη από τον πένθιμο αναστεναγμό στους γυναικείους θρήνους για τους νεκρούς, μια ιδιαίτερη συναυλία που βασίζεται στη λαϊκή μας παράδοση.

Επίσης, στις πασχαλινές εκδηλώσεις του Μεγάρου συμπεριλαμβάνεται και η συναυλία «L.v. Beethoven: Missa Solemnis» την Μεγάλη Τετάρτη, το αριστούργημα της ώριμης περιόδου του Μπετόβεν. Ένα εξαιρετικό συμφωνικό έργο υπό τη διεύθυνση του Γερμανού αρχιμουσικού Κρίστοφ Πόππεν. Όσοι αγαπάτε το μπαλέτο μπορείτε να απολαύσετε τη Λίμνη των Κύκνων του Aνζελάν Πρελζοκάζ σε μια μοντέρνα εκδοχή του κλασικού που μεταφέρει την ιστορία της πριγκίπισσας στη σημερινή κοινωνία και στο επίκεντρο των θεμάτων που την ταλανίζουν.

Περιφορά Επιταφίου & Ανάσταση

Η περιφορά του επιταφίου είναι από τις πιο κατανυκτικές λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και στην Αθήνα υπάρχουν πολλές εκκλησίες στις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ατμοσφαιρική και άκρως θρησκευτική περιφορά. Ξεχωρίζει η Μονή Καισαριανής που κάνει περιφορά επιταφίου στις δυο το μεσημέρι, ενώ στολίζει τον επιτάφιο το ίδιο πρωί, οπότε εάν έχετε χρόνο πηγαίνετε νωρίτερα για να δείτε και τη διαδικασία του στολισμού.



Άλλες εξίσου καλές επιλογές είναι στον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη στο Θησείο σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, στην Καπνικαρέα στην Ερμού, στο Μετόχι Παναγίου Τάφου στην Πλάκα αλλά και στον Άγιο Νικόλαο Ρηγίλλης που στην περιφορά του περνά από τον 1ο Σταθμό Πυροσβεστικής Αθηνών με το πυροσβεστικό σώμα να χαιρετά τον επιτάφιο αλλά και από την Ηρώδου Αττικού με τους Εύζωνες στη σειρά. Αγαπημένες εκκλησίες είναι και η Αγία Ειρήνη στην Αιόλου με τον εξαιρετικό εσωτερικό της διάκοσμο αλλά και ο Άγιος Γεώργιος στην πλατεία Καρύτση. Σημειώστε ότι στη Μητρόπολη Αθηνών τον Επιτάφιο συνήθως συνοδεύει η Φιλαρμονική του Δήμου.

Αν δεν θέλετε να συμμετέχετε στη λειτουργία της Ανάστασης της ενορίας σας ο Άγιος Γεώργιος στον Λυκαβηττό με θέα όλη την Αθήνα είναι από τις πιο όμορφες επιλογές όπως και η Αγία Φωτεινή Ιλισού τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα κατανυκτική αντίστοιχα και στην Αγία Αικατερίνη του 11ου αιώνα στην Πλάκα. Εννοείται πως και η Μητρόπολη Αθηνών όπου μαζεύεται πλήθος κόσμου, είναι επίσης καλή επιλογή όπως και ο Άγιος Διονύσιος στο Κολωνάκι αλλά και η Ιερά Μονή Πετράκη όπου ο κύριος ναός χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.

Για τσουρέκια

Όπως κάθε Χριστούγεννα ψάχνουμε για το που θα βρούμε τους καλύτερους κουραμπιέδες και μελομακάρονα έτσι και το Πάσχα βγαίνουμε σε αναζήτηση για το πιο αφράτο και νόστιμο τσουρέκι. Από τα πιο γνωστά μαγαζιά είναι ο Ασημακόπουλος στη Χαριλάου Τρικούπη 85, βρίσκεται εκεί από το 1915 και ξέρει τι θα πει καλό τσουρέκι. Στο Baklavas στο Σύνταγμα στη Νίκης 10, ανάμεσα σε καταπληκτικά μπακλαβαδάκια θα βρείτε και σούπερ τσουρέκι.

Στο Sweet Alchemies στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι, ο Στέλιος Παρλιάρος ξέρει από αφράτα τσουρέκια. Στο ζαχαροπλαστείο Dimitris Economides στο Νέο Ψυχικό, Κηφισίας 340, η μαστίχα και το μαχλέπι βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Στο Maxim στη Νέα Σμύρνη, Τσακίρογλου 23, τα φτιάχνουν άκρως μυρωδάτα ενώ στον Σέκκα στον ΠειραιάΠαλαμηδίου 62, θα βρείτε πολίτικο τσουρέκι με αιγοπρόβειο βούτυρο.

Ουζερί

Η Μεγάλη Εβδομάδα, εκτός από εκκλησία και νηστεία, θέλει ουζάκι, τσιπουράκι και μεζέ νηστίσιμο. Μετά, λοιπόν, τη λειτουργία ή και πριν, πάρτε την παρέα και πιάστε τραπεζάκι στο Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς στη Λέκκα για σούπερ ψαρομεζέδες, στου Ουζερί του Λάκη στην Πλατεία Βικτωρίας με τις ωραίες θαλασσινομακαρονάδες του, στη Λέσβο στην Εμμανουήλ Μπενάκη στα Εξάρχεια για νησιώτικο άρωμα ή στον όμορφο κήπο του Άμα Λάχει στην Καλλιδρομίου.

Της Θεάτρου το Στέκι, στην Πλατεία Θεάτρου είναι ότι πρέπει για μετά τα ψώνια στη Βαρβάκειο, για τίμιους τσιπουρομεζέδες, ρωτήστε την Ελένη για το καθημερινό μαγειρευτό ή στον Ατλαντικό στου Ψυρρή. Στο Κολωνάκι η Δεξαμενή είναι σταθερή αξία ενώ και το Ouzeri by Papaiοannou στη Βαλαωρίτου έχει καλούς μεζέδες και πιο κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα στα πέριξ.

Πασχαλινό Μενού

Όσον αφορά στο πασχαλινό τραπέζι δεν είναι απαραίτητο να φροντίσετε εσείς, υπάρχουν πολλές επιλογές για φαγητό εκτός σπιτιού με όλα τα δέοντα. Τα σουβλιστά αρνάκια, το κοκορετσάκι, τις πίτες και τα κόκκινα αυγά. Έχουμε και λέμε λοιπόν, το ξενοδοχείο The Margi γιορτάζει το Πάσχα στη φάρμα του στα Καλύβια Θορικού και την Κυριακή του Πάσχα σας περιμένει μπουφές με όλα τα εορταστικά καλούδια (2109670924). Αντίστοιχα και στον Μουρούζη (2299048371) και στον Κόλλια στα Καλύβια (2299048242), στον Κάκια (2102411734) και στον Μήτρο (2102411352) στη Χασιά, στα Βλάχικα (2108956141) και στον Μπαρμπα-Χαράλαμπο (2108952044) στη Βάρη και στον Πιπινιό (2106216250) στη Σταμάτα.

via


















Πάσχα στη Μονεμβασιά: Ατμοσφαιρικά καλντερίμια, φαναράκια και αναμμένα κεριά

Η Μονεμβασιά είναι από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κανείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Κι αν πρέπει να διαλέξει μια εποχή, αυτή θα είναι η άνοιξη και –γιατί όχι– το Πάσχα, όταν ο καιρός γλυκαίνει και στον βράχο αντηχούν ψαλμωδίες.
Η Μονεμβασιά είναι ατμοσφαιρική όλο τον χρόνο. Είναι το μεσαιωνικό σκηνικό με τα καλντερίμια, τα πέτρινα σπίτια και τον χαμηλό φωτισμό, η θάλασσα, η απουσία αυτοκινήτων και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν βράχο ο οποίος συνδέεται με την υπόλοιπη Πελοπόννησο με μια γέφυρα, που επιτείνουν αυτή την αίσθηση. Η Μονεμβασιά είναι από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κανείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Κι αν πρέπει να διαλέξει μια εποχή, αυτή θα είναι η άνοιξη και –γιατί όχι– το Πάσχα, όταν ο καιρός γλυκαίνει και στον βράχο αντηχούν ψαλμωδίες – τη Μεγάλη Πέμπτη στον ναό του Αγίου Νικολάου και τη Μεγάλη Παρασκευή στη Χρυσαφίτισσα και στη Μυρτιδιώτισσα, οπότε η πομπή του Επιταφίου διασχίζει τα καλντερίμια, περνά από τις στοές με τα αναμμένα κεριά και ανεβαίνει στην Άνω Πόλη και στον ναό της Αγίας Σοφίας από τις περίφημες «βόλτες», το πανέμορφο φιδογυριστό καλντερίμι. Φέτος η περιφορά στην Άνω Πόλη θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή, αλλά, ακόμη κι αν δεν γίνει, εξίσου μυστηριακή είναι η πορεία στην Κάτω Πόλη. Η πομπή του Επιταφίου, συνοδευόμενη από τη Φιλαρμονική του δήμου, η οποία ψάλλει τα εγκώμια, κοντοστέκεται στις εκκλησίες, στο πιο σημαντικό κτίριο του Κάστρου (τον σημερινό ξενώνα Αρδάμη, που υπήρξε κυβερνείο των Ενετών και διοικητήριο επί Τουρκοκρατίας) και στην κεντρική πύλη. Τότε, η πομπή ξεκινά την πορεία της προς τη Γέφυρα, τον σύγχρονο οικισμό εκτός Κάστρου, συνοδευόμενη από καΐκια με αναμμένα φαναράκια που την ακολουθούν από τη θάλασσα μέχρι να μπει στην πόλη και στον ναό του Αγίου Λεοντίου.
Κατάνυξη στον ναό του Ελκόμενου Χριστού, που φέτος αναστηλώνεται. © VISUALHELLAS.GR

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, η Μονεμβασιά γιορτάζει την Ανάσταση επίσης κατανυκτικά, δίχως εκκωφαντικές εκρήξεις από δυναμιτάκια, καθώς αυτά απαγορεύονται λόγω του ότι είναι ανακηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Η μητρόπολη του Ελκόμενου Χριστού είναι υπό αναστήλωση και τα σκήπτρα θα πάρει φέτος η Χρυσαφίτισσα. Η γοητεία τού να παρακολουθείς τη λειτουργία εντός αληθινών μνημείων είναι πραγματική εμπειρία, πάνω και πέρα από θρησκευτικές πεποιθήσεις. 
Μοναδική εξαίρεση στη γαλήνια ατμόσφαιρα είναι το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, οπότε η… διατάραξη ησυχίας έχει επιτραπεί για χάρη του εθίμου: στην τάπια της Χρυσαφίτισσας, με θέα στη θάλασσα, εκρήγνυται και καίγεται πανηγυρικά ο Ιούδας.

Γοητευτική η νύχτα, με τα φώτα να ανάβουν εντός των τειχών που οριοθετούν την παλιά πόλη. © VISUALHELLAS.GR
Οι βόλτες στη μεσαιωνική καστροπολιτεία δεν χορταίνονται. Καλντερίμια, «δρομικές» (θολοσκέπαστες διασταυρώσεις), βυζαντινοί ναοί και αρχοντόσπιτα θα σας κάνουν να νιώσετε σαν ήρωες παραμυθιού. Το κεντρικό δρομάκι, όπου είναι συγκεντρωμένα εστιατόρια, καφέ, καταστήματα δώρων και τοπικών προϊόντων, λέγεται Γιάννη Ρίτσου, προς τιμήν του Μονεμβασίτη ποιητή. Το σπίτι του έχει ξεκινήσει να μετατρέπεται σε μουσείο, στο οποίο θα παρουσιάζονται η ζωή και το έργο του μέσα από αυθεντικά αντικείμενα (η Έρη Ρίτσου, κόρη του ποιητή, δώρισε έπιπλα, πίνακες, ποιητικές συλλογές κ.ά. στον δήμο). Το δρομάκι θα σας οδηγήσει και στην κεντρική τάπια με τον σπουδαίο ναό του Ελκόμενου Χριστού του 6ου αιώνα, όπου γίνονται εργασίες (ζητήστε να σας πουν την ιστορία για την πολύπαθη εικόνα της Σταύρωσης), και το πολυφωτογραφημένο κανόνι με τη θέα στη θάλασσα. Στο παρακείμενο τζαμί στεγάζεται η μικρή αλλά ενδιαφέρουσα αρχαιολογική συλλογή της Μονεμβασιάς.
Οι βόλτες στα καλντερίμια σε φέρνουν συχνά αντιμέτωπο με την απεραντοσύνη του Μυρτώου Πελάγους. © ΜΑΡΙΚΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ  

Στα σκαριά είναι επίσης η κατασκευή τελεφερίκ που θα οδηγεί στην Άνω Πόλη. Λέγεται ότι η κατασκευή του θα είναι συμβατή με την ιστορικότητα και τη φυσιογνωμία του Κάστρου, αλλά σε κάθε περίπτωση εσείς αξίζει να ανεβείτε από το φανταστικό καλντερίμι, να θαυμάσετε την όμορφη Αγία Σοφία του 12ου αιώνα και να αγναντέψετε την Κάτω Πόλη και το Μυρτώο Πέλαγος. Μια άλλη εξαιρετική βόλτα εντός των τειχών είναι κατά μήκος του θαλασσινού τείχους. Αρχικά θα σας οδηγήσει στο Πορτέλο, τη θαλασσινή πύλη (αν ο καιρός το επιτρέπει, εδώ μπορείτε να ρίξετε και την πρώτη βουτιά της σεζόν), και κατόπιν στην πύλη των ανατολικών τειχών, όπου μπορείτε να περπατήσετε ως τον αναστηλωμένο φάρο. Η Γέφυρα, στην απέναντι ακτή, είναι ένας σύγχρονος οικισμός, στον οποίο θα πάτε μόνο και μόνο για να δείτε από απόσταση τον εντυπωσιακό βράχο αλλά και για να ψωνίσετε τα περίφημα τοπικά αμυγδαλωτά από το Μορέως Ήδιστα (amigdaloto.gr). Λίγο μακρύτερα, στον δρόμο για Συκιά, θα επισκεφτείτε την Οινοποιητική Μονεμβασιάς, ένα σύγχρονο οινοποιείο όπου η οικογένεια Τσιμπίδη αναβίωσε το ιστορικό γλυκό κρασί Malvasia και διοργανώνει γευσιγνωσίες (monemvasiawinery.gr). Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε τη νύχτα να είστε εντός των τειχών, για να περιηγηθείτε εκ νέου στα ατμοσφαιρικά στενά, να απολαύσετε στα εστιατόρια τις τοπικές γεύσεις (ζυμαρικά γκόγκες, χορτοπιτάκια τσαΐτια) και ένα κοκτέιλ στο ταρατσάκι του μπαρ Emvasis (τηλ. 27320-61139).

Πάσχα στη Μονεμβασιά: Ατμοσφαιρικά καλντερίμια, φαναράκια και αναμμένα κεριά-4
Ελαιώνες και ανθισμένα αγριολούλουδα συνοδεύουν στις περιηγήσεις πέριξ της Μονεμβασιάς. © Thomas Linkel / laif

ΔΙΑΜΟΝΗ

Kinsterna (τηλ. 27320-66300, kinsternahotel.gr, από 211 ευρώ με πρωινό και ελάχιστη διαμονή δύο νύχτες). Αρχοντικό βυζαντινής εποχής, εντός ενός κτήματος 90 στρεμμάτων που είναι γεμάτο ελαιόδεντρα, πορτοκαλιές, αμπέλια, κήπους και έχει θέα στον βράχο της Μονεμβασιάς και στη θάλασσα. Αναπαλαιώθηκε με γούστο και σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου και προσφέρει δωμάτια, σουίτες και αυτόνομες κατοικίες, όλα κομψά διακοσμημένα και με διακριτική πολυτέλεια. Οι πρώτες ύλες στο εστιατόριο και στο πρωινό είναι από τα ιδιόκτητα μποστάνια, ενώ ανάλογα με την εποχή μπορείτε να συμμετέχετε σε αγροτουριστικές εργασίες ή δραστηριότητες – από μάθημα κηροποιίας και γευσιγνωσία μέχρι ποδηλασία και ψάρεμα. 
Αρδάμης (τηλ. 27320-61887, ardamis.gr, από 115 ευρώ χωρίς πρωινό). Σε ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια του Κάστρου, όπου στεγαζόταν το κυβερνείο των Ενετών και το διοικητήριο επί Τουρκοκρατίας. Τα δωμάτια και οι σουίτες είναι διαφορετικά μεταξύ τους, διακοσμημένα καλόγουστα, εξοπλισμένα με επώνυμα προϊόντα και τζακούζι. Υπέροχη η βεράντα στο κεντρικό κτίριο με την απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα. 
Moni Emvasis Luxury Suites (τηλ. 27320-62122, moniemvasis.gr, από 190 ευρώ με πρωινό). Τρεις όμορφες σουίτες μέσα στο Κάστρο, με επώνυμα έπιπλα, τζάκι και θέα στη θάλασσα.  
Κελλιά (τηλ. 27320-61520, keliamonemvasia.com, από 95 ευρώ με πρωινό). Όμορφος ξενώνας στο κτίριο όπου γεννήθηκε ο Γιάννης Ρίτσος, με δωμάτια στο ισόγειο και στον όροφο, τα δεύτερα με θέα στη θάλασσα. Επιπλέον, εδώ διοργανώνονται γευσιγνωσίες ελαιολάδου και κρασιού από παραγωγούς της περιοχής. 
Malvasia (τηλ. 27320-61323, malvasiahotel-traditional.gr, από 95 ευρώ, με θέα θάλασσα, από 65 ευρώ τα μικρότερα, όλα με πρωινό). Διαφόρων τύπων και μεγεθών δωμάτια, άλλα με θέα στη θάλασσα, άλλα με μπαλκόνι, άλλα με τζάκι.
Vyzantino (τηλ. 27320-61351, hotelbyzantino.com, από 90 ευρώ με πρωινό). Στο κεντρικό δρομάκι του Κάστρου, σε ωραία θέση, μοιράζεται σε ανεξάρτητα κτίρια και διαθέτει διαφόρων τύπων δωμάτια με σύγχρονες παροχές, τα περισσότερα με θέα στη θάλασσα. Με δικό του καφέ και ελληνικό πρωινό. 
Likinia (τηλ. 27320-61939, likinia.gr, από 120 ευρώ με πρωινό). Σε καλή τοποθεσία, στην τάπια της Χρυσαφίτισσας, με δωμάτια και σουίτες που προσφέρουν σύγχρονες ανέσεις. Τα περισσότερα διαθέτουν τζάκι και θέα στη θάλασσα. 
Λιοτρίβι (τηλ. 27320-53060, liotrivi.info, από 103 ευρώ με πρωινό). Εναλλακτική πρόταση διαμονής στο χωριό Βελιές, σε κτίσμα που αναφέρεται ως το εξοχικό του Ρίτσου. Στους χώρους υπάρχει επισκέψιμο λιοτρίβι-μουσειακός χώρος. Περιποιημένα δωμάτια και σουίτες με θέα στους κήπους με τις ελιές. 

→ Καθώς στο Κάστρο όλες οι κτιριακές επεμβάσεις ελέγχονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και ισχύουν αυστηροί κανόνες, οι ξενώνες δεν μπορούν να ανακαινιστούν όπως θα ήθελαν οι ιδιοκτήτες. Έτσι, υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια στα δωμάτια του ίδιου ξενώνα ως προς την αισθητική και το μέγεθός τους. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιο δωμάτιο σας περιμένει. 

via






Κική Δημουλά: 6 υπέροχα ποιήματα ενός υπέροχου μυαλού

 

Στις 6 Ιουλίου του 1931, γεννιέται η σπουδαία Ελληνίδα ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά. H πολυβραβευμένη ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς εξέδωσε συνολικά 14 ποιητικές συλλογές.Η Κική Δημουλά έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις που ξεκινούν από το 1972, με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου».

Σε ομιλία της για την ποίηση η Κική Δημουλά όρισε ως εξής το ποίημα: «Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα».

Remaining Time 0:00
 

«Δεν νιώθω δημιουργός. Πιστεύω ότι είμαι ένας έμπιστος στενογράφος μιας πολύ βιαστικής πάντα ανησυχίας, που κατά καιρούς με καλεί και μου υπαγορεύει κρυμμένη στο ημίφως ενός παραληρήματος, ψιθυριστά, ασύντακτα και συγκεκομμένα, τις ακολασίες της με έναν άγνωστο τρόπο ζωής.

Όταν μετά αρχίζω να καθαρογράφω, τότε μόνον, παρεμβαίνω κατ’ ανάγκην: όπου λείπουν λέξεις, φράσεις ολόκληρες συχνά και το νόημα του οργίου, προσθέτω εκεί δικές μου λέξεις, δικές μου φράσεις, το δικό μου όργιο στο νόημα, ότι τέλος πάντων έχει περισσέψει από δικές μου ακολασίες με έναν άλλον, άγνωστο τρόπο ζωής» είχε γράψει η Κική Δημουλά το 2010, με την ευκαιρία της βράβευσης της με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Η Κική Δημουλά εισήλθε στις 2 Φεβρουαρίου 2020 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας από την οποία έπασχε.

Τελικά, απεβίωσε 20 ημέρες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου, λόγω καρδιακής ανακοπής.

Προφυλάξεις

Όταν βρέχει δεν παίρνω ομπρέλα.
To θεωρώ δειλία να προφυλάσσομαι από το ξεκάθαρο.
Όταν δε βρέχει, όσο και αν ευτυχεί ο ουρανός όσο κι αν τον πιστεύω
ανοίγω την ομπρέλα μου δεν είναι ξεκάθαρη καιρική συνθήκη η ευτυχία.

Γεγονότα

Μόνη, ἐντελῶς μόνη,
περπατῶ στὸ δρόμο
καὶ πέφτω πάνω σὲ μεγάλα γεγονότα:
Ὁ ἥλιος σὰν ἐπειγόντως νὰ ἐκλήθη ἀπὸ τὴ Δύση
ἀφήνοντας ἡμιτελὲς τὸ δειλινό…

Σὲ λίγο ἡ νύχτα,
κρατώντας τοὺς ἀμφορεῖς τοῦ μυστηρίου,
τῶν ἰδιοτήτων της ἐπαίρετο,
ὅταν τὸ ρεμβῶδες μάτι της, τὸ φεγγάρι,
ἕνα ἀπρόδεκτο, λαθραῖο σύννεφο, πάτησε
καὶ τὴν τύφλωσε.

Τοῦ ἀτυχήματος τούτου
ἐπωφελήθηκε
κάποιος παράξενος κατάσκοπος
-τὸ μεσονύχτιο ὑποπτεύονται-
τὸ σύμπαν πυροβόλησε
καὶ τὸ ἄφησε ἀκίνητο…

Μετὰ ἀπὸ τέτοια γεγονότα,
τὸ γεγονὸς πὼς εἶμαι πάλι μόνη
παρελείφθη.

Ο πληθυντικός αριθμός

Ὁ ἔρωτας,
ὄνομα οὐσιαστικόν,
πολὺ οὐσιαστικόν,
ἑνικοῦ ἀριθμοῦ,
γένους οὔτε θηλυκοῦ, οὔτε ἀρσενικοῦ,
γένους ἀνυπεράσπιστου.
Πληθυντικὸς ἀριθμὸς
οἱ ἀνυπεράσπιστοι ἔρωτες.

Ὁ φόβος,
ὄνομα οὐσιαστικὸν
στὴν ἀρχὴ ἑνικὸς ἀριθμὸς
καὶ μετὰ πληθυντικὸς
οἱ φόβοι.
Οἱ φόβοι
γιὰ ὅλα ἀπὸ δῶ καὶ πέρα.

Ἡ μνήμη,
κύριο ὄνομα τῶν θλίψεων,
ἑνικοῦ ἀριθμοῦ
μόνον ἑνικοῦ ἀριθμοῦ
καὶ ἄκλιτη.
Ἡ μνήμη, ἡ μνήμη, ἡ μνήμη.

Ἡ νύχτα,
Ὄνομα οὐσιαστικόν,
Γένους θηλυκοῦ,
Ἑνικὸς ἀριθμός.
Πληθυντικὸς ἀριθμὸς
Οἱ νύχτες.

Οἱ νύχτες ἀπὸ δῶ καὶ πέρα.

via



Πασχαλινές κατασκευές για παιδιά

Ήρθε η ώρα για φανταστικές παιδικές κατασκευές που θα γεμίσουν δημιουργικά και τον χρόνο των παιδιών σας! 15 παιδικές πασχαλινές κατασκευές ...