Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Νύχτα Μουσείων 2011, Σάββατο 14 Μαίου. Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις!


Ο πολιτισμός «ξαγρυπνά» το Σάββατο 14 Μαίου, καθώς για έβδομη συνεχή χρονιά γιορτάζεται η «Νύχτα των Μουσείων» με συμμετοχές μουσείων απο ολόκληρη την Ευρώπη και ελεύθερη είσοδο για όλες τις εκδηλώσεις.

Δείτε τι έχουν ετοιμάσει για τη μέρα μερικά από τα πιο μεγάλα μουσεία της Αθήνας:


Στο εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων συμμετέχει και το Ίδρυμα Ευγενίδου, με σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Έτσι στις 14 του μήνα, στις 21:30 και στις 22:30, με ελεύθερη είσοδο το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει στο νέο ψηφιακό πλανητάριο «Τα 7 θαύματα του κόσμου». Παράλληλα, από τις 21:30 έως τις 24:00, στην είσοδο του Ιδρύματος, οι επισκέπτες μπορούν να «παρατηρήσουν» τ Κρόνο με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διοργανώνονται και Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης Τεχνολογίας, από τις 20:00 έως 22:30 το βράδυ και φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος της Αρχαίας Αιγύπτου: Εικόνες από την Μόνιμη Συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, από 21:30 έως τις 24:00.

Σε αυτή τη σημαντική γιορτή του πολιτισμού θα βάλει και τη δική του υπογραφή το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, το οποίο καλεί μικρούς και μεγάλους να θυμηθούν και να ονειρευτούν από 19:30 έως τις 21:30. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Οι γονείς θυμούνται...τα παιδιά ονειρεύονται». Με αφορμή τα εκθέματα του μουσείου, τα παιδιά θα αφηγηθούν στους μεγάλους τα όνειρά τους και οι μεγάλοι θα μοιραστούν με τους μικρούς επισκέπτες μνήμες, στιγμές, παιχνίδια και όνειρα της παιδικής τους ηλικίας.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της “Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων 2011″, το ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ και το ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ σας προσκαλούν, το Σάββατο, 14 Μαΐου 2011, από τη δύση του ήλιου μέχρι τα μεσάνυχτα, σε μια βραδιά με θέμα “Εικαστικές Τέχνες και Μουσική: ένας μυσταγωγικός διάλογος“.

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και τα Θεραπευτικά Προγράμματα ΚΕΘΕΑ Νόστος και ΚΕΘΕΑ Εξάντας συμμετέχουν στο φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εφαρμόζοντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Nuit des Musées» με μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 14-15 Μαΐου 2010 στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου (Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα). Το θέμα που επιλέχθηκε για φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Μουσεία για την κοινωνική συνύπαρξη και αρμονία», με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου. Οι δύο φορείς προγραμματίζουν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους για μία ημέρα (Παρασκευή 14 Μαΐου, 10.00-14.00, με εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία) και δύο νύχτες (Παρασκευή 14 Μαΐου 18.00-22.00 και Σάββατο 15 Μαΐου, 18.00-24.00) με ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους του Αρχείου, προβολές βίντεο, ομιλίες, εκθέσεις (φωτογραφίας, χειροτεχνίας, ζωγραφικής, αρχειακού υλικού), εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους και μουσική παράσταση με τίτλο «Ελλάς Ελλήνων…» των Σπύρου Κουρκουνάκη και Γιάννη Σαμπά με τραγούδια για τη νεότερη ελληνική ιστορία μέσα από το νεοελληνικό ρεπερτόριο. Τέλος, στους χώρους του Αρχείου θα φιλοξενηθούν καλλιτεχνικά έργα από την έκθεση «Ερυσίχθων. Σύγχρονη ανάγνωση του μύθου» που οργανώνει το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στους χώρους των μουσείων που μετέχουν στο Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Κέντρου της Αθήνας. Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα: 210-8807799


Tο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, με αφορμή τη Νύχτα των Μουσείων 2011, σας προσκαλεί στη διάλεξη του Γιάννη Θεοδωρίδη, ψυχίατρου-ψυχαναλυτή, με θέμα: Εκ των υστέρων. Η βιογραφία του Άγγελου Κατακουζηνού & η αυτοβιογραφική μελέτη του Σίγκμουντ Φρόυντ. Σκέψεις και συνειρμοί.
Σάββατο 14 Μάη 2011, 8.30 μ.μ., Οικία Κατακουζηνού, Αμαλίας 4 (5ος όροφος), Σύνταγμα, 6944825164, 6979312140, www.katakouzenos.gr

Η Οικία Κατακουζηνού θα παραμείνει ανοικτή από τις 7.00 ως τις 10.00 μ.μ. για τους επισκέπτες που επιθυμούν να περιηγηθούν στην έκθεση Άγγελος Κατακουζηνός, ο Βαλής μου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΪΟΥ 2011, 18:30 - 24:00
ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2011, 11:00 - 17:00

Ξεναγήσεις στις Μόνιμες Συλλογές, Ξεναγήσεις στην περιoδική έκθεση, Εικαστικό εργαστήριο για ενήλικες, Παιδικές Δραστηριότητες για παιδιά από 3-12 ετών


Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη ανοίγει τις πόρτες του, προσκαλώντας το ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο από τις 18:00 έως και τις 02:00, σε μία ξεχωριστή βραδινή εμπειρία στους φιλόξενους χώρους του. Οι επισκέπτες, μεταξύ άλλων, θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στην τρέχουσα έκθεση «Η Απαγορευμένη Πόλη του Jiang Guofang», στην οποία παρουσιάζονται 27 πίνακες -μεγάλων διαστάσεων- του Jiang Guofang, καθηγητή στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κίνας. Όλα τα έργα είναι εμπνευσμένα από την περίφημη Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου και απεικονίζουν παλλακίδες, αυτοκράτορες, ανθρώπους του παλατιού, αποπνέοντας μία απόκοσμη εξωτική ατμόσφαιρα. 

Παράλληλα, οι χορευτές Ανδρονίκη Μαραθάκη και Ορέστης Καρύδας του χοροθεάτρου Ήρος Άγγελος, με την καθοδήγηση του Πέτρου Γάλλια, θα πραγματοποιήσουν το δρώμενο “the forBIDDEN city” στους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη προσκαλώντας το κοινό σε μία διαδραστική περιήγηση. Ώρα έναρξης: 23:00. Το δρώμενο θα επαναληφθεί στις 00:30. Για τους νεότερους επισκέπτες από 6 έως 12 ετών πρόκειται να οργανωθεί στις 18:00 ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά ξεναγούνται στη μόνιμη έκθεση του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, μαθαίνοντας για τη ζωή και το έργο του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου και εκφραστή της περίφημης Γενιάς του ’30, Σπύρου Παπαλουκά. 
Στη συνέχεια, ακολουθεί μύηση στη διαχείριση μίας συλλογής και στα μυστικά της προληπτικής συντήρησης των έργων τέχνης. Το εργαστήριο θα επαναληφθεί την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011 (18:00-20:00). Eπιπλέον, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές προβολές της ταινίας «Κομφούκιος». Πρόκειται για ιστορική περιπέτεια που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και παρουσιάζει τη ζωή του διάσημου κινέζου διανοητή και κοινωνικού φιλοσόφου. Ώρες προβολών: 18:00, 20:45 και 23:30. Διάρκεια: 125’. Ειδικά για τη βραδιά αυτή το Café Merlin θα σερβίρει special menu (noodles, spring-rolls, dim sums), εμπνευσμένο από τη θεματολογία της τρέχουσας έκθεσης, ενώ το Art Shop του Ιδρύματος θα παρέχει εκπτώσεις έως και 70 % σε επιλεγμένα είδη (αφίσες, μεταξοτυπίες, κατάλογοι, διακοσμητικά αντικείμενα, puzzles).

Πηγή:forfree.gr
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το. Θα το εκτιμούσα. :)

20+1 σπουδαίες γυναίκες μίλησαν για τη γυναίκα

8 Μαρτίου σήμερα κι η μέρα έχει κλίμα εορταστικό και άρωμα γυναίκας. Κάθε γυναίκα γιορτάζει για τα δικαιώματά της, από το δικαίωμα ψήφου μ...