Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Μαμά, μπαμπά πώς γίνονται τα παιδιά;




 Σας έχει κάνει το παιδί σας την ερώτηση «πώς γίνονται τα παιδιά»;  Ένα πολύ μικρό παιδί που θα ακούσει  «τα παιδιά γίνονται από τον μπαμπά και την μαμά» μπορεί να μη ρωτήσει περισσότερες λεπτομέρειες. Μπορεί, όμως και να  ρωτήσει...Πρόσφατα ανακάλυψα την Barbie έγκυο! Πώς σας φαίνεται; Θα σας άρεσε για παιχνίδι με το παιδί σας;  Θα μπορούσατε να την χρησιμοποιήσετε για να απαντήσετε σε μερικά, ίσως, ερωτήματα του παιδιού σας!
από
Έστω ότι το παιδί μας, μας κάνει την ερώτηση. Αυτό που έχει σημασία είναι, αφού απαντήσουμε απλά στην ερώτησή του, το πώς θα κάνει, και εάν κάνει, την επόμενη και πως  εμείς θα το χειριστούμε.
από

Απαντάμε πάντα ανάλογα με την ερώτηση, δίνοντας την απλούστερη δυνατή απάντηση. Αν ρωτήσει το παιδί μας "Μπαμπά, μαμά πώς γίνονται τα παιδιά"; του απαντάμε: Κοίτα την ομορφιά γύρω σου! Είναι η αγάπη....Για κάθε πλάσμα που έρχεται στον κόσμο, είτε αφορά τους ανθρώπους είτε τα ζωάκια υπάρχει ένα αρσενικό κι ένα θηλυκό που πρέπει ν' αγκαλιαστούν και να  ενωθούν με αγάπη για να μπορέσει να γεννηθεί ένα πλασματάκι. Μπορούμε ακόμα, να χρησιμοποιήσουμε παραδείγματα από αγαπημένα του παραμύθια. 
από
Φροντίζουμε να απαντάμε όσο το δυνατόν πιο απλά χωρίς λεπτομέρειες.Απαντάμε  ανάλογα με τις ερωτήσεις που συνεχίζει να κάνει το παιδί μας. Αυτές, μπορεί να αφορούν την σύλληψη, την ανάπτυξη και την γέννηση ενός παιδιού.
Κι εάν δεν ξέρουμε κάτι είναι προτιμότερο να πούμε στο παιδί μας ότι δεν ξέρουμε από το να επινοήσουμε μια απλοϊκή απάντηση, που ενδέχεται να είναι λάθος.

από
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μιλήσω στο παιδί μου για το πως γίνονται τα παιδιά; Δεν είναι θέμα ηλικίας! Η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσετε στο παιδί σας, είναι όταν αυτό αρχίσει να ρωτάει».Δεν μαθαίνουμε στο παιδί μας πράγματα για τα οποία δεν ρωτάει και δεν ενδιαφέρεται, άρα, στην πραγματικότητα να μάθει! 
Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε έναν ακόμα πολύ σημαντικό κανόνα: Πρέπει όταν οι δύο γονείς να μιλήσουν στο παιδί  τους να συμφωνούν μεταξύ τους, σε αυτά που θα του πουν, όπως σε όλα τα θέματα, άλλωστε...Υπάρχουν  βιβλία τα οποία μπορούμε να συμβουλευτούμε για περισσότερες πληροφορίες, προτού προχωρήσουμε  την συζήτηση.Σε κάθε περίπτωση, αξία έχει να αφήσουμε το παιδί μας να ρωτάει και εμείς απλώς να απαντάμε απλά. Το ταξίδι στην γνώση είναι το πιο μαγικό παιχνίδι ανακάλυψης του κόσμου! Ας ακολουθήσουμε τα παιδιά μας και ας ανακαλύψουμε τον κόσμο από την αρχή!
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το. Θα το εκτιμούσα. :)

5 σχόλια:

  1. Ωραίο άρθρο!!!Πολύ χρήσιμα όλα αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ εύστοχα τα σχόλιά σου! Συνέχισε έτσι! Τα θέματά σου έχουν πολύ ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ιστοσελίδα είναι καταπληκτική με υπέροχες ιδέες και με αγάπη προς το παιδί. Ωστόσο, το θέμα με την barbie έγκυο δεν είναι υγιές πρότυπο για το παιδί. Διότι, δεν αντιπροσωπεύει την απόλυτη αλήθεια, κάτι που πρέπει να λέμε στα παιδιά. Για παράδειγμα, το μωράκι της μπορεί να βγαίνει και να μπαίνει όποτε θέλει, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Το βρέφος επίσης μόνο στην περίπτωση της καισαρικής τομής βγαίνει από την κοιλιά, άρα, παραμένει μυστήριο ο φυσιολογικός τοκετός. Υπάρχει, ακόμη μία ολόκληρη φιλοσοφία πίσω από τη συγκεκριμένη κούκλα, που λέει, για διάφορους λόγους, ότι δεν είναι σωστό πρότυπο για τα παιδιά. Μάλιστα, η συγκεκριμένη με το μωρό, είχε αποσυρθεί νομίζω στο παρελθόν. Θα χαρώ να μου πεις την άποψή σου. Είμαι παιδαγωγός στην προσχολική ηλικία και θα χαρώ να συζητήσουμε περί του θέματος και για το πώς το προσεγγίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω πώς τα πάντα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εξηγήσεις κάτι σε ένα παιδί...και με αυτήν την κούκλα το ίδιο θα έκανα...Θα εξηγούσα με τον δικό μου τρόπο αυτά που θα ήθελα να μάθει το παιδί μου. Θέλω να πω τα πάντα είναι ο τρόπος και το παιχνίδι και πώς θα μεταφέρεις την γνώση στο παιδί. Στο δικό μου παιδί δεν έχω πάρει αυτήν την κούκλα για να του εξηγήσω κάτι. Όσον αφορά το θέμα καισαρική τομή στην Ελλάδα, νομίζω οτι δυστυχώς παραβιάζεται συχνά η ανθρώπινη φύση στο βωμό του κέρδους και της ευκολίας...Βέβαια, το εάν θα μεγαλώσουμε μια γενιά ανθρώπων που θα είναι εθισμένη στην εύκολη λύση βλέπε σε πολλές περιπτώσεις και καισαρική τομή, σε όλα γενικά, δεν νομίζω πώς έχει απλώς και μόνο να κάνει με ένα παιχνίδι...αλλά μια ευρύτερη στάση απέναντι στην ζωή, στις αξίες και προτεραιότητες που δίνουμε σαν κοινωνία. Κι εκεί οι αντιστάσεις μας δεν ξέρω εάν είναι πολλές και εάν αρκούν. Ελπίζω κι ονειρεύομαι όπως όλοι εκεί έξω...Και θα ήθελα να είμαι μ' αυτούς που παλεύουν να δώσουν στο παιδί τους ομορφιά και αγάπη και σωστές αξίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η επιλογή της συγκεκριμένης κούκλας στο συγκεκριμένο άρθρο δεν έγινε με κριτήριο την από μέρους μου αποδοχή της καταλληλότητας της ως παιδαγωγικού μέσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

20+1 σπουδαίες γυναίκες μίλησαν για τη γυναίκα

8 Μαρτίου σήμερα κι η μέρα έχει κλίμα εορταστικό και άρωμα γυναίκας. Κάθε γυναίκα γιορτάζει για τα δικαιώματά της, από το δικαίωμα ψήφου μ...