Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Παίζουμε μαζί; Αντριάνα, η αρχαιολόγος του κήπου μας!


Τις προάλλες, περάσαμε με την Αντριάνα έξω από το αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης

 «Μανούλα, τι είναι εδώ»; «Το μουσείο είναι». «Και τι έχει μέσα»; «Έχει αρχαία». «Δηλαδή, πολύ παλιά πράγματα»; «Ναι, κάπως έτσι». «Και γιατί τα φυλάνε»; 

«Γιατί είναι η ιστορία της χώρας μας. Κάθε χώρα έχει τον δικό της θησαυρό που είναι όλα αυτά που τις θυμίζουν τι έχει ζήσει». «Και ποιοι βρήκαν το θησαυρό»; «Οι αρχαιολόγοι». 


«Τι είναι οι αρχαιολόγοι»; «Οι αρχαιολόγοι είναι οι επιστήμονες που μελετούν και ανακαλύπτουν πως ήταν η ζωή των ανθρώπων στα αρχαία χρόνια. Αφού μελετήσουν καλά, εντοπίζουν τον χώρο που βρίσκεται ο αρχαιολογικός θησαυρός, παίρνουν τα εργαλεία τους και σκάβουν τη γη, σε ομάδες,  για να τον βρουν. Ύστερα άλλοι σκάβουν, άλλοι κάνουν μετρήσεις, άλλοι κρατάνε σημειώσεις για κάθε εύρημα και άλλοι τα επισκευάζουν γιατί κάποια είναι σπασμένα ή τα καθαρίζουν για να μπουν σε βιτρίνες στο μουσείο και να τα θαυμάσουν όλοι»…

Πήρα μαζί μου ένα βιβλίο ιστορίας,  χαρτιά, μολύβι, μέτρο, αγαλματάκια και αγγεία, κουβαδάκια, φτυαράκια , ένα μικρό σφυράκι και κόλλα και είπα:«Αντριάνα, θέλεις να πάμε στον κήπο και να παίξουμε τους αρχαιολόγους»;
«Ναι»!

Περάσαμε υπέροχα!...
Κι ύστερα παίξαμε κι άλλο παιχνίδι…στο δωμάτιο της…
«Και εάν 100 χρόνια μετά από σήμερα κάποιος αρχαιολόγος θα ήθελε να ανακαλύψει πως έζησες»;

«Πως θα το μάθαινε»; «Από το βίντεο, τις φωτογραφίες, τα παιχνίδια μου, το blog σου μαμά»….

Επίσης, μου αρέσει πολύ και ένα βιβλίο το "Χτίζοντας το Νέο Μουσείο Ακρόπολης".
 
Την ιστορία υλοποίησης ενός ονείρου, που έγινε πραγματικότητα, συνεπαίρνοντας μικρούς και μεγάλους- ελληνικής και μη καταγωγής- στα πέρατα της γης, αφηγείται το βιβλίο, με τίτλο "Χτίζοντας το Νέο Μουσείο Ακρόπολης", σε κείμενα της Νίκης Δόλλη και εικονογράφηση της αξιόλογης σχεδιάστριας και εικονογράφου, Έλενας Ζουρνατζή. 


Το βιβλίο, "ένα βιβλίο για την ελπίδα, την προσδοκία … αλλά και όλη τη σκληρή δουλειά για το χτίσιμο και την ετοιμασία του νέου μουσείου της Ακρόπολης", όπως επισημαίνει στην εισαγωγή του βιβλίου η Νίκη Δόλλη, διευθύντρια του γραφείου του Προέδρου του Μουσείου, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, κυκλοφορεί από τη σειρά Παιδική Βιβλιοθήκη, του εκδοτικού οίκου "Α. Α. Λιβάνη". Μέσα από τις 60 σελίδες του βιβλίου, η Νίκη Δόλλη εξοικειώνει τους μικρούς- και όχι μόνο- αναγνώστες, πρώτα απ΄ όλα με την έννοια "μουσείο", που μόνο βαρετό δεν μπορεί να είναι, πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για ένα "παράθυρο", ανοιχτό στον κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας, όπως το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. 


Και για όσα παιδάκια θέλουν να γίνουν παλαιοντολόγοι βρήκα αυτό το εξαιρετικό παιχνίδι για να θάψουν και να ανακαλύψουν, φέρνοντας ξανά στο φως, σκελετούς δεινοσαύρων!!!

 

Για όσους γονείς, πάλι, θέλουν να μυήσουν τα παιδάκια τους στο μεγαλείο του αρχαίου Αιγυπτιακού πολιτισμού ας δουν και αυτό, θα τους χρησιμεύσει στις ανασκαφές τους! 



Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το. Θα το εκτιμούσα. :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πασχαλινές κατασκευές για παιδιά

Ήρθε η ώρα για φανταστικές παιδικές κατασκευές που θα γεμίσουν δημιουργικά και τον χρόνο των παιδιών σας! 15 παιδικές πασχαλινές κατασκευές ...