Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Υπάρχουν δύο τρόποι να ζήσεις την ζωή σου....


Υπάρχουν δύο τρόποι να ζήσεις την ζωή σου. Ο ένας είναι σαν να είναι κάθε μέρα όλα ένα θαύμα. Ο άλλος σαν να είναι όλα, τίποτα....
Χθες το βράδυ είχαμε πάει μία βόλτα. Στην ακτή, έξω από το δημαρχείο του Παλαιού Φαλήρου, στον Φλοίσβο και ενώ η κόρη μου περπατούσε χαρούμενη, σταματήσαμε γιατί είχε μαζευτεί πολύ κόσμος.
Κοιτούσε στην θάλασσα.Ήταν μία χελώνα καρέτα -καρέτα....
Ήταν πολύ μαζεμένοι από πάνω και ένας άνθρωπος δίπλα της...Κοίταξα να δω μια κίνηση. Να πω ότι ζει...

Κατέβηκα τα σκαλιά γρήγορα....ήθελα να την βοηθήσω...να την βάλω στο νερό...Δίπλα της ένας άνθρωπος που εργάζεται εθελοντικά στο σύλλογο προστασίας θαλάσσιων χελώνων Αρχέλων. Μπορώ να κάνω κάτι; ρώτησα...
Καμία κίνηση."Τίποτα πια".Η χελώνα είχε καταπιεί το αγκίστρι μαζί με το δόλωμα και πέθανε, αφού, μάλλον  ταλαιπωρήθηκε για αρκετές ώρες προσπαθώντας απεγνωσμένα να απελευθερωθεί, όπως αποκαλύφθηκε από την μεγάλη εσωτερική ζημιά που παρατηρήθηκε στον οισοφάγο της. 
Ήταν νεκρή. Ήταν σε αναπαραγωγική ηλικία, μου είπε...Θα μπορούσε να γεννήσει χελωνάκια.
Ήταν τόση η χαρά της κόρης μου που είδε την χελώνα.Της μιλάω πολλές φορές για τα ζώα υπό εξαφάνιση. Η κόρη μου ήταν που μου φώναζε:Πήγαινε, μανούλα, να την βοηθήσεις!Πήγαινε να την βάλεις στην θάλασσα να κολυμπήσει...Δεν ξέρω τι με έπιασε, εκείνη την ώρα...της είπα ότι ζει και ότι κοιμάται...
Πόσο θα ήθελα να είχαμε δει παρέα το ταξίδι της ζωής της...Τον αγώνα να ζήσει....Υπάρχουν δύο τρόποι να ζήσεις την ζωή σου. Ο ένας είναι σαν να είναι κάθε μέρα όλα ένα θαύμα. Ο άλλος σαν να είναι όλα, τίποτα....
Σ΄ αυτό το σύντομο ταξίδι της ζωής...όλοι έχουμε ο ένας τον άλλο ανάγκη για να μην νιώθουμε μόνοι...Τι δύσκολο και τι μαγικό πράγμα να είσαι γονιός.
Την επόμενη φορά,  έχω χρέος να της πω την αλήθεια...
Η ζωή είναι το μεγαλύτερο θαύμα. 
Αξίζει να το σεβόμαστε...

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το. Θα το εκτιμούσα. 

4 σχόλια:

  1. Αυτό που μοιράζεσαι μαζί μας είναι συγκλονιστικό...Τα παιδιά μας είναι ανάγκη να μάθουν να αγαπούν και να σέβονται το περιβάλλον...Είναι ανάγκη να ζούμε όμορφα. Σ' ευχαριστούμε που μας το θυμίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta να επιβιώσουν, τότε μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα μικρό χελωνάκι! Πρόκειται για συμβολική υιοθεσία που στοχεύει στην στήριξη προγραμμάτων προστασίας των απειλούμενων αυτών ζώων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάθε Σαββατοκύριακο από τις 11πμ έως τις 5μμ λειτουργεί το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ που βρίσκεται πάνω στην 3η Μαρίνα της Γλυφάδας (στάση ΤΡΑΜ: «Παλαιό Δημαρχείο»).
    Αξίζει να πάμε με τα παιδιά μας!!! Του γιου μου του άρεσε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή σας! Βρήκα αυτές τις οδηγίες από το ΑΡΧΕΛΩΝ και σκέφτηκα οτι θα είναι χρήσιμες!

    Τι μπορείς να κάνεις αν βρεις φωλιά ή τραυματισμένη/νεκρή χελώνα

    Αν βρεις φωλιά

    Αν η φωλιά κινδυνεύει από τη διέλευση πεζών ή αυτοκινήτων τότε περιφράξτε την με πασαλάκια, τοποθετημένα στα 2 μέτρα περιμετρικά της φωλιάς και ενώστε τα με σκοινί.
    ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη σκάψετε τη φωλιά.
    Αν τριγύρω βρίσκονται πέτρες ή άλλα εμπόδια που μπορεί να εμποδίσουν τα χελωνάκια στο δρόμο τους προς τη θάλασσα, τότε απομακρύνεται τα εμπόδια.
    Αν βρίσκεται σε σκιά (π.χ. κάτω από ομπρέλα), προσπαθήστε να την απομακρύνετε.

    Αν βρεις τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα

    Μεταφέρουμε τη χελώνα σε ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕΡΟΣ μακριά από κόσμο και θόρυβο. ΤΗ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ (ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι).
    Αν είναι μεγάλο ζώο που θα μεταφερθεί από 2 άτομα τη σηκώνουμε πιάνοντας το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά.
    ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΤΟ ΖΩΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια του.
    Φροντίζουμε το ζώο να είναι σε ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑ. Τους θερινούς μήνες καλό είναι να σκεπάζεται ιδιαίτερα στα τραύματά του με ένα ΥΓΡΟ ΥΦΑΣΜΑ. Η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς C. Δεν είναι απαραίτητο, η χελώνα να μπει στο θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη, τότε ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ.
    Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, τα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά. Σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΑΓΚΙΣΤΡΙ Ή ΠΕΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ Ή ΤΗΝ ΟΥΡΑ.
    Ελέγχουμε όλα τα πτερύγια για τυχόν ΣΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ (tags) και καλούμε τον αριθμό του Δικτύου Διάσωσης στο 210 8944444. Θα μας σταλεί το «Δελτίο Εκθαλάσσωσης» που θα πρέπει προσεκτικά να ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ για να βοηθήσουμε τόσο αυτήν όσο και όλες τις άλλες χελώνες.
    Αν βρεις νεκρή Θαλάσσια χελώνα

    Εάν η χελώνα είναι νεκρή, πρέπει ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ, και να ειδοποιηθεί το λιμεναρχείο και ο ΑΡΧΕΛΩΝ.
    ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ Η ΧΕΛΩΝΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΕΚΡΗ ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΛΗΘΑΡΓΟ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΡΥΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ.
    Εάν δεν υπάρχει, ειδοποιείται άλλος κτηνίατρος ή το λιμεναρχείο.
    Εάν βρεθεί σήμα πρέπει να αφαιρεθεί και να σταλεί στο Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ.
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ.
    Επίσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα βοηθηθεί ιδιαίτερα εάν λάβει μια φωτογραφία του ζώου και ιδιαίτερα των τραυμάτων του.
    Συμπληρώστε το ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΘΑΛΑΣΣΩΣΗΣ που θα σας στείλει ο ΑΡΧΕΛΩΝ και τέλος ειδοποιήστε την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ για την υγειονομική ταφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πασχαλινές κατασκευές για παιδιά

Ήρθε η ώρα για φανταστικές παιδικές κατασκευές που θα γεμίσουν δημιουργικά και τον χρόνο των παιδιών σας! 15 παιδικές πασχαλινές κατασκευές ...