Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Ένα σχολείο χωρίς αίθουσες!




Θέλατε ποτέ όταν ήσασταν παιδιά να πηγαίνετε σ' ένα σχολείο χωρίς αίθουσες; Κι όμως υπάρχει στην Σουηδία! Ένας ασυνήθιστο σχολείο έχει ανοίξει τις πόρτες του, στους Σουηδούς μαθητές και τους υποδέχτηκε σε έναν τεράστιο και πολύχρωμο παιδότοπο.
Σ΄αυτό το σχολείο η γνώση δημιουργείται μέσω της ανακάλυψης με το παιχνίδι. Υπάρχει κάτι πιο συναρπαστικό; Στην ουσία πρόκειται για ένα σχολικό κτίριο, δημιούργημα του σχεδιαστικού γραφείου ROSAN Bosch σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων της Σουηδίας που ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα σχολείο χωρίς τοίχους και  αίθουσες διδασκαλίας, όπου το μάθημα θα γίνεται σε παιδότοπους, πλήρεις χρωμάτων και παιχνιδιών. Μα δεν είναι υπέροχη ιδέα; 

Έτσι κι έγινε! Όλοι οι χώροι του σχολείου βάφτηκαν σε ζωηρά χρώματα ενώ διάφορες ξύλινες παιχνιδοκατασκευές τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία, λειτουργώντας είτε ως θρανία είτε ως γραφεία.



Το μάθημα βασίζεται σε ένα είδος παιδαγωγικής που παρακινεί τους μαθητές να να βγουν από τις σχολικές αίθουσες και να αναπτύξουν το πνεύμα τους μέσα από το παιχνίδι. Ποιο παιδί δεν θα ήθελε να πηγαίνει σ' ένα τέτοιο σχολείο;

Άλλωστε τα χρώματα και τα παιχνίδια δημιουργούν άριστη ψυχολογία στα παιδιά και τα βοηθούν να αγαπούν πραγματικά την μάθηση! Σ΄ένα τέτοιο σχολείο δάσκαλοι και μαθητές θα είναι πολύ χαρούμενοι. 

«Σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες που θα κάνουν τους μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους όχι πάνω σε ένα κλασικό θρανίο με το φόβο… της έδρας απέναντι, αλλά μέσα σε παιδότοπους και ανάμεσα σε παιχνίδια. Αυτός, άλλωστε είναι ο φυσικός τους χώρος και αυτόν τους παρέχουμε.», λένε οι σχεδιαστές. 
Είναι φοβερό, αυτό που κάνουμε στα δικά μας σχολεία, έτσι, όπως χτίζονται. Έξι  ώρες να κάθονται τα παιδιά, σε μία αίθουσα που πολλές φορές είναι και πολύ μικρή. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί τα παιδιά μας δεν κάθονται ήσυχα...

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το. Θα το εκτιμούσα. :)




1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά υπέροχο! Θα ήθελα πολύ να πηγαίνω κι εγώ εκεί σχολείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή