Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Επιστημονικές ανακαλύψεις από την Κίνα στο Θησείο

 Σφαιρικός αστρολάβος και απλοποιημένος αστρολάβος
Ένα μεγάλο μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο μετακομίζει μέχρι τα τέλη Απριλίου 2018 στα δύο κτίρια του Μουσείου Ηρακλειδών παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μερικά από τα πιο περίφημα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού.
Φωτογραφία του χρήστη Herakleidon Museum.
Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας – Κίνας το οποίο σκοπεύει να αναδείξει τα κοινά μεταξύ των δύο λαών που χωρίς να έχουν καμία επικοινωνία ανέπτυξαν παράλληλα την επιστημονική τους σκέψη και έγιναν πνευματικά πρωτοπόροι στην Δύση και την Ανατολή αντίστοιχα.
Φωτογραφία του χρήστη Herakleidon Museum.
Χωρισμένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες («Αστρονομία και Μέτρηση του χρόνου», «Ναυσιπλοΐα και Προσανατολισμός», «Υφαντουργία και Κέντημα», «Κατασκευή χαρτιού και Εκτύπωση») και με τη μορφή του δράκου να κυριαρχεί σχεδόν σε κάθε έκθεμα, η έκθεση αποτελεί από μόνη της μία ξενάγηση στην πλούσια ιστορία της Κίνας αλλά και μια γνωριμία με όλο το φάσμα των επιστημών, από τα μαθηματικά, τη φυσική και την αστρονομία μέχρι τη γεωφυσική και τη μηχανολογία.
Η πυξίδα, το χαρτί, ο σεισμογράφος αλλά και πολλές ακόμα σημαντικές τεχνολογικές εφευρέσεις του κινεζικού λαού ανακατασκευάζονται σύμφωνα με αρχαία συγγράμματα και καταγεγραμμένες περιγραφές και συστήνουν την πολύπλοκη και πρωτοπόρα κινεζική επιστημονική σκέψη, ενώ μια σειρά από βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις όπως η κατασκευή του χαρτιού και η τεχνική της παραδοσιακής κινεζικής τυπογραφίας διδάσκει στους επισκέπτες τη σημασία της κινεζικής αντίληψης στη διάδοση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Με αφορμή την έκθεση, το Μουσείο Ηρακλειδών οργανώνει ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι οποίες δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να συγκρίνουν και να γνωρίσουν καλύτερα την επιστημονική σκέψη των αρχαίων πολιτισμών της Ελλάδας και της Κίνας.
Εκπαιδευτικά προγράμματα

Η κινεζική τέχνη του διάτρητου χαρτιού 
Για παιδιά νηπιαγωγείου - λυκείου 
Τα παιδιά παίρνουν χαρτιά διαφορετικών χρωμάτων, γεωμετρικά όργανα και ψαλίδια και αφού διπλώσουν το χαρτί με συμμετρία σχεδιάζουν πάνω του παραδοσιακά κινέζικα μοτίβα. Όταν τα μοτίβα αυτά κοπούν αποκαλύπτεται μια διάτρητη δημιουργία δύο ή τριών διαστάσεων στην οποία συνυπάρχει η τέχνη και τα μαθηματικά.

Η γεωμετρία του κινεζικού δράκου 
Για παιδιά νηπιαγωγείου - λυκείου 
Η χάρτινη κατασκευή του θρυλικού πλάσματος της κινεζικής μυθολογίας και λαογραφίας γίνεται αφορμή για μια γνωριμία με τους μύθους γύρω από το σύμβολο δύναμης, εξουσίας και τύχης του κινεζικού λαού.

Κινεζική υφαντική και αριθμητικά μοτίβα 
Για παιδιά νηπιαγωγείου - λυκείου 
Χρησιμοποιώντας χαρτί αντί για νήμα, τα παιδιά φτιάχνουν τη δική τους «υφαντή» δημιουργία με βάση την κινεζική λαϊκή τέχνη και μέσα από μια σειρά δεξιοτήτων ανακαλύπτουν γεωμετρικές έννοιες, αριθμητικά μοτίβα, αλλά και το αριθμητικό τρίγώωνο του Yang Hui, αντίστοιχο του Pascal.

Κινεζικός άβακας και αριθμητικοί υπολογισμοί 
Για μαθητές Α΄ δημοτικού - λύκειο 
Τα παιδιά γνωρίζουν τον κινεζικό άβακα, κατανοούν την υπολογιστική μεθοδολογία του και μέσα από μια σειρά δεξιοτήτων ανακαλύπτουν τους αλγορίθμους των τεσσάρων βασικών πράξεων.
Πυξίδα Σινάν
Στον προσανατολισμό της πυξίδας 
Για μαθητές Β΄ δημοτικού – λύκειο 
Με τα απαιτούμενα υλικά τα παιδιά κατασκευάζουν μια μαγνητική πυξίδα υγρής μορφής και στη συνέχεια γνωρίζουν περισσότερα για την ιστορία της εφεύρεσης αυτής αλλά και τη μαθηματική καταγραφή και απεικόνιση των συμπερασμάτων της παρατήρησης.
Η συνάντηση δυο πολιτισμών πάνω σε ένα θεώρημα 
Για μαθητές ΣΤ΄ δημοτικού - λύκειο 
Μέσα από μια ανασκόπηση της ιστορικής διαδρομής της πυθαγόρειας σχέσης, τόσο στα αρχαία ελληνικά κείμενα όσο και στα κινεζικά, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν την έννοια «Θεώρημα» όπως αυτή προκύπτει από την έννοια της «Απόδειξης» και να διατυπώσουν και αποδείξουν πλέον ορθά το Πυθαγόρειο Θεώρημα.

Ο κινεζικός πολιτισμός στον «αστερισμό» του Σύμπαντος 
Για μαθητές Ε΄ δημοτικού - λύκειο 
Τα παιδιά κατασκευάζουν τα δικά τους αστρονομικά όργανα παρατήρησης και συνειδητοποιήσουν τον ρόλο των μαθηματικών για την εγκυρότητα της μελέτης του σύμπαντος, που περνά μέσα από τις μετρήσεις, τη Γεωμετρία και την Τριγωνομετρία.

Τα ηλιακά ρολόγια στον κινεζικό πολιτισμό 
Για μαθητές Β΄ δημοτικού – λύκειο 
Τα παιδιά μελετούν την έννοια του χρόνου στον φυσικό κόσμο και ιδιαίτερα στον κόσμο του ουρανού και κατανοούν τον ρόλο του πολικού αστέρα για τον υπολογισμό του ημερήσιου χρόνου. Κατασκευάζουν τα δικά τους ηλιακά ρολόγια και πραγματοποιούν μετρήσεις χρησιμοποιώντας τη Γεωμετρία, την Αριθμητική και την Τριγωνομετρία για να αξιοποιήσουν τα δεδομένα αυτά και να προβούν σε συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου