Πινδάρου 6, Κολωνάκι
Ώρες λειτουργίας: 09:00-17:00 καθημερινά
Tο Mουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά παρουσιάζει έναν νέο μόνιμο εκθεσιακό χώρο από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 στην καρδιά της Αθήνας, σε ελάχιστη απόσταση από το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων.
Σε ένα μοναδικό ιστορικό αρ νουβό κτίριο, Πινδάρου 6 και Ακαδημίας στο Κολωνάκι (το οποίο κάποτε ανήκε στην οικογένεια της βασίλισσας Ασπασίας Μάνου, συζύγου του Αλέξανδρου Α'), συνολικής επιφάνειας 700 τ.μ., οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν μια σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού μέσα από την έκθεση «Οι Hi-Tech Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων», η οποία περιλαμβάνει 100 περίπου επιλεγμένα εκθέματα, από το ρομπότ-υπηρέτρια και τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος μέχρι το αυτοκίνητο-κουκλοθέατρο του Ήρωνος, κι από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά στην Αθήνα λειτουργεί καθημερινά και Σαββατοκύριακα από 9 π.μ. – 5 μ.μ. Σας καλούμε όλους να το επισκεφθείτε και να θαυμάσετε από κοντά τις Hi-Tech εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων μέσα από 100 περίπου επιλεγμένα εκθέματα.
Ηχητικός συναγερμός
Ο πρώτος προειδοποιητικός αυτοματισμός της ιστορίας ήταν τοποθετημένος στην πόρτα που προστάτευε και ενεργοποιούνταν από το άνοιγμα της. Tο σφύριγμα μιας σάλπιγγας ειδοποιούσε τον ιδιοκτήτη για την είσοδο κάποιου ανεπιθύμητου επισκέπτη.
Λειτουργία: Αποτελούνταν από μια σάλπιγγα προσαρμοσμένη σε κοίλο ημισφαιρικό δοχείο που αναρτιόταν από μια αρθρωμένη ράβδο. Με το άνοιγμα της θύρας ένα σχοινί επέτρεπε την κλίση της ράβδου και επομένως την κάθοδο της σάλπιγγας. Το ημισφαιρικό δοχείο βυθιζόταν σε ένα δοχείο με νερό και ο εγκλωβισμένος αέρας σε αυτό ανάγκαζε τη σάλπιγγα να ηχήσει.
Η αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνος
(το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ιστορίας)
Ο υπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων
(ένας «φορητός υπολογιστής» από την αρχαιότητα)
Οι αυτόματοι τρίποδες του Ηφαίστου
Πρόκειται για προγραμματιζόμενους, αυτοκινούμενους τρίποδες που μπορούσαν να σερβίρουν αυτόματα διάφορα φρούτα στους θεούς.
Σύμφωνα με τον Όμηρο, τους κατασκεύασε ο Ήφαιστος «με ρόδες χρυσές για να μπορούν αυτόματα να μπαίνουν στων θεών τη σύναξη και πάλι μόνοι τους να γυρνούν στο οίκημα». Η ανάπτυξη και εφαρμογή από τους Αλεξανδρινούς μηχανικούς (Φίλωνα, Ήρωνα) της σχετικής τεχνολογίας σε αντίστοιχα αυτοκινούμενα «οχήματα» μας επιτρέπει την υποθετική ανασύστασή τους.
Το ξυπνητήρι του Αριστοτέλη
Το υδραυλικό ωρολόγιο-ξυπνητήρι εφευρέθηκε από τον Αριστοτέλη προκειμένου να μπορεί ο ίδιος να ξυπνά, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις μελέτες του. Αν και ο Διογένης που διασώζει την παραπάνω μαρτυρία δεν περιγράφει την τεχνολογία του μηχανισμού, η τεχνολογία της εποχής και η αντίστοιχη περίπτωση του ωρολόγιού ξυπνητηριού του Πλάτωνος επέτρεψαν την ανακατασκευή του.
Το ωρολόγιο-ξυπνητήρι αποτελούνταν από ένα δοχείο με νερό, το οποίο άδειαζε με έναν επιλεγμένο (για κάθε περίπτωση) ρυθμό σε ένα άλλο δοχείο που είχε έναν ημισφαιρικό πλωτήρα. Την προκαθορισμένη στιγμή που γέμιζε το δοχείο ο πλωτήρας ανατρεπόταν και τα σφαιρίδια που ήταν τοποθετημένα στην επίπεδη επιφάνειά του έπεφταν σε ένα κύπελλο (ή πιάτο) προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου