Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 είναι η επίσημη ημέρα, που η Google, ως ιδιωτική πλέον εταιρεία, εισχωρεί δυναμικά, και -χωρίς αμφιβολία- στρατηγικά, στον ανταγωνιστικό και φιλόδοξο χώρο των διαδικτυακώνπροϊόντων και υπηρεσιών.
Όραμα της ίδρυσής της αποτέλεσε η δημιουργία μιας τεράστιας αξιόπιστης και ασφαλής εικονικής «αποθήκης» ενός όγκου πληροφοριών, παγκοσμίου εμβέλειας, προσβάσιμων από κάθε σημείο του πλανήτη. Με γνώμονα τα μεγαλόπνοα σχέδιά και τη διορατική ματιά των δημιουργών της, η εταιρεία της Google κατόρθωσε να εκπληρώσει κάθε επιθυμητή προσδοκία δημιουργίας της, καθιστώντας την έναν από τους σημερινούς κολοσσούς της διαδικτυακής αναζήτησης. Η έννοια της αναζήτησης ή -πιο αναγνωρισμένα- του «σερφαρίσματος» είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ονομασία της εταιρείας Google, γεγονός, που οδηγεί κάθε επίδοξο ιχνηλάτη γνώσης να αποκαλεί την απλή αναζήτηση πληροφορίας ως, «γκουγκλάρισμα».
Ο ιστορικός μανδύας του «Google it»
Η εταιρεία της Google αποτελεί προϊόν ακαδημαϊκής μελέτης και έρευνας. Συγκεκριμένα, η δημιουργία της οφείλεται στους Λάρρυ Πέιτζκαι Σεργκέι Μπριν, κατά τη διάρκεια διεκπεραίωσης της διδακτορικήςτους εργασίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνια το 1996, που στόχευε στη δημιουργία μιας μηχανής αναζήτησης. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998, που είναι η ευρύτερα αναγνωρισμένη ημερομηνία ίδρυσης της εταιρείας της Google, αποτελεί στην ουσία την απαρχή της λειτουργίας της, ως ιδιωτική πλέον εταιρεία. Στο χώρο της οικονομίας εισέρχεται τον Αύγουστο του 2004 με την εγγραφή της στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ τη χρονιά του 2007, η Google Incαναδεικνύεται ως η νέα ανερχόμενη υπερδύναμη του διαδικτυακούκόσμου, εκθρονίζοντας έτσι την εταιρεία Microsoft Corp, που έως τότε διατηρούσε τα σκήπτρα του διαδικτύου.
Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά που καθιέρωσαντην Google στο χώρο της On lineαναζήτησης αποτέλεσε, φυσικά, η ιδιαίτερη και ελκυστική ονομασία της -γεγονός που την καθιστά ανεξίτηλη στη μνήμη κάθε απλού ανθρώπου-, ενώ παράλληλα, αιχμαλωτίζει το οξυδερκές πνεύμα κάθε μαθηματικού. Η επίσημη κατοχύρωση της ονομασίας της έλαβε χώρα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1997, έναν ακριβώς χρόνο πριν την επίσημη έναρξη λειτουργίας της, ως εταιρεία. Η ονομασία της ως Google προέρχεται από ένα μαθηματικό λογοπαίγνιο με τη μαθηματική λέξη «googol», που αποτελεί ένα μαθηματικό όρο για να εκφραστεί μια μονάδα ακολουθούμενη από 100 μηδενικά. Επομένως, η Google βασίστηκε στον όρο «googol» του μαθηματικού κόσμου, που καθιέρωσε ο Μίλτον Σιρόττα το 1938, για να εκφράσει τον υπεραριθμό 10100 , προκειμένου να παραλληλίσει την ίδρυσήτης με το βασικό στόχο επίτευξής της, που δεν ήταν άλλος, από το να δημιουργήσει μια παγκόσμια εικονική πληροφοριακή «αποθήκη» ενός τεράστιου όγκου δεδομένων.
Ο χώρος στέγασης των γραφείων της Google
Αρχικά, όταν η Google αποτελούσε ακαδημαϊκό προϊόν και όχι ιδιωτική εταιρεία, χρησιμοποιούσε ως χώρο στέγασης ένα γκαράζ μιας φίλης των Λάρρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν στην περιοχή του Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Από τη στιγμή της ίδρυσής και εισαγωγής της στο χώρο της τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε και η μετάβασή της στα κεντρικά γραφεία της, το 2006, στην περιοχή του Mountain View, όπου και αποκαλούνται ως «Googleplex». Κεντρικά γραφεία της Google, Mountain View στην Καλιφόρνια.
Σήμερα, τα γραφεία της Google βρίσκονται υπό ανακαίνιση από το Δανό αρχιτέκτονα Bjarke Ingels, ο οποίος πρόκειται να αναδιαμορφώσει πλήρως, μέσα σε 30 περίπου μήνες, το σχεδιασμό των γραφείων της στην περιοχή του Mountain View, όπου και θα συνεχίσουν να στεγάζονται. Στόχος του είναι να εμπλουτίσει το σχεδιασμό της με «πλήθος φουτουριστικών στοιχείων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο ίδιος. Τα γραφεία της Google καταλαμβάνουν συνολική έκταση 55.000 τετραγωνικών μέτρων και πρόκειται να αναδομηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρουν ένα απόλυτα δημιουργικό και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, μέσα στη φύση, με οάσεις πρασίνου και λειτουργικούς χώρους, στους χιλιάδες υπαλλήλους της.
Όταν η εργασία είναι χαρά, η ζωή είναι ωραία. Όταν η εργασία είναι καθήκον, η ζωή είναι σκλαβιά.
– Μαξίμ Γκόρκι, Ρώσος συγγραφέας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου