Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

O άγνωστος μύθος της Αλκυόνης που για χάρη της ο Δίας άλλαξε τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα

 

Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Έλληνες δημιουργούσαν υπέροχους μύθους προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τα φυσικά και όχι μόνο φαινόμενα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο μύθος της Αλκυόνης, ο οποίος συνδέεται με τις Αλκυονίδες Ημέρες.

1. Η οικογένεια της

Η Αλκυόνη ήταν κόρη της Ενάρετης και του Αιόλου, ο οποίος έπειτα από εντολή του Δία, κρατούσε τους ανέμους στον ασκό του. Η Αλκυνόη ήταν μια πολύ όμορφη κοπέλα, που  παντρεύτηκε τον νεαρό Κύηκα και μαζί ζούσαν δίπλα στη θάλασσα. Η ένωσή τους ήταν τέλεια κι ένιωθαν τόσο ευτυχισμένοι, ώστε να νομίζουν ότι δεν ήταν κοινοί άνθρωποι. Σιγά σιγά, μάλιστα άρχισαν να πιστεύουν ότι είναι ισάξιοι των Θεών. Ο Κήυκας θεώρησε τον εαυτό του ισάξιο του Δία και η Αλκυόνη ισάξιο της Ήρας. Τόσο πολύ το πίστεψαν πού άρχισαν να φωνάζουν ο ένας τον άλλο με τα ονόματα Δίας και Ήρα, με αυτό τον τρόπο προκάλεσαν τους Θεούς και ιδιαίτερα τον Δία ο οποίος εξαγριώθηκε και αποφάσισε να τους εκδικηθεί.


2. Η εκδίκηση του Δία

Μια μέρα ο Κύηκας αποφάσισε να πάει με τη βάρκα του για ψάρεμα. Η Αλκυόνη, η οποία είχε κακό προαίσθημα, τον παρακάλεσε να μείνει σπίτι, αλλά εκείνος δεν την άκουσε. Τότε ο  Δίας προκαλώντας μια φοβερή τρικυμία, έριξε έναν κεραυνό στη βάρκα του. Ο νεαρός βούτηξε στη θάλασσα και άρχισε να κολυμπά μην μπορώντας σωθεί από τα μανιασμένα κύματα. Όταν η Αλκυόνη είδε τα ξύλα του καραβιού να επιπλέουν άρχισε να θρηνεί τον χαμό του αγαπημένου της και μέσα στην απελπισία της έπεσε από ένα βράχο και σκοτώθηκε. Τότε ο Δίας τους λυπήθηκε και αποφάσισε να τους μεταμορφώσει σε θαλασσοπούλια, ο  Κύηκας σε θαλασσοπούλι και η Αλκυόνη σε ένα πανέμορφο μικρό πουλί με γαλάζια φτερά το οποίο πήρε το όνομά της και το οποίο ζει κοντά στη θάλασσα, σαν να περιμένει να εμφανιστεί μέσα από τα κύματα ο χαμένος Κήυκας.

3. Οι ηλιόλουστες ημέρες του Χειμώνα

Η Αλκυόνη, ως πουλί πλέον, συνέχισε να ζει στην ακροθαλασσιά χωρίς όμως να μπορεί να αναπαραχθεί καθώς γεννούσε τα αυγά του χειμώνα και τα κύματα της θάλασσας παρέσερναν τη φωλιά της. Ο Διας, παρακολουθώντας από ψηλά, αποφάσισε να αναλάβει δράση και να την βοηθήσει αλλάζοντας για χάρη της τα καιρικά φαινόμενα. Έτσι, όρισε 15 ημέρες μέσα στο χειμώνα κατά τις οποίες η θερμοκρασία θα ανεβαίνει, σταματώντας τις βροχές και τους ανέμους, ώστε να μπορεί εκείνη να γεννήσει τα αυγά της.
Κάπως έτσι οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν τις ηλιόλουστες μέρες «Αλκυονίδες μέρες» και μέχρι σήμερα το μικρό πουλί που κάθε χρόνο περνάει το χειμώνα του στην Ελλάδα, καταφέρνει να γεννά τα αυγά του καταμεσής του χειμώνα, χάρη στην παρέμβαση του αρχηγού του Ολύμπου.

4. Το πουλί Αλκυνόα

Το πουλί Αλκυνόα, σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζει τη γαλήνη, την προστασία και παύει τη θαλασσοταραχή. Αν και αποδημητικό πουλί, αυτό δε φεύγει, αλλά έρχεται το φθινόπωρο, ενώ φεύγει από την χώρα μας στις αρχές Μαρτίου. Γεννά τα αυγά του στις σχισμές των βράχων της θάλασσας. Σύμφωνα με ένα μεσαιωνικό μύθο, το χρώμα της Αλκυόνας στην αρχή ήταν γκρίζο, όταν όμως έγινε ο βιβλικός κατακλυσμός πέταξε ψηλά και το στήθος της έγινε κόκκινο απ’ τον ήλιο, ενώ η ράχη της μπλε απ’ το χρώμα του ουρανού. Πολλά έχουν γραφτεί και για τη συζυγική πίστη των Αλκυόνων. Όταν ο σύζυγος της Αλκυόνας γεράσει και δεν μπορεί να πετάξει πια, τότε η θηλυκιά Αλκυόνα τον παίρνει στους ώμους της και τον μεταφέρει πάντοτε μαζί της, τον ταΐζει και τον περιποιείται ως το θάνατο.

via


Ικιγκάι, ο λόγος που υπάρχεις!

 

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, όλοι έχουμε ένα ικιγκάι, ένα λόγο ύπαρξης. Κάποιοι έχουν ήδη βρει το ικιγκάι τους κι έχουν επίγνωση αυτού, άλλοι το κουβαλάνε μέσα τους, άλλοι το ψάχνουν ακόμα. Το ικιγκάι είναι ένα από τα μυστικά για μακρά, νεανική και ευτυχισμένη ζωή, σαν τη ζωή των κατοίκων της Οκινάουα, του νησιού της Ιαπωνίας με το μακροβιότερο πληθυσμό στον κόσμο.

της Μαρίας Γκέκα

Γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει λέξη “συνταξιοδότηση” στην Ιαπωνία;

Στα ιαπωνικά  δεν υπάρχει λέξη που να σημαίνει συνταξιοδοτούμαι με την ακριβή έννοια αποσύρομαι για πάντα, όπως έχουμε στη Δύση. Κι όπως δηλώνει ο Νταν Μπιούτνερ, δημοσιογράφος του National Geographic, ο οποίος γνωρίζει καλά την Ιαπωνία ως χώρα «το να έχουν ένα σκοπό ζωής είναι τόσο σημαντικό στην κουλτούρα τους, που ακριβώς γι’ αυτό δεν έχουν τη δική μας έννοια περί συνταξιοδότησης».Η φημισμένη μελέτη Ohsaki [2008] που πραγματοποιήθηκε σε 43,391 Ιάπωνες  διαπίστωσε ότι οι πιο ευτυχισμένοι, δραστήριοι και μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο ζουν στην Οκινάουα της Ιαπωνίας. Η μελέτη, η οποία χαρακτηρίστηκε «η πιο παρατεταμένη εν εξελίξει μελέτη για τους αιωνόβιους στον κόσμο», αποκάλυψε ότι στα εν λόγω νησιά της Ιαπωνίας ζουν οι περισσότεροι αιωνόβιοι από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, οι οποίοι μάλιστα έχουν εξαιρετικά καλή υγεία».

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι αντί να συνταξιοδοτηθούν, έχουν μια λέξη – οδηγό που ονομάζεται «ικιγκάι» και η οποία μεταφράζεται «ο λόγος που σηκώνεσαι από το κρεβάτι κάθε πρωί»…

Η προέλευση του Ικιγκάι

Ο συγγραφέας Akihiro Hasegawa, κλινικός ψυχολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Toyo Eiwa, τοποθετεί τη λέξη «ikigai» ως μέρος της καθημερινής ιαπωνικής γλώσσας. Αποτελείται από δύο λέξεις: iki, που σημαίνει ζωή και gai, που περιγράφει την αξία. Σύμφωνα με τον Hasegawa, η προέλευση της λέξης έχει τις ρίζες της  στην περίοδο Heian (794-1185) που θεωρήθηκε εξαιρετικά πολύτιμη. Tο ικιγκάι προέκυψε ως λέξη που σημαίνει «αξία στη ζωή». Η έννοια του ικιγκάι ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την κουλτούρα του ιαπωνικού λαού που πιστεύουν ότι το άθροισμα των μικρών χαρών στην καθημερινή ζωή έχει ως αποτέλεσμα μια ολοκληρωμένη ζωή στο σύνολό της.

Θα μπορούσε η έννοια του Ικιγκάι να συμβάλει στη μακροζωία;

Ο Dan Buettner, συγγραφέας των «Blue Zones»  (Γαλάζιες ζώνες -Μαθήματα μακροβιότητας από αιωνόβιους),  πιστεύει ότι το κάνει. Σύμφωνα με τον Buettner, η έννοια του ικιγκάι δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των κατοίκων της Οκινάουα. Ίσως να μην υπάρχει μια ανάλογη  λέξη, αλλά και στις τέσσερις μπλε ζώνες, όπου ζουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, υπάρχει η ίδια φιλοσοφία ζωής.

Μάλιστα, ο Buettner προτείνει να βαδίζουμε με βάση τρεις λίστες στη ζωή μας: τις αξίες μας, τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και τα πράγματα στα οποία είμαστε καλοί. Η διατομή αυτών είναι το δικό μας ικιγκάι. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο διάσημος Αμερικανός μυθολόγος και σπουδαίος συγγραφέας Joseph Campbell, ο οποίος αναφέρει : «Η γενική μου συμβουλή για τους μαθητές μου είναι: «Ακολουθήστε την ευδαιμονία σας. Βρείτε πού βρίσκεται και μην φοβάστε να τη ακολουθήσετε».

Τα 4 στοιχεία του Ικιγκάι

“Το ικιγκάι σας βρίσκεται στη διασταύρωση του τι είστε καλός και τι αγαπάτε να κάνετε”, λέει ο Hector Garcia, ένας από τους συγγραφείς του μπεστ σέλερ «Ικιγκάι – τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά κι ευτυχισμένη ζωή» που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο ίδιος γράφει: «Ακριβώς όπως  κάποιοι άνθρωποι στη Δύση κυνηγούν σε όλη τους τη ζωή χρήματα κι αντικείμενα, άλλοι άνθρωποι αισθάνονται δυσαρέσκεια για την αδυσώπητη αναζήτηση χρημάτων και φήμης και έχουν επικεντρωθεί σε κάτι μεγαλύτερο από τον υλικό πλούτο.  Πράγματι, το ικιγκάι δεν έχει καμία σχέση με το εισόδημα.  Αποτελεί τη σύγκλιση τεσσάρων βασικών στοιχείων:

 1. Tο πάθος σου (Αυτό που αγαπάς)
 2. H αποστολή σου (Αυτό που ο κόσμος χρειάζεται) 
 3. Το ταλέντο σου (Αυτό στο οποίο είσαι καλός) 
 4. Το επαγγελμά σου (Αυτό για το οποίο θα σε πληρώσουν)
Ανακαλύψτε λοιπόν αυτά τα τέσσερα βασικά στοιχεία και καθορίστε το λόγο ύπαρξής σας.

Οι Ιάπωνες θεωρούν ότι η ανακάλυψη του ικιγκάι απαιτεί μια βαθιά, μακρά αναζήτηση μέσα μας, που μπορεί να επιφέρει ικανοποίηση και νόημα στη ζωή. Ίσως, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταξίδια. Μπορεί να είναι δύσκολο με πολλά σκαμπανεβάσματα. Απλά θυμηθείτε ότι δεν θα συμβεί εν μία νυκτί.

Όπως είπε κάποτε η Diana Ross, “δεν μπορείτε να καθίσετε εκεί και να περιμένετε τους ανθρώπους να σας δώσουν αυτό το χρυσό όνειρο, πρέπει να βγείτε εκεί έξω και να το κάνετε να συμβεί, μόνοι σας.”

Οι 10 χρυσοί κανόνες

Στο βιβλίο τους «Ικιγκάι – τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά κι ευτυχισμένη ζωή»  ο Hector Garcia και ο Francesc Miralles παρουσιάζουν τους δέκα κανόνες που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να βρει το δικό του ικιγκάι.

 1. Μείνε ενεργός και μην αποσυρθείς
 2. Άφησε το επείγον να περιμένει και υιοθέτησε έναν πιο αργό ρυθμό ζωής
 3. Φάε μόνο μέχρι το 80% του πιάτου σου και νιώσε πλήρης
 4. Περιπλανήσου με καλούς φίλους
 5. Φρόντισε το σώμα σου μέσα από την καθημερινή, ήπια άσκηση
 6. Χαμογέλασε και αναγνώρισε τους ανθρώπους γύρω σου
 7. Επανασυνδέσου με τη φύση
 8. Πες ευχαριστώ σε οτιδήποτε φωτίζει την ημέρα σου και σε κάνει να αισθάνεσαι ζωντανός.
 9. Ζήσε τη στιγμή
 10. Ακολούθησε το ικιγκάι σου

Ακολουθήστε την περιέργειά σας

«Η διαίσθηση και η περιέργειά μας είναι πολύ ισχυρές εσωτερικές πυξίδες για να μας βοηθήσουν να συνδεθούμε με το ικιγκάι μας», γράφει ο Hector Garcia και ο Francesc Miralles.

Αυτό που σας ενδιαφέρει βαθιά μπορεί να ξεκλειδώσει το ικιγκάι σας. Ο φιλόσοφος και ηγέτης των πολιτικών δικαιωμάτων Howard W. Thurman είπε: «Ρωτήστε μέσα σας τι σας κάνει να ζείτε και πηγαίνετε να το κάνετε. Το πρόβλημα για εκατομμύρια ανθρώπους είναι ότι σταματούν να είναι περίεργοι για τις νέες εμπειρίες, καθώς αναλαμβάνουν ευθύνες και οικοδομούν ρουτίνες. Αλλά μπορείτε να το αλλάξετε αυτό, ειδικά αν εξακολουθείτε να ψάχνετε για νόημα και εκπλήρωση σε αυτό που κάνετε καθημερινά».

Κι ο Albert Einstein, μας ενθαρρύνει να ακολουθήσουμε την περιέργειά μας…

Κάποτε είπε: «Το σημαντικότερο πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει το λόγο της που υπάρχει. Οι ευφυείς άνθρωποι ρωτάνε. Συνέχισε να αμφισβητείς τον εαυτό σου και τους άλλους, για να βρεις απαντήσεις. Αυτό θα βοηθήσει να αποκτήσεις γνώσεις και να αναπτυχθείς. Νιώθεις δέος όταν σκέφτεσαι τα μυστήρια της αιωνιότητας, της ζωής, της θαυμάσιας δομής πίσω από την πραγματικότητα; Αυτό είναι το θαύμα του ανθρώπινου νου.  Nα χρησιμοποιήσει τις έννοιες και τους τύπους ως εργαλεία για να εξηγήσει τι βλέπει, τι  αισθάνεται και τι αγγίζει. Προσπάθησε να κατανοείς λίγα περισσότερα κάθε μέρα. Να έχεις την άγια περιέργεια».

Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η περιέργεια του Steve Jobs για το μάθημα της καλλιγραφίας που τον οδήγησαν να παρακολουθήσει μια φαινομενικά άχρηστη τάξη στην τυπογραφία, η οποία τον βοήθησε να αναπτύξει την ευαισθησία του στο σχεδιασμό. Αργότερα, αυτή η ευαισθησία έγινε ένα ουσιαστικό κομμάτι της ανωτερότητας των υπολογιστών της Apple.  Ο ίδιος είχε πει: να έχετε εμπιστοσύνη ότι τα σημεία θα ενωθούν με κάποιον τρόπο στο μέλλον σας.

Πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη σε κάτι, στα κότσια σας, στο πεπρωμένο, στη ζωή, στο κάρμα, σ’ οτιδήποτε. Γιατί, το να πιστεύετε ότι τα σημεία θα ενωθούν κάπου στη πορεία, θα σας δώσει το κουράγιο να ακολουθείτε την καρδιά σας. Aκόμα κι όταν θα σας οδηγεί εκτός πεπατημένης, και αυτό ΘΑ ΚΑΝΕΙ όλη ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ!

Το μυαλό μου μόνιμα αλητεύει μα έχω μια καλή δικαιολογία. Δεν βρήκα συρτάρι να το κλείσω…

 

Παλιά, το παραδέχομαι. Ημουν πολύ πιο τακτική...
Μεγαλώνοντας κουράστηκα, βαρέθηκα, απαξίωσα ίσως την αξία της στημένης, τακτοποιημένης, καλοβαλμένης ζωής κι αυτό είχε αντίκτυπο και στα συρτάρια μου...
Ένα βράδυ λοιπόν τ' άδειασα με λύσσα...
Κι όλα τα καλοδιπλωμένα πρέπει μου, τα κολλαρισμένα λόγια μου βρεθήκανε κουβάρι στο πάτωμα...
Μαζί με τα χρόνια που έχασα τακτοποιώντας τα....
Κι έβαλα μες το πρώτο συρτάρι όλο τον ουρανό που έσκασε μπρος τα μάτια μου...
Στο δεύτερο ολάκερη τη θάλασσα που με πλημμύρισε...
Στο τρίτο όλα τα σύννεφα που με ταξίδεψαν....
Έψαξα πού να βάλω τις σκέψεις μου...
Μα δεν βρήκα άλλο συρτάρι....
Χαμογέλασα κρυφά, το χάρηκα...
Το μυαλό μου μόνιμα αλητεύει
μα έχω μια καλή δικαιολογία...
Δεν βρήκα συρτάρι να το κλείσω...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...