Σφηνωμένος στα αβαθή και βαλτώδη νερά της Μικρής Πρέσπας, ο Άγιος Αχίλλειος βρίσκεται στο ακριτικό άκρο του νομού Φλώρινας απέχοντας περίπου 59 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας. Μαζί με το ακατοίκητο Βιδρονήσι αποτελούν τις δύο νησίδες της Μικρής Πρέσπας συνιστώντας γραφικά αξιοθέατα ενός μοναδικού προορισμού.
Έχοντας ανακηρυχθεί ως αγροτικός ορεινός οικισμός το μακρινό 1944, ο Άγιος Αχίλλειος είναι μία από τις απομονωμένες γωνιές της Ελλάδας γεμάτη ενδιαφέρουσα ιστορία και αστείρευτη φυσική ομορφιά. Το όνομα της νησίδας προέρχεται από τον Επίσκοπο Λαρίσης του 4ου αιώνα μ.Χ., Άγιο Αχίλλειο, και σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, το μικρό νησάκι μπορεί να ταυτιστεί με την αρχαία πόλη Λύκη.
Με πληθυσμό που δεν ξεπερνά σήμερα τους 21 κατοίκους, ο Άγιος Αχίλλειος συνδέεται με την κοντινότερη όχθη της λίμνης μέσω μιας πλωτής πεζογέφυρας μήκους 650 μέτρων που στην κυριολεξία «ακουμπάει» την επιφάνεια του νερού. Για πολλά χρόνια πριν την κατασκευή της γέφυρας, οι κάτοικοι του νησιού μετακινούνταν αποκλειστικά με βάρκες, ενώ μέχρι σήμερα οι ντόπιοι εξακολουθούν να δένουν τις γραφικές βάρκες τους στην μικρή προβλήτα του νησιού. Άλλωστε, το οδικό δίκτυο στον Άγιο Αχίλλειο είναι σχεδόν ανύπαρκτο και πάνω στη νησίδα δεν θα συναντήσετε κανένα αυτοκίνητο ή μηχανοκίνητο όχημα.
O Άγιος Αχίλλειος συνδέεται με την κοντινότερη όχθη της λίμνης μέσω μιας πλωτής πεζογέφυρας μήκους 650 μέτρων/Photo: Shutterstock
Η τοποθέτησή της – πρώτης για τα ελληνικά δεδομένα – πεζογέφυρας το 2000 διευκόλυνε τις μετακινήσεις των ντόπιων και αναβάθμισε σημαντικά την τουριστική κίνηση στην περιοχή δίνοντας νέες προοπτικές στους κατοίκους αυτής της εξαιρετικά ακριτικής γωνιάς της Ελλάδας. Παλαιότερα, οι λιγοστοί μαθητές που υπήρχαν τότε στο νησί, αναγκάζονταν κάθε χειμώνα να κάνουν μία πάρα πολύ επικίνδυνη διαδρομή και να διασχίζουν πεζοί την παγωμένη επιφάνεια της λίμνης για να πάνε σχολείο στην απέναντι όχθη. Μία φορά μάλιστα ο πάγος έσπασε και δύο μικρά κορίτσια πνίγηκαν στα παγωμένα νερά.
Photo: Shutterstock
Ιδανική διαδρομή για περπάτημα ή ποδηλασία, η διάβαση της πεζογέφυρας είναι μία μοναδική εμπειρία και, αν έχετε την τύχη με το μέρος σας, θα μπορέσετε να παρατηρήσετε κάποιο σπάνιο είδος της πανίδας της περιοχής να περνάει ξυστά από δίπλα σας. Μην τρομάξετε, εάν η γέφυρα «πάει λίγο πέρα δώθε», γιατί μην ξεχνάτε ότι ως πλωτή γέφυρα είναι σχετικά ασταθής.
Φτάνοντας στον Άγιο Αχίλλειο, διαπιστώνετε εύκολα γιατί το μικρό αυτό νησάκι αποτέλεσε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο από τα βυζαντινά χρόνια. Η γεωγραφική απομόνωση του μικρού νησιού σε συνδυασμό με το επιβλητικό ορεινό τοπίο με τα παρθένα δάση και τα σκοτεινά νερά της λίμνης ήταν ιδανικό καταφύγιο για ερημίτες, μοναχούς και ασκητές. Μέχρι σήμερα, μόνο στον Άγιο Αχίλλειο έχουν βρεθεί 5 εκκλησίες με πιο γνωστή την Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου.
Μέχρι σήμερα, μόνο στον Άγιο Αχίλλειο έχουν βρεθεί 5 εκκλησίες με πιο γνωστή την Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου/Photo: Shutterstock
Σε ερειπιώδη κατάσταση σήμερα, η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου προοριζόταν για ταφικό παρεκκλήσι και χτίστηκε μόλις σε 3 χρόνια μεταξύ 983 και 986 μ.Χ. από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ. Ο Σαμουήλ είχε κατακτήσει νωρίτερα την Λάρισα κλέβοντας το σκήνωμα του αγίου με σκοπό να το εναποθέσει στον μεγαλειώδη ναό που ετοίμαζε πάνω στο νησάκι της λίμνης. Γρήγορα όμως η περιοχή πέρασε υπό τον έλεγχο των Βυζαντινών αποτελώντας έδρα βυζαντινής επισκοπής μέχρι τον 15ο αιώνα.
Σε ερειπιώδη κατάσταση σήμερα, η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου προοριζόταν για ταφικό παρεκκλήσι/Photo: Vassiliki Feidopoulou/Wikipedia Creative Commons
Σήμερα, διασώζεται ένα μικρό τμήμα του ναού από την κόγχη του ιερού, ενώ στον χώρο της Βασιλικής διεξάγεται κάθε καλοκαίρι το μουσικό φεστιβάλ Πρέσπεια. Φτάνοντας στον χώρο της Βασιλικής, μην παραλείψετε να φωτογραφίσετε το ινσταγκραμικό τοπίο, ενώ κάθε φθινόπωρο η περιοχή σας αποζημιώνει με μοναδικούς συνδυασμούς χρωμάτων και συννεφιασμένου ουρανού.
Άλλες λιγότερο γνωστές εκκλησίες είναι η Βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων, η μονή Παναγίας Πορφύρας που διατηρεί στο καθολικό της τοιχογραφίες, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Πριν φύγετε από τον Άγιο Αχίλλειο, μην παραλείψετε να περπατήσετε στο μονοπάτι που ενώνει το ένα άκρο του νησιού με το άλλο. Η διαδρομή δεν είναι αρκετά μεγάλη και θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και τις λιγότερο γνωστές εκκλησίες του νησιού. Αν πάλι θέλετε να απολαύσετε στο μέγιστο τις εμπειρίες που σας προσφέρει ο άγνωστος αυτός τόπος, μπορείτε να επισκεφθείτε τον μεγάλο σταυρό που είναι τοποθετημένος στην κορυφή του λόφου του νησιού και να απολαύσετε την μαγευτική θέα της Μικρής Πρέσπας.
via
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου