Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Οικολογικά σπίτια!


Πόσο εύκολο είναι να κάνουμε τη ζωή μας περισσότερο ποιοτική, να χρησιμοποιούμε πιο συνειδητά το πράσινο, να αφήσουμε εντέλει ένα πιο "καθαρό" ίχνος,  στη ζωή μας;
   
Αυτό είναι ένα μοναδικό παδικό σπιτάκι. Στη στέγη του έχει γρασίδι! Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι οτι έχει μία πράσινη ταράτσα και είναι, φυσικά, απόλυτα οικολογικό! Θα μπορούσαμε κι εμείς να φτιάξουμε ένα, σε μια γωνιά του κήπου μας...και γιατί όχι του σχολείου μας...ώστε να μυήσουμε τα παιδιά μας, στον μαγικό κόσμο της οικολογίας;
 Η πραγματικότητα είναι οτι με πράσινες ταράτσες θα δροσίζαμε τα σπίτια μας! Με τη φύτευση των ταρατσών μεταφέρεται η παραγωγή οξυγόνου στην πόλη με αποτέλεσμα το οξυγόνο να κινείται γύρω από το περιβάλλον του κτιρίου και να δημιουργεί ομπρέλα προστασίας από τους ρύπους.
Μαζί με την αισθητική αναβάθμιση, την ηχομόνωση και την προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εξασφαλίζουν στους ιδιοκτήτες τους, οι πράσινες στέγες  δίνουν άμεση λύση στο πρόβλημα των θερμικών νησίδων που δημιουργούνται από την εκτεταμένη χρήση κλιματιστικών, κάνοντας αφόρητη την κυκλοφορία στην πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο Μάρκος Φακίτσας και ο Siniolaki Luigi, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δημιούργησαν ένα όμορφο ντοκιμαντέρ για τις πράσινες στέγες στην Αθήνα και την Μαδρίτη. Απολαύστε το...
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια ζωντανή στέγη; H κατασκευή μιας «πράσινης στέγης» δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη (το κόστος ξεκινάει από 100 ευρώ/τ.μ). 
   σύμφωνα με το περιοδικό vita , απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καλέσετε έναν πολιτικό μηχανικό για να ελέγξει τη στατική αντοχή και τη στεγανότητα του κτιρίου.
Aν ο μηχανικός δώσει το πράσινο φως, το επόμενο βήμα είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη για την «πράσινη στέγη».
που θα εξασφαλίσουν την ελαφριά κατασκευή και την υγιή ανάπτυξη των φυτών.
(χλοοτάπητας, θάμνοι, δέντρα) εγκαθίστανται επάνω σε ειδικό σύστημα αποστράγγισης, με αντιριζική προστασία, σε ειδικό, ιδιαίτερα ελαφρύ εδαφικό υπόστρωμα, ώστε να μην επιβαρυνθεί η κατασκευή με μεγάλα φορτία. Mπορεί ακόμα να τοποθετηθεί αυτόματο σύστημα άρδευσης.

πρέπει να γίνει προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες, τις ανάγκες για άρδευση και λίπανση και τη βιωσιμότητά τους. Σαφώς, οι επιλογές μας θα πρέπει να προσανατολιστούν στα ελληνικά μεσογειακά είδη (δεντρολίβανο, λεβάντα, μυρτιά, δάφνη Aπόλλωνος, πασχαλιά, λαντάνα, ροδιά, πικροδάφνη κ.ά.).
μπορούμε, αν θέλουμε, να δημιουργήσουμε έναν κήπο με αρωματικά φυτά ή ένα λαχανόκηπο, όπου θα ελέγχουμε πλήρως τις συνθήκες ανάπτυξής τους με οργανικά συμπληρώματα, χωρίς φυτοφάρμακα. 
H συντήρηση του φυτεμένου δώματος μπορεί να γίνει από τους ιδιοκτήτες, με τη βοήθεια ενός ειδικού γεωπόνου. Tα φυτεμένα δώματα είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος για την αναβάθμιση του χώρου μας, με ουσιαστικά περιβαλλοντικά οφέλη. 

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το. Θα το εκτιμούσα. :) 

2 σχόλια:

  1. Απλά μαγικό,
    μερικές αναρτήσεις σας,
    μας ταξιδεύουν.

    Συνεχίστε την όμορφη δουλειά σας,
    το μπλόγκ σας αποτελεί μια όαση στην έρημο και την καταχνιά της σημερινής Ελληνικής πραγματικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σας λόγια. Μου δίνετε δύναμη να θέλω να συνεχίσω.
    Ζέφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πασχαλινές κατασκευές για παιδιά

Ήρθε η ώρα για φανταστικές παιδικές κατασκευές που θα γεμίσουν δημιουργικά και τον χρόνο των παιδιών σας! 15 παιδικές πασχαλινές κατασκευές ...