Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ έχει πει πως δεν υπάρχει πιο πιστός φίλος από το βιβλίο. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι ίσως αυτός είναι ο λόγος που πολλά παιδιά απολαμβάνουν τη συντροφιά του βιβλίου.
Το βιβλίο είναι φίλος γιατί τα παιδιά μέσα από αυτό μπορούν να σκεφτούν, να φανταστούν, να ταξιδέψουν σε κόσμους μαγικούς και ονειρεμένους. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν και αρκετά παιδιά που θα προτιμούσαν να κάνουν οποιαδήποτε αγγαρεία παρά να εξασκηθούν στην ανάγνωση – για το εξωσχολικό βιβλίο βέβαια ούτε λόγος.
Τι είναι όμως αυτό που παρακινεί την αγάπη για το βιβλίο; Το σχολείο ή οι γονείς; Αν και η αλήθεια είναι πως δύσκολα παρακινείς ένα παιδί να αγαπήσει το βιβλίο όταν μισεί το διάβασμα – και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τόσα ερεθίσματα και τεχνολογία γύρω του, δοκιμάζοντας τις παρακάτω συμβουλές ίσως δείτε το αρνητικό παιδί να αρχίσει να αναπτύσσει μια άλλη σχέση με το βιβλίο που μπορεί και να έχει μελλοντική προοπτική.
- Διαβάζοντας οι ίδιοι. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της ηλικίας που δεν μπορεί να διαβάσει, το να βλέπει τους γονείς του με ένα βιβλίο στο χέρι τού δημιουργεί εικόνες πολύτιμες για την μετέπειτα επαφή του με το διάβασμα. Πάντα οι γονείς είναι τα καλύτερα πρότυπα για τέτοιου είδους συνήθειες.
- Μόλις αρχίσει να μαθαίνει καλά ανάγνωση, δώσε του αρμοδιότητες που θα το ενθαρρύνουν να εξασκεί την καινούρια του γνώση. Ζήτα του να σου διαβάσει τι έμαθε στο σχολείο, να σου πει τι λέει ένα άρθρο στην εφημερίδα ή να σου πει τα υλικά μιας συνταγής. Η επαφή με το γραπτό λόγο ξεκινάει από το σχολείο, αλλά συνεχίζεται και ενθαρρύνεται στο σπίτι και στις καθημερινές στιγμές. Έτσι, το παιδί θα έχει κίνητρα, για να μη σταματάει να διαβάζει!
- Κάνοντας δώρα βιβλία, αντί για παιχνίδια. Ένα παιδί πάντα χαίρεται με ένα καινούριο παιχνίδι. Σκέψου πόσο όμορφο είναι να χαίρεται και με ένα καινούριο βιβλίο! Μάθε το να αγαπάει το διάβασμα και θα δεις πως ακόμα και τα σχολικά του βιβλία θα έχουν άλλη αντιμετώπιση, αν μάθει να διαβάζει με αγάπη και να αναζητάει γνώση.
- Περιόρισε την τηλεόραση και τον υπολογιστή. Δώσε χώρο και χρόνο στα βιβλία, σχολικά και εξωσχολικά, για να μπουν μέσα στην καθημερινότητα του και να κατακτήσουν τη θέση που τους αναλογεί. Φυσικά χρειάζεται και χαλάρωση, αλλά πρέπει να γίνεται με μέτρο και χωρίς να είναι σε βάρος του διαβάσματος.
- Συζήτησε μαζί του για αυτά που διάβασε, από τα μαθήματα μέχρι τα εξωσχολικά του βιβλία. Αυτή η συνήθεια θα το κάνει να αισθάνεται όμορφα που ενδιαφέρεσαι για αυτά που μαθαίνει και θα το κάνει να θέλει να μάθει περισσότερα. Αν μάλιστα το επιβραβεύσεις για τις προσπάθειές του, θα αισθανθεί σημαντικό και θα δεις με πόση περισσότερη όρεξη θα θελήσει να διαβάζει, κι ίσως έτσι μάθει να διαβάζει μέχρι τα βαθιά του γεράματα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου