Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Περπατάμε στην Αθήνα με τους συγγραφείς της

Image result for Περπατάμε στην Αθήνα με τους συγγραφείς της
Συνεχίζεται η Σκυταλοδρομία Λόγου, με νέους περιπάτους να «τρέχουν» παράλληλα
Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την πόλη και τους συγγραφείς της μέσα από δύο θεματικές ενότητες που από την πρώτη στιγμή αγαπήθηκαν από το κοινό: τις «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» και τους «Έλληνες Συγγραφείς». Αυτές είναι οι επόμενες δράσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου:
Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου
Image result for Περπατάμε στην Αθήνα με τους συγγραφείς της
Η Αθήνα του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη

Ο Θανάσης Γιοχάλας ξεναγεί τους πολίτες στην Αθήνα του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη, με τη συμμετοχή της συζύγου του, Μαρίας Αθανασιάδη και με αναφορά στο βιβλίο, «Αθήνα. Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία» (των Θανάση Γιοχάλα και Τόνιας Καφετζάκη, Εστία 2012), σε μια διαδρομή από την οδό Πανεπιστημίου («Ηνωμένα Βουστάσια«, Εκπαιδευτήριον Μακρή, Ακαδημία, Ηλίου Μέλαθρον, Ζόναρς) και την οδό Σταδίου (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Καφενείο «Αιτωλοακαρνανία», Φαρμακείο Λίτου, πλατεία Κολοκοτρώνη, θέατρο «Κεντρικόν») έως τις οδούς Σκουφά και Ιπποκράτους (Καφενείον «ο Κοραής»).

Η διαδρομή ξεκινά από τη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέουςκαι ολοκληρώνεται στο βιβλιοπωλείο της Εστίας (Διδότου και Δελφών), όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον συγγραφέα και τη Μαρία Αθανασιάδη.

Ώρα: 10:30 – 12:30. Συμμετοχή ελεύθερη-επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο 210-3213907
Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου
Image result for Περπατάμε στην Αθήνα με τους συγγραφείς της
4η Σκυταλοδρομία Λόγου: από την Βιογραφία – Εργογραφία (Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Μαρία Στασινοπούλου) στο Χρονογράφημα – Επιφυλλίδα(Νίκος Βατόπουλος)

Οι συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου και καλούν τον συγγραφέα του σε ένα ανοικτό και δημόσιο διάλογο με δυο συντονιστές στην αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου Αθηνών που ανοίγει για το κοινό, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου να επιλέξει τον επόμενο. Προηγούμενοι σκυταλοδρόμοι: Τίτος Πατρίκιος, Παντελής Μπουκάλας, Ρέα Γαλανάκη.


Στην τέταρτη σκυταλοδρομία οι Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαρία Στασινοπούλου, εκπρόσωποι του κειμενικού είδους της Βιογραφίας- Εργογραφίας, παραδίδουν τη σκυτάλη στον αθηναιογράφο Νίκο Βατόπουλο,εκπρόσωπο του κειμενικού είδους του Χρονογραφήματος – Επιφυλλίδας. Συντονιστές είναι οι Τασούλα Επτακοίλη, δημοσιογράφος-συγγραφέας και Γιάννης Πανταζόπουλος, δημοσιογράφος.

Χώρος: αίθουσα Τελετών Δημαρχείου Αθηνών. Ώρα: 19:30. Είσοδος: ελεύθερη
Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου

Αόρατοι «άλλοι» και υπερβολικά ορατοί

Η Λένα Διβάνη (Η εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας, Η ύπουλος θωπεία, Ελλάδα και μειονότητες, Ένα πεινασμένο στόμα), ο Κωστής Παπαϊωάννου (Τα «καθαρά» χέρια της Χρυσής Αυγής, Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά) και ο Γιάννης Τσίρμπας (Η Βικτώρια δεν υπάρχει) συζητούν για την Αθήνα ως τόπο προέλευσης και προορισμού: Από το σύγχρονο προσφυγικό κύμα και τη μετανάστευση, εσωτερική κι εξωτερική, έως το… airbnb, οι τρεις συγγραφείς, με αφετηρία έννοιες όπως «κίνηση/φυγή/ ερχομός/συνύπαρξη», εστιάζουν στη σχέση με τον Άλλο (ή Ξένο), μιλάνε για την Αθήνα που ταξιδεύει και αλλάζει μέσα στο χρόνο ξεπροβοδίζοντας και καλωσορίζοντας, συνομιλούν με ιστορικές και μυθοπλαστικές αναφορές. Συνδιοργανωτές είναι η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι Εκδόσεις Καστανιώτη, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και οι Εκδόσεις Νεφέλη.

Χώρος: Βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει», Ακαδημίας 32, Αθήνα. Ώρα: 19:00. Ελεύθερη συμμετοχή-πληροφορίες: 210-3399054
Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου
Image result for Περπατάμε στην Αθήνα με τους συγγραφείς της
Γνωριμία με τις Εκδόσεις Άγρα

Ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος που βρίσκεται πίσω από τα αγαπημένα βιβλία της Άγρα, μας ξεναγεί για πρώτη φορά στην καρδιά του εκδοτικού οίκου. Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για την ιστορία, τις επιλογές, την αισθητική και την οργάνωση του εκδοτικού οίκου, αλλά και θα μυηθούν στην εκδοτική τέχνη μέσα από ποικίλα τυπογραφικά δείγματα (φύλλα με αναλύσεις χρωμάτων από το τυπογραφείο) για βιβλία φωτογραφίας και τέχνης, καθώς και δείγματα ασπρόμαυρων βιβλίων με διαφορετικές στοιχειοθεσίες.

Χώρος: Ζωοδόχου Πηγής 99. Ώρα: 12:00-14:00. Έως 35-40 άτομα, κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στο 210-7011461
Image result for Περπατάμε στην Αθήνα με τους συγγραφείς της

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...