Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων στο i-pad, ταράζει τα νερά του παιδικού βιβλίου!


Της κόρης μου, της αρέσει πολύ το παραμύθι η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, το έχουμε διαβάσει, το έχουμε δει σε ταινία. 
Της αρέσει που η Αλίκη γίνεται πότε μικρή και πότε μεγάλη...Παίρνει καμιά φορά ένα μπαστούνι και κάνει πως κρατάει πουλιά και παίζει κρόκετ με την βασίλισσα. 


Όμως, άλλες φορές φοβάται ή θυμώνει με την αυταρχική βασίλισσα. Τότε, νομίζω, όταν μου φωνάζει "Μανούλα, μάλωσέ την"θα ήθελε πολύ να της πετάξει στα μούτρα, τάρτες... όπως έκαναν στην αρχαία Ελλάδα στα θέατρα, όταν αποδοκίμαζαν τους ηθοποιούς...

Σήμερα, λοιπόν, τα πράγματα έχουν αλλάξει και εάν η Αντριάνα θέλει...να πετάξει τάρτες στην βασίλισσα, το μπορεί! Ναι, καλά, διαβάσατε! Η εφαρμογή Alice for the iPad στα αγγλικά φέρνει την ιστορία της Αλικής στην ψηφιακή εποχή και αλλάζει την εικόνα που έχουμε για το βιβλίο.

Ο χαρακτήρας της Αλίκης εκπροσωπεί την καταπιεσμένη παιδική ηλικία της βικτωριανής εποχής. Μόλις όμως η μικρή ηρωίδα βρεθεί σε ένα διαφορετικό, πολύχρωμο κόσμο όλοι οι αυστηροί, απαιτητικοί βικτωριανοί κανόνες τίθενται υπό αμφισβήτηση.


Η Atomic Antelope, η εταιρεία που ανέπτυξε την εφαρμογή, επεξεργάστηκε ψηφιακά την εικονογράφηση του Σερ Τζον Τένιελ για την πρώτη έκδοση του βιβλίου προσθέτοντας στα σχέδιά του χρώμα και μια αίσθηση παλιού χαρτιού. Όμως, η μεγάλη διαφορά είναι η διαδραστικότητα που υπάρχει στην εφαρμογή, που δε βασίζεται μάλιστα μόνο στην αφή, αλλά και στο ...ταρακούνημα της συσκευής (αξιοποιεί το ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο του iPad). Έτσι, σε 20 σκηνές της εφαρμογής μπορούμε κουνώντας το iPad να μεγαλώσουμε ή να μικρύνουμε την Αλίκη, να πετάξουμε τάρτες στη Βασίλισσα των Καρδιών, να κάνουμε ένα παλιό ρολόι τσέπης να αιωρείται σαν εκκρεμές ή άλλα αντικείμενα να πέφτουν ρεαλιστικά πάνω στους χαρακτήρες. Η συντομευμένη ιστορία της Αλίκης περιλαμβάνεται σε 52 εικονογραφημένες σελίδες, ενώ περιλαμβάνειται ολόκληρο το αρχικό κείμενο (που έτσι κι αλλιώς δεν έχει πνευματικά δικαιώματα και μπορούμε να το βρούμε δωρεάν.
Η εφαρμογή κοστίζει €6.99, αλλά μια πιο "ελαφριά" εκδοχή της, η Alice for the iPad Lite, είναι δωρεάν. Αν και θεωρητικά απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, είναι διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα για όλους. Και είναι κρίμα που διατίθεται μόνο με αγγλικό κείμενο. Η μεταφορά της ιστορία της Αλίκης στο iPad δείχνει πώς ένα ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από την ψηφιοποίηση του τυπωμένου κειμένου. 
Παρόλο που το κλασικό βιβλίο, που είναι βασικά ή και μόνο κείμενο, έξακολουθεί να έχει θέση και στην ψηφιακή εποχή, τέτοιες εφαρμογές πάνε την αναγνωστική εμπειρία πολύ παραπέρα, ειδικά όταν πρόκειται για παιδικό παραμύθι που ήδη από την εποχή του Λούις Κάρολ ήθελε να είναι κάτι παραπάνω από σκέτο κείμενο.
 


«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», ένα από τα πλέον αγαπημένα παραμύθια μικρών και μεγάλων σ' όλο τον κόσμο, γράφτηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον άγγλο Λιούις Κάρολ, κατά κόσμον Τσαρλς Λούντβιντζ Ντόντγκσον. 

Στο κλασσικό αυτό βιβλίο, ο συγγραφέας σατιρίσει και καυτηριάσει τον τρόπο ζωής της εποχής του, ενώ μεταφέρει και την αγωνία των παιδιών για τον κόσμο που τους φτιάχνουν οι μεγάλοι. Η Αλίκη, εκπρόσωπος της παιδικής αφέλειας και ανησυχίας, κουβαλά όλα τα ερωτήματα, τις αγωνίες και τα μυστήρια της εποχής της, ταξιδεύοντας σε μια χώρα της φαντασίας της, γεμάτη απορίες, αγωνία και περιέργεια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία αυτοσχέδια ιστορία, που έπλασε ο Ντόντγκσον το 1862, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με πλοίο στον Τάμεση. Συνταξίδευε με τρία αδερφάκια, τη 13χρονη Λορίνα Σαρλότ Λίντελ, τη 10χρονη Άλις (Αλίκη) Πλέζανς Λίντελ και την 8χρονη Εντίθ Μέρι Λίντελ, που έδειχναν να πλήττουν. 

Θέλοντας, λοιπόν, να διασκεδάσει την ανία τους, προθυμοποιήθηκε να τους πει μία ιστορία. Κεντρικό πρόσωπο ήταν ένα κοριτσάκι, ονόματι Αλίκη, που βαριόταν κι έψαχνε για μια περιπέτεια. Ονειροπολώντας, ταξίδεψε σ' έναν τόπο, όπου κουνέλια έτρεχαν πιεσμένα από το χρόνο, αόρατοι γάτοι έκαναν μαγικά, μπισκότα και μανιτάρια άλλαζαν τις διαστάσεις του ανθρώπου και η Ντάμα Κούπα της τράπουλας έκοβε τα κεφάλια των υπηκόων της.Τα κορίτσια ξετρελάθηκαν από την υπόθεση και η μικρή Άλις ζήτησε από τον Ντόγκσον να της γράψει την ιστορία.
Για όσους πάλι, παραμένουν παραδοσιακοί  δεν έχουν παρά να παρακολουθήσουν την ταινία...όπως την ξέρουμε...


20+1 σπουδαίες γυναίκες μίλησαν για τη γυναίκα

8 Μαρτίου σήμερα κι η μέρα έχει κλίμα εορταστικό και άρωμα γυναίκας. Κάθε γυναίκα γιορτάζει για τα δικαιώματά της, από το δικαίωμα ψήφου μ...