Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Καθαρά Δευτέρα


Μια μέρα ρώτησα την κόρη μου, την Αντριάνα «ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο»; «Να πετάξω, μανούλα, στον ουρανό, σαν πουλί και να ταξιδέψω». 
Καθαρά Δευτέρα, σήμερα και εάν ο καιρός δεν μας τα χαλάσει ,ο ουρανός θα γεμίσει από χαρταετούς και παιδικά όνειρα να ταξιδεύουν στον κόσμο...
φωτογραφία από
Τότε, σαν να ακούω απο μέσα μου, μια μουσική, το  κομμάτι του Μίκη Θεοδωράκη χαρταετοί. Είναι από την “γειτονιά των αγγέλων”.
Κάθε φορά που το ακούω, κλείνω τα μάτια κι αμέσως γεμίζει ο ουρανός χαρταετούς, που λικνίζονται στο ρυθμό της μαγευτικής μουσικής του Μίκη. Κιθάρες παίζουν ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης.


Ο χαρταετός απαραίτητο συστατικό της Καθαράς Δευτέρας, έχει τις ρίζες του στην Άπω Ανατολή πριν από 3.000 χρόνια. Παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους αλλά και σημαντικό βοήθημα στην επιστήμη και τις μεταφορές, ο χαρταετός έχει κάνει το ταξίδι του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονική στιγμή και η τοποθεσία που ο πρώτος χαρταετός ανέβηκε στον ουρανό, όμως πιστεύεται ότι οι Κινέζοι έκαναν την αρχή με μια κατασκευή που αντέγραφε τη μορφή των πουλιών. Σίγουρο είναι ότι περισσότερες από δυο χιλιετίες πριν να ανακαλύψει ο Νεύτωνας τη δύναμη της βαρύτητας, η εφεύρεση του χαρταετού τροφοδοτούσε την επιθυμία του ανθρώπου να νικήσει τη βαρύτητα.
Ενώ οι πρώτες πτήσεις χαρταετών φαίνεται να εντοπίζονται στην Άπω Ανατολή και την Αίγυπτο, ο χαρταετός πέρασε τη δική του «Οδύσσεια» ακολουθώντας αρχαίες διαδρομές. 

‘Έτσι υιοθετήθηκαν από όλες σχεδόν τις ηπείρους, αποκτώντας νέες μορφές και δημιουργώντας μύθους γύρω από αυτούς καθώς έκαναν την εμφάνισή τους στους διάφορους πολιτισμούς. 



Οι χαρταετοί έκαναν στην Κίνα την εμφάνιση τους περισσότερα από 3.000 χρόνια πριν. Εκεί ήταν διαθέσιμα και τα κατάλληλα υλικά για την κατασκευή τους: καλάμια bambou για το πλαίσιο, και μετάξι για το πανί και την ουρά. 


Ο χαρταετός είχε τότε στην Κίνα μυθική και θρησκευτική διάσταση. Αργότερα, η χρήση του χαρταετού δοκιμάστηκε από διάφορους ερευνητές σαν επιστημονικό όργανο. Από την Κίνα, ο χαρταετός ταξίδεψε σε όλη την Ασία, έπειτα στην Ευρώπη, ενώ σήμερα ο χαρταετός εντοπίζεται ακόμα και στην Αμερική και την Αυστραλία.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης και επιστήμονας Benjamin Franklin πειραματίστηκε με τους χαρταετούς για να ερευνήσει τον ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα. 

Μελέτες χρησιμοποιώντας χαρταετούς έκανε επίσης και ο φυσικός και εφευρέτης Alexander Graham Bell.

Ξεκινώντας από τα 1890 και συνεχίζοντας για περίπου 40 χρόνια, οι χαρταετοί-κουτιά, οι οποίοι αποτελούνταν από δυο ή περισσότερα κουτιά, χρησιμοποιήθηκαν για να στέλνουν στον αέρα μετεωρολογικά όργανα ώστε να μετρήσουν την ταχύτητα του αέρα, τη θερμοκρασία, τη βαρομετρική πίεση και την υγρασία.


Στις 12 Νοεμβρίου του 1894, ο Lawrence Hargrave ανυψώθηκε από το έδαφος χρησιμοποιώντας τέσσερις χαρταετούς. Ο Hargrave προσπαθούσε προφανώς να εφεύρει το αεροπλάνο!
Δημιούργησε διάφορα είδη χαρταετών και ανεμόπτερων καθώς και εφηύρε τον περιστροφικό κινητήρα. Δεν κατοχύρωσε ποτέ καμία από τις εφευρέσεις του προτιμώντας να είναι διαθέσιμες για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Μάλιστα κατηγορούσε και επιτιθόταν σε αυτούς που πειραματίζονταν μυστικά με σκοπό να κερδοσκοπήσουν από τις εφευρέσεις τους. 

Λίγα χρόνια αργότερα, στις 7 Νοεμβρίου του 1903, ο Samuel Franklin Cody διέσχισε τη Μάγχη με ένα όχημα που κινούσαν χαρταετοί.
Kαι τελειώνουμε με μια αισθαντική γυναικεία φωνή για την συνέχεια. Είναι η Ελένη Δήμου στο τραγούδι “δυο χαρταετοί πάντα μαζί”. 

Η μουσική είναι του Oner Muniahov και οι στίχοι του Θεόδωρου Ποάλα.

Λούνα Παρκ η ζωή, λούνα παρκ μαγικό
Κυριακές μόνο εσύ κι εγώ
στο τρενάκι μαζί να γελάς σαν παιδί
να σου δίνω φιλιά στο λαιμό

να θες κι εδώ, να θες κι εκεί
και στην καρδιά μου σκοποβολή
να θες κι εκεί, να θες κι εδώ
και τη ζωή μου για κιβωτό

Λάμπουν τα φώτα και τα φιλιά
πες μου τα λόγια τα μυστικά
πέφτει ένα αστέρι, κάνε μια ευχή:
όλη η ζωή μας σαν Κυριακή
Δυο χαρταετοί πάντα μαζί

Λούνα Παρκ η ζωή, μη ρωτάς το γιατί
κάθε τέλος και μια αρχή
στους καθρέφτες κοιτάς, σε λαβύρινθους πας
να γελάς και να κλαις σαν παιδί

να θες κι εδώ, να θες κι εκεί
και στην καρδιά μου σκοποβολή
να θες κι εκεί, να θες κι εδώ
και τη ζωή μου για κιβωτό

Λάμπουν τα φώτα και τα φιλιά
πες μου τα λόγια τα μυστικά
πέφτει ένα αστέρι, κάνε μια ευχή:
όλη η ζωή μας σαν Κυριακή
Δυο χαρταετοί πάντα μαζί

Λούνα Παρκ η ζωή, λούνα παρκ μαγικό
Κυριακές μόνο σαν κρασί παλιό
στο τρενάκι μαζί να γελάς σαν παιδί
να σου δίνω φιλιά στο λαιμό….

Όταν παίζεις με ένα παιδί, είσαι ελεύθερος. Γιατί πετάμε μαζί, στη χώρα του ονείρου… Εάν με ρωτούσαν ποιο είναι το μεγαλύτερο δώρο σε αυτή την ζωή;
Το γέλιο ενός παιδιού και η  ελευθερία….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πασχαλινές κατασκευές για παιδιά

Ήρθε η ώρα για φανταστικές παιδικές κατασκευές που θα γεμίσουν δημιουργικά και τον χρόνο των παιδιών σας! 15 παιδικές πασχαλινές κατασκευές ...